Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Καθήκον μας η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Μπιάγκης Δημήτρης
10 Δεκεμβρίου 2020 / 09:54

«Αυτή η ημέρα θα παραμένει για πάντα επίκαιρη για να μας θυμίζει όσα μένει ακόμη να κάνουμε μέχρι την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου που διαβιεί στη χώρα μας, μέχρι την τελική χειραφέτηση της κοινωνίας», επισημαίνει στο μήνυμά του ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Βουλευτής Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, έστειλε το δικό του μήνυμα:

«Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η σημαντικότερη κατάθεση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων, υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 και αποτελεί τον παγκόσμιο φάρο που εκπέμπει το φως της αξιοπρέπειας, της ισότητας  και της ευημερίας, που φέρνει  την ελπίδα σε σκοτεινά μέρη. Από τότε, η ημέρα αυτή εορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο ως Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η επίσημη θέσπισή της πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1950 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όραμα των εμπνευστών της ένας κόσμος ελεύθερος, δίκαιος και ειρηνικός, χωρίς διακρίσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν, χωρίς εξαίρεση, σ’ όλους τους ανθρώπους.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και αιώνια. Είναι επίσης αδιαίρετα. Δεν μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής έννομης τάξης. Είναι καθολικά, αδιαίρετα και αναπαλλοτρίωτα. Είναι τα δικαιώματα που έχει ο καθένας εγγενώς ως άνθρωπος, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό.

Σ’ αυτά εδράζεται το κράτος δικαίου, κι από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης πολιτείας, της οποίας πρωταρχική υποχρέωση είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου. Η αλληλεγγύη, τα ίσα μέτρα και σταθμά, ο σεβασμός, η εμπέδωση και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων, δεν αποτελούν πολυτέλεια και δεν είναι επιλογή.

Οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των άλλων. Και ακριβώς επειδή ο αγώνας για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να είναι αέναος και να συνεχίζεται όσο εξελίσσονται οι κοινωνίες, όσο υπάρχει ο άνθρωπος, αυτή η ημέρα θα παραμένει για πάντα επίκαιρη για να μας θυμίζει όσα μένει ακόμη να κάνουμε μέχρι την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου που διαβιεί στη χώρα μας, μέχρι την τελική χειραφέτηση της κοινωνίας.

Σήμερα, τιμούμε επίσης τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους μπροστά στο αυξανόμενο μίσος, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την καταπίεση.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, το καθήκον μας είναι σαφές: Ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα – για όλους, παντού»
.