Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμπρησμός η πρώτη φωτιά στο Τεμπλόνι, σύμφωνα με το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
15 Nov 2020 / 14:25

Ναι μεν αποδείξεις εμπρησμού αλλά αδυναμία περιγραφής των δραστών δε, σε μια δικογραφία κατ΄ αγνώστων, που βρίσκεται ήδη στον Εισαγγελέα από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κι' αυτό για την πρώτη φωτιά (σ.σ. του Ιουνίου) στο Τεμπλόνι. Όχι και για τη δεύτερη, περίπου ένα μήνα μετά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, με αυτά τα δεδομένα δυσκολεύει η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.

Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα με πρωτοβουλία της περιφερειακής Λαϊκής Συσπείρωσης και ύστερα από ερώτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο.

Στα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με πορίσματα των πυρκαγιών στο Τεμπλόνι και για τις αναλύσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το τοξικό νέφος που προκλήθηκε, απάντησε το Σάββατο στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου σε διάστημα 40 ημέρων. Μολονότι και τις δύο φορές, η Πυροσβεστική επενέβη άμεσα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα, η Κέρκυρα «πνίγηκε» στο τοξικό νέφος που παρήγαγαν τα φλεγόμενα σκουπίδια. 

Οι φωτιές που είχαν και οι δύο ξεσπάσει βραδινές ώρες είχαν δημιουργήσει στην κοινή γνώμη υποψίες για εμπρησμό, ενώ από πολλές πλευρές ζητήθηκε  η απόδοση ευθυνών -  είτε επρόκειτο για αμέλεια, είτε για δόλο.

Τον κώδωνα του κινδύνου εξάλλου είχε κρούσει και  ο Ιατρικός Σύλλογος  για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία από τη διάχυση διοξινών στην ατμόσφαιρα. 

Πέντε μήνες μετά τα δύο συμβάντα η Λαϊκή Συσπείρωση με εισηγήτρια την Αλεξάνδρα Μπαλού κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα πορίσματα για τα αίτια των πυρκαγιών αλλά και για τα αποτελέσματα των αναλύσεων της μόλυνσης από το τοξικό νέφος.

Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι: 

Για την πρώτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 22/06/2020, γίνεται αναφορά για καμένη έκταση περίπου 500 τ.μ., όπου για τα άιτια που την προκάλεσαν διενεργήθηκε προανάκριση και σχηματίσθηκε δικογραφία που έχει αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Κέρκυρας, για τα περαιτέρω νόμιμα.

Για τη δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 31/07/2020, ουδεμία αναφορά σε καμένη έκταση γίνεται, ούτε αναφορά ενεργειών σχηματισμού δικογραφίας, πλην της καταγραφής του γεγονότος της καύσης τεράστιου όγκου απορριμάτων και της άμεσης κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 
 
Για το σοβαρό θέμα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με διοξίνες από το τοξικό νέφος, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι δεν προβλέπεται από το νόμο να διενεργηθούν έλεγχοι της ρύπανσης, λόγω της μικρής σχετικά έκτασης που κάηκε.