Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επενδύστε στη νεολαία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την παιδεία

Νίκος Πέρρος
10 Δεκεμβρίου 2020 / 15:45
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μία μεγάλη μορφή του κερκυραϊκού αθλητισμού είναι ο Νίκος Πέρρος, με ανεκτίμητη προσφορά, στη νεολαία και την κοινωνία.

Ένας άνθρωπος που παλεύει πάνω από τέσσερις δεκαετίες ώστε να διαμορφώσει σε άριστους ανθρώπους και αθλητές, τα παιδιά που εκάστοτε προπονεί και όχι μόνο.
Το χάντμπολ στην Κέρκυρα αν είχε όνομα, θα έπρεπε να λέγεται «Πέρρος» γιατί αυτός το έβαλε στα σχολεία, ήταν ο εμπνευστής και δημιούργησε αθλητικό τμήμα με τη βοήθεια παραγόντων στον Φαίακα. Ένα άθλημα που έφερε μεγάλες διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο, με δεκάδες παιδιά να φτάνουν στις Εθνικές ομάδες, άλλοι να γίνονται επαγγελματίες και πολλοί μέσα από τις διακρίσεις να μπαίνουν στα ΑΕΙ. Έβαλε το χάντμπολ στα Δημοτικά σχολεία με απίστευτα τουρνουά που διοργάνωνε και γινόταν πραγματικό αθλητικό πανηγύρι στο κλειστό του ΕΑΚΚ με εκατοντάδες μαθητές να παίρνουν μέρος σε μια αθλητική γιορτή.
Όλο το νησί ξέρει τον Νίκο Πέρρο, τον άνθρωπο, τον καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα το χάντμπολ, τον προπονητή του Φαίακα, του Κερκυραϊκού και της Εθνικής ομάδας. Έναν άνθρωπο που πέρα από τον αθλητισμό μάχεται για τα κοινά του τόπου, για τη νεολαία, τον αθλητισμό τον πολιτισμό και την παιδεία. Έφτιαξε τμήμα χάντμπολ για αγόρια και κορίτσια στον ΚΓΣ και φέτος οι νεανικές ομάδες εφήβων και κορασίδων έφτασαν στα τελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος, κάτι απίθανο για ομάδα τριών ετών, που δείχνει τη μεθοδικότητα, αλλά και την τεράστια προπονητική του αξία.
Ο Φαίακας που δεν τα πήγαινε καλά στο πρωτάθλημα της Α1 του ζήτησε να αναλάβει, έστω προσωρινά, την ομάδα και δεν θα μπορούσε να αρνηθεί, αφού για όσους το καταλαβαίνουν είναι «δικό του παιδί». Όμως δεν άφησε τον ΚΓΣ, αλλά με συνέπεια και ήθος όπως πάντα τον διακρίνει φρόντισε να σταθεί και στις δύο ομάδες, αφού το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η στήριξη στο άθλημα και η προσφορά στη νεολαία. Σήμερα, όπως όλοι, βιώνει βιώνει την αποχή των παιδιών και των ομάδων από προπονήσεις και αγώνες. Για τη σημερινή κατάσταση και όχι μόνο, για Φαίακα και Κερκυραϊκό μιλάει στην «Ενημέρωση».
 
Πως βιώνουν οι αθλητές των ομάδων που είσαι προπονητής το lockdown;
Οι συνέπειες που προκαλεί η αγωνιστική απραξία σε αθλητές και σωματεία είναι πολλαπλές. Η καραντίνα είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση και  ήδη έχει αφήσει εκτός γηπέδου  όλους τους αθλητές για 2ο μήνα τώρα ενώ άρχισαν να απογοητεύονται στα εκτός γηπέδου προγράμματα. Οι προπονητές δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Οι σύλλογοι βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις έτσι ώστε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών αλλά και τη δημόσια υγεία, να αρχίσουμε τις προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους, αφού ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αθλητές, οι προπονητές και οι παράγοντες μπορούν να διασφαλίσουν τη σωματική και ψυχική υγεία όλων
Ειδικά για τις συνέπειες στην χειροσφαίριση που είναι ένα άθλημα απαιτητικό με βασικό στοιχείο την επαφή του αθλητή με την μπάλα και στο γήπεδο μπορούμε να τις αποκαλέσουμε καταστρεπτικές. Ο χαντμπολίστας όσο βρίσκεται εκτός γηπέδου χάνει τα φυσιολογικά και κύρια χαρακτηριστικά του αθλήματος. Εδώ σε μικροτραυματισμούς που τους κρατά μια εβδομάδα εκτός γηπέδου και απαιτείται τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να πετύχουμε τις προσαρμογές και να επανέλθουμε και το θέμα είναι η επόμενη μέρα που θα βιώσουμε μεγάλες δυσκολίες όπως δείχνει η εμπειρία από το προηγούμενο lockdown. Χρειάστηκε να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες από όλους- αθλητές προπονητές-σύλλογο, προκειμένου να τεθεί ο η ομάδα σε ομαλή λειτουργία ξανά
Και υπάρχει και θέμα άνισης μεταχείρισης… επαγγελματικό ποδόσφαιρο και επαγγελματικό μπάσκετ λειτουργεί! Θα μπορούσαν οι αρμόδιοι με την  και τους επιστήμονες της αρμόδιας Επιτροπής να επανεξετάσουν την απόφασή τους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν οι χώροι προπόνησης , τηρουμένων ασφαλώς όλων των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων πρόληψης. Η  συνέχιση της σημερινής κατάστασης, με τα προπονητήρια και τα γήπεδα  κλειστά, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για όλο το αθλητικό οικοδόμημα.
 
