Υπόμνημα σε Βρούτση από τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Κέρκυρας

Υπόμνημα σε Βρούτση από τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Κέρκυρας

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, μεταξύ αυτών κι εκείνοι της Κέρκυρας (φωτογραφία αρχείου)

Αποδέκτης των αιτημάτων των συνταξιούχων της Κέρκυρας έγινε ο Υπουργός Εργασίας, ως συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας με τον Υφυπουργό, Παναγιώτη Τσακλόγλου

24
Νοεμβρίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ-ΟΚΑ).  Την υιοθέτηση συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως αυτά τέθηκαν από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας, αποφάσισε ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Κέρκυρας.

Ο Σύνδεσμος, σε συνέχεια του πρόσφατου υπομνήματος που κατέθεσε στον Υφυπουργό η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-Δημοσίου-ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ-ΕΛΤΑ-ΟΣΕ-ΠΕΣ ΝΑΤ-ΠΣΣ Δικηγόρων-ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ-ΕΣΤΑΜΕΔΕ, αποφάσισε να υιοθετήσει τα παρακάτω αιτήματα και να στείλει σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Εργασίας.

Όπως αναφέρουν, εξάλλου, στην ανακοίνωσή τους, οι συνταξιούχοι της Κέρκυρας απαιτούν άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που εξέθεσαν οι εκπρόσωποί τους στην Ομοσπονδία και αποτελούν πάγια αιτήματα όλων των συνταξιούχων, δηλαδή:

• Καταβολή Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους συνταξιούχους

• Κατάργηση του χαρατσιού αλληλεγγύης των ν.3863/10 – 3865/10 που επιβάλλεται μόνο στους συνταξιούχους, και το άρθρο 29 ν.3986/11 για τις συντάξεις,

• Οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που σε όλη τη 10ετία της κρίσης δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, παρά την μείωση του εισοδήματός τους (κατάργηση του ΕΚΑΣ, κράτηση για την υγεία κλπ).

Ειδικότερα, το υπόμνημα, το οποίο εστάλη στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Μετά τη συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 8/10/2020, με όλα τα μέτρα προστασίας, συναντήθηκε μαζί σαςη αντιπροσωπεία της ΣΕΑ, καθώς και με τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, όπου συζητήσατε το σύνολο των προβλημάτων που έχετε στην ευθύνη σας και αφορούν τους συνταξιούχους.

Μεταξύ των θεμάτων ήταν και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, η κατάργηση του χαρατσιού αλληλεγγύης των ν.3863/10 – 3865/10 που επιβάλλεται μόνο στους συνταξιούχους, και το άρθρο 29 ν.3986/11 για τις συντάξεις, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που σε όλη τη 10ετία της κρίσης δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, παρά την μείωση του εισοδήματός τους (κατάργηση του ΕΚΑΣ, επιβολή για την υγεία κλπ).

Η απάντηση σας, ότι τα δημοσιονομικά της Χώρας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση κάποια θετική απάντηση αυτή τη στιγμή, δεν έπεισε τους συνταξιούχους.

Αυτό αποδείχθηκε λίγο διάστημα αργότερα μετά τη συνάντησή, όταν στις 12/11/2020 σε συζήτηση στη βουλή ο κ. Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στους οικονομικά αδύναμουςκαι θα αποφασίσουν οι υπεύθυνοι υπουργοίσε ποιους, με ποιους τρόπους και ποιο ποσό θα δοθεί. 

Άρα λοιπόν χρήματα υπάρχουν και όχι μόνο αυτά αλλά πολλά περισσότερα, μόνο αν υπολογίσουμε αυτά που παρακρατούνται από τους συνταξιούχους φθάνουν τα 7,5 δις κάθε χρόνο.

Μετά τις παραπάνω δηλώσεις του Πρωθυπουργού επανερχόμαστε στα αιτήματα μας και απαιτούμε:

- Να περιληφθούν στην οικονομική ενίσχυση όλοι οι συνταξιούχοι που εξαιρέθηκαν από τα αναδρομικά του 11μηνου και οι συνταξιούχοι που καθυστερεί η σύνταξή τους και δεν παίρνουν ούτε προσωρινή.

- Εν όψει του προϋπολογισμού του 2021 την κατάργηση άμεσα της εισφοράς αλληλεγγύης των ν.3863/10 – 3865/10 που μόνο οι συνταξιούχοι πληρώνουν και του άρθρου 29 ν.3986/11 για τις συντάξεις.

- Να νομοθετηθεί αύξηση κάθε χρόνο στις συντάξεις, να επανέλθουν τα δώρα που στον εργάσιμο βίο έχουν πληρώσει όλοι οι συνταξιούχοι και συνεχίζουν να πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι».