Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης λόγω κορονοϊού

πρωθυπουργός
25 Nov 2020 / 17:17

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

ΑΘΗΝΑ. Κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα είναι νόμος του κράτους, αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών. 

Με τη νέα υποχώρησή τους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9%, φτάνοντας ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην πατρίδα μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο ωφελεί παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Και για να γίνω πιο πρακτικός, αυτό σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για κάποιον ο οποίος αμείβεται με 1.500 ευρώ, 456 ευρώ για κάποιον ο οποίος έχει μισθό 2.000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν προφανώς και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν στο εξής να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Το ίδιο ισχύει για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από τις παρατάσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Όσοι μάλιστα αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες συνάντησαν δυσκολίες στην εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019 τώρα θα μπορούν να τις αποπληρώσουν σε πέντε δόσεις, αντί των δύο. Διευκολύνονται έτσι περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι, διευθετείται οριστικά για 1.500.000 εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, την οποία είχε καθιερώσει νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Από σχεδόν 260.000 νοικοκυριά. 
Με το νομοσχέδιο ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για τους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων: Δικηγόρους, γιατρούς, οικονομολόγους. Θα χορηγηθεί σε αυτούς εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Παρατείνεται επίσης -όπως ξέρετε- και για τον Νοέμβριο η δυνατότητα ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, με ταυτόχρονη χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης. Όπως και την άνοιξη έτσι και τώρα η ρύθμιση αυτή έρχεται να στηρίξει επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Και σε ό,τι αφορά τις άδειες των εργαζομένων το δικαίωμα αυτό μεταφέρεται για το 2021.

Τέλος, αναθεωρείται και το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση. Θα διατηρούν αυτό το δικαίωμα, έστω και αν απασχολήθηκαν σε αγροτικές εργασίες για λιγότερο από 70 ημέρες.