Έχει δοθεί πρόγραμμα στις ομάδες να ακολουθήσουν με ατομικές προπονήσεις τα παιδιά έτσι ώστε να είναι σε ικανοποιητική κατάσταση για τους αγώνες μετά την καραντίνα;
Ναι αλλά επ΄ ουδενί δεν έχει την αξία της ομαδικής προπόνησης κι έτσι δεν τηρείται και με ακρίβεια και από όλους . Εξάλλου δεν κρύβουμε πως έχει επέλθει μια απογοήτευση και πικρία  με την όλη κατάσταση. Η κοινωνική συνοχή και δεσμοί που αποκτιούνται από την ομαδική προσπάθεια  διαρρηγνύονται. Και αν προσθέσουμε και την αποχή από τα σχολεία, από το παιχνίδι στην αυλή-μια σημαντική παιδαγωγική λειτουργία- τότε καταλαβαίνουμε γιατί οι αθλητές μας βιώνουν έντονα  συναισθήματα στρες, φόβου, θυμού. Η έλλειψη «σωματικής εκτόνωσης»  από την σωματική άσκηση, θα έλεγα έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην ψυχολογία τους και υπάρχουν αλλαγές στον βιορυθμό και στην διατροφή τους ακόμη. Παίρνουμε πολλά μηνύματα περί αυτού από γονείς κύρια!
 
Ο Φαίακας στην Α1 θα βοηθηθεί από αυτή τη διακοπή, με δεδομένο ότι βαθμολογικά έμεινε λίγο πίσω και ενδεχομένως μια νέα προετοιμασία και μια αλλαγή ψυχολογίας τον βοηθήσει στη συνέχεια;
Ο Φαίακας μέσα από έντονο ανταγωνισμό στην premier League κατόρθωσε πέρυσι και έμεινε κατηγορία. Μια σημαντική επιτυχία για επαρχιακή ομάδα και μάλιστα νησιωτική. Φέτος μπορεί να ξεκίνησε με ανεπιτυχή αποτελέσματα , όμως το πρωτάθλημα έχει πορεία , έχει δρόμο ακόμη και διαπιστώνω ότι παράγοντες στο ΔΣ και αθλητές επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους και τους πρόσκαιρους όσον αφορά τα επόμενα παιγνίδια του β γύρου στην α φάση αλλά και για την β φάση του πρωταθλήματος. Πιστεύω πως θα βρει το δρόμο του και θα καταφέρει η ομάδα να αγωνισθεί και του χρόνου στην μεγάλη κατηγορία, κάτω από άλλες συνθήκες με κυριότερη να αγωνίζεται μπροστά στο φίλαθλο κοινό της Κέρκυρας που έχει γνωρίσει, έχει αγαπήσει και έχει αποδεδειγμένα στηρίξει το σύλλογο και το Χάντμπολ γενικότερα. Αυτή η στήριξη επιβάλλεται αυτούς τους καιρούς να είναι έμπρακτη κύρια από τους θεσμικούς φορείς του τόπου όπως η Περιφέρεια και οι Δήμοι του νησιού. Τώρα τόσο όσο ποτέ άλλοτε. … Επίσης η διοίκηση του μοναδικού κλειστού γηπέδου χάντμπολ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της σε σχέση με τον Φαίακα και το χαντμπολ γενικότερα. Δεν νοείται ομάδα στην μεγαλύτερη κατηγορία και να έχει δυο φορές την εβδομάδα προπόνηση στις 14:00 ! χωρίς να το έχει ζητήσει! Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι αποφάσεις όταν αφορούσαν άλλα αθλήματα, πέρυσι ή πρόπερσι με απόλυτη εξασφάλιση των ‘όσων ζητούσαν! Γι αυτό όμως εντός των ημερών θα επανέλθω με την ιδιότητα μου σαν ομοσπονδιακός προπονητής.
 
