Πέμπτη 22.02.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πρωταθλήτρια» η αποχή στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών

Εκπαιδευτικοί
08 Nov 2020 / 11:15

Ξεπέρασε το 90% η αποχή, σε πανελλαδικό επίπεδο, των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων - Στο 94% η αποχή στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ - Για «τομή στην Εκπαίδευση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Πάνω από 90% ήταν σε πανελλαδικό επίπεδο η αποχή των εκπαιδευτικών στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τις οποίες διοργάνωσε με ηλεκτρονική διαδικασία το Υπουργείο Παιδείας ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, στο νησί των Φαιάκων ψήφισαν μόλις 56 από τους συνολικά 944 εκπαιδευτικούς, με το ποσοστό αποχής να φτάνει στο 94%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας:

«Η αποχή από τις εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.) ξεπερνάει το 95% στην Πρωτοβάθμια και το 90% στη Δευτεροβάθμια

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην Κέρκυρα και τους δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα που εμφατικά γύρισαν την πλάτη στην Κυβέρνηση και τα καλέσματά της και απείχαν από τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου.

Στην Κέρκυρα ψήφισαν 56 από τους 944 εκπαιδευτικούς, ποσοστό αποχής δηλαδή, περίπου 94%.

Ανάλογη κατάσταση υπάρχει σε όλη την Ελλάδα με το ποσοστό της αποχής στη Δευτεροβάθμια να είναι πάνω από 90 %, ενώ στην Πρωτοβάθμια πάνω από 95 %, διαλύοντας κάθε νομιμοποίηση που επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση στις εκλογές αυτές.

Οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι και συσπειρωμένοι απαντήσαμε στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ακυρώσαμε τις εκλογές – παρωδία για τα Υ.Σ.. Ο κλάδος, καθολικά, απείχε από τις ηλεκτρονικές κάλπες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας μετρούν σήμερα μια τεράστια συντριβή, μια μεγάλη πολιτική ήττα. Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μετά την απόπειρα να βάλει κάμερες στις τάξεις και να επιβάλει την τηλεαπουσία απέναντι στους μαθητές που αγωνίζονται, έφαγε τα μούτρα της για ακόμα μια φορά. Η επιλογή της Υπ. Παιδείας αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη – που πήρε επάνω του τη συγκεκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με στόχο να μπει χέρι στα ίδια τα σωματεία μας – βρήκε τοίχο.

Παρά το «εντέλλεσθε» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και τον πραξικοπηματικό τρόπο  της εκλογικής