Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θεαματική η μείωση του υπολείμματος, με τη μέθοδο της κομποστοποίησης

Κομποστοποίηση
03 Δεκεμβρίου 2020 / 21:26

Συμπεράσματα της συζήτησης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία waste.gr για τα βιοαπόβλητα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των περιπτώσεων που εφαρμόζεται η μέθοδος της κοσμποστοποίησης για τα οργανικά απόβλητα, καταγράφηκαν αξιοσήμειωτα συμπεράσματα στη διαδικτυακή ημερίδα διαχείρισης βιοαποβλήτων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του waste.gr. στις 29/11/2020:

Η Διαχείριση Απορριμμάτων στο δήμο Χαλανδρίου:

Ο Δήμος Χαλανδρίου με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος waste4think, επενδύει στην ενημέρωση των δημοτών για την σωστή χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και ιδίως των οργανικών. O καφέ κάδος κλειδώνει με λουκέτο, πρόσβαση με ατομικό κλειδί έχουν μόνον οι εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι δημότες.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης με ιδιαίτερη έμφαση στη διαλογή στη πηγή των οργανικών δίνει τα παρακάτω αποτελέσματα :

α) ευστοχία και καθαρότητα υλικών σε καφέ κάδο σε ποσοστό 98%

β) το συνολικό υπόλειμμα σύμμεικτων απορριμμάτων σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΑ είναι κάτω του 20% επί των συνολικών παραγόμενων αποβλήτων.

γ) τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 6 μηνών , στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας με πληθυσμό 8.000 κατοίκων , με προγραμματισμένη επέκταση και εφαρμογή της χωριστής συλλογής με ενημέρωση σε όλο το δήμο τα επόμενα δυο χρόνια

δ) εντός του 2021 γίνεται απολύτως εφικτή η υπέρβαση του εθνικού στόχου για ποσοστό ανακύκλωσης και ανάκτησης 50%.

δ) αξιοποίηση των βιοαποβλήτων ως εδαφοβελτιωτικό ή βιοκαύσιμα σε διάφορες παραλλαγές. Ο δήμος Χαλανδρίου με τα παραγόμενα βιοκαύσιμα κινεί τα δύο απορριμματοφόρα που χρησιμοποιεί για τη χωριστή αποκομιδή του καφέ κάδου.

ε) εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο κόστος δημοτικής διαχείρισης λόγω της εκτροπής μεγάλου μέρους απορριμμάτων από τον κάδο των σύμμεικτων και την ταφή σε ΧΥΤΑ Φυλής.

στ) επικεντρώνει και επενδύει στη γνώση ώστε να εξελίξει και να βελτιώσει τους τρόπους διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων , βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών.

ζ) συνίσταται άμεση έναρξη προγραμμάτων οικιακής, συνοικιακής κομποστοποίησης, τα οποία μπορούν να δώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θεαματικά αποτελέσματα

η) συνίσταται άμεσα η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων λόγω των μεγάλων πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει αυτή η επιλογή, έναντι της αναμονής.

Corfu Compost Project: Εφαρμόζοντας τακτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε επίπεδο νοικοκυριού και επιχείρησης πέτυχε εκτροπή κατά 99,5% και συνεπώς υπόλειμμα 0,5% που κατευθύνθηκε σε πράσινο κάδο.

Ξενοδοχειακή μονάδα που εκπαιδεύτηκε από την ομάδα Corfu Compost Project εφαρμόζοντας τη διαλογή στη πηγή σε χωριστά ρεύματα και χωριστή συλλογή οργανικών και κομποστοποίηση, ανακύκλωσε και κομποστοποίησε το 90% του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων, και συνεπώς έστειλε μόνο το 10% του συνόλου στον πράσινο κάδο. Σημειωτέον σε αυτά τα ποσοστά έφτασε από τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής της διαλογής στη πηγή.

Προτείνει ανεπιφύλακτα άμεση έναρξη προγραμμάτων οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης, με ελάχιστο κόστος, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εκτροπή μεγάλων ποσοτήτων από τον πράσινο κάδο και αποτρέπει τη δημιουργία σύμμεικτων απορριμμάτων που και μεγάλο κόστος διαχείρισης έχουν για το δήμο , και συνεπάγονται μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Στο δίλημμα χωριστή διαλογή οργανικών σήμερα ή μόνο όταν είναι έτοιμη για λειτουργία η μονάδα κομποστοποίησης, η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα σήμερα.

Προτιμότερη επιλογή αν δεν υπάρχει άλλη λύση, η μεταφορά των προδιαλεγμένων οργανικών στην πλησιέστερη μονάδα κομποστοποίησης. Ειδικά η Κέρκυρα έχει επιλογή, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας τους από εργολάβο που κάνει τη δεματοποίηση των συμμείκτων.