Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ανακουφίστε τις επιχειρήσεις, καταργήστε τις διοικητικές κυρώσεις

ΚΙΝ.ΑΛ.
20 Nov 2020 / 12:17

Ερώτηση Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημήτρη Μπιάγκη, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, με θέμα την απαλλαγή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη και συνυπογράφοντες τον Βουλευτή Α' Αθήνας, Κώστα Σκανδαλίδη και την Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, κατατέθηκε Ερώτηση προς τους Υπουργούς: Οικονομικών και Εσωτερικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Τάκη Θεοδωρικάκο, αναφορικά με τη «θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή Διοικητικών Κυρώσεων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το α. 2 ΠΔ 180/1979 και το ΑΝ 2520/1940 και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα».

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Αδιαμφισβήτητα, ο κλάδος της εστίασης, λόγω της πανδημίας πλήττεται σημαντικά. Τα καταστήματα της εστίασης είναι κλειστά, ενώ όταν η Κυβέρνηση και οι συνθήκες επιτρέπουν την λειτουργία τους ουσιαστικά «υπολειτουργούν», καθώς οφείλουν να προσαρμοστούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα του covid-19, τα οποία αντιστοιχούν σε αυστηρούς υγειονομικούς όρους και μειωμένο κύκλο εργασιών.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, αποτελεί πρώτιστη ανάγκη να βρεθούν λύσεις και τρόποι προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να μην βρεθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι. Επιβάλλεται η αναζήτηση ελαφρυντικών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις εστίασης χωρίς δημοσιονομικό κόστος».

«Οι διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση άδειας καταστήματος, αναστολή λειτουργίας κ.λπ) που έχουν επιβληθεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το α. 2 ΠΔ 180/1979 και το ΑΝ 2520/1940 και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα να καταργηθούν, δίνοντας έτσι μια ανάσα ανακούφισης στις επιχειρήσεις διότι ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν λειτουργούν εδώ και καιρό υπό κανονικές συνθήκες και παραμένουν ήδη κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τέλος, ο κ. Μπιάγκης στην Ερώτησή του προτείνει από την ρύθμιση να εξαιρεθούν αυτοδικαίως όσες διοικητικές κυρώσεις επιβλήθηκαν για παραβίαση των μέτρων διασποράς του κορωνοϊού και για τις οποίες παραβάσεις προτείνει να υπάρξει επίσης σχετική πρόβλεψη που θα καθορίζει την επιβολή «χρηματικής ποινής» αντί του κλεισίματος του καταστήματος.