Με το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής στα αγόρια και Α2 στα κορίτσια  που θα αγωνιστεί ο Κερκυραϊκός βλέπεις να γίνεται κάτι ή για τη σεζόν 2020-21 δεν πραγματοποιηθεί;
Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν. Το θέμα είναι πως θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε και ας αναλογιστούμε πως οι αθλητές μας , ειδικά στον Κερκυραϊκό η τεράστια πλειοψηφία είναι μαθητές, οι οποίοι θα «τρέχουν» στην κυριολεξία να καλύψουν και τα του σχολείου των. Προσωπική εκτίμηση είναι πως η έναρξη προπονήσεων βαδίζει γύρω στις 20 Γενάρη-με τα νυν δεδομένα κρουσμάτων και ανταπόκρισης του δημόσιου συστήματος υγείας- και αρχές Μάρτη θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα με σύντομες διαδικασίες. Παρόλα αυτά εμείς θα είμαστε έτοιμοι από όλες τις απόψεις. Υπάρχει μεγάλη αγάπη από αγόρια και κορίτσια για την ομάδα και το χάντμπολ. Αθλητές μας κάνουν και 80 χιλιόμετρα 4 φορές την εβδομάδα για να αθληθούν! Επίσης ένα μεγάλο team  από γονείς και κηδεμόνες κοντά στα δυο μέλη του ΔΣ που εκπροσωπούν το τμήμα, έχουν φροντίσει μέσα από διάφορες ενέργειες να εξασφαλίσουν ένα σεβαστό ποσό για τις ανάγκες των αγωνιστικών τμημάτων, ενώ από κοντά και το ΔΣ του Κερκυραϊκού στηρίζει την όλη προσπάθεια και οικονομικά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά την εξασφάλιση των  λειτουργικών των εγκαταστάσεων μας.
 
Πόσο έχει επηρεάσει τον Κερκυραϊκό το κλείσιμο του προπονητηρίου στου Βρυώνη και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του;
Για μια ακόμη φορά στην πράξη αποδεικνύεται πως η υλικοτεχνική υποδομή στον αθλητισμό είναι τόσο αναγκαία όσο είναι αναγκαία η ύπαρξη υποδομών βασικών στην υγεία (την έλλειψη των οποίων ζούμε σε αφάνταστο βαθμό τις μέρες μας) όσο και στην παιδεία . Μέσα σε μια παλιά τσιμεντένια αποθήκη χώρεσαν τα όνειρα εκατοντάδων αθλητών και των οικογενειών τους , έτσι που σε τέσσερα και κάτι χρόνια αυτά τα όνειρα μεγαλούργησαν. Στον στίβο ανεδείχθησαν πρωταθλητές παγκοσμίου εμβέλειας και άλλοι πόσοι εκκολαπτόμενοι ακλουθούν, ενώ το χάντμπολ μέσα σε 4 χρόνια στελέχωσε όλα τα τμήματα όλων των ηλικιών σε αγόρια και κορίτσια  και έφθασε σε δυο τελικές πανελλήνιες φάσεις που για ομαδικό άθλημα είναι μεγάλη επιτυχία. Στις Κορασίδες και στους έφηβους! Αποδεικνύει λοιπόν η ΒΕΛΚΑ τα αυτονόητα και είναι ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες. Επενδύστε στην νεολαία, στον αθλητισμό στον πολιτισμό στην παιδεία. Τα κέρδη δεν είναι πρόσκαιρα , είναι μακροχρόνια και βασικά για την ισορροπία μια κοινωνίας. Και η πρόκληση είναι μπροστά μας. Ο Ιστορικός Κερκυραϊκός, με την πρόνοια των παραγόντων του έχει εξασφαλίσει ιδιόκτητο οικόπεδο 24 στρεμμάτων για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων χρόνια τώρα. Σήμερα που μιλάμε αποτελεί το πιο ώριμο έργο σε επίπεδο περιφέρειας, όχι μόνο νησιού. Είναι αδειοδοτημένο με όλες τις μελέτες που απαιτούνται. Τι λείπει; Η χρηματοδότηση! Για ένα έργο που έχει να καλύψει τεράστιες ελλείψεις αθλητικών υποδομών στο νησί. Δεν χρειάζονται λόγια παρηγοριάς ή συναίνεσης  από τους κυβερνητικούς. Χρειάζεται έργο.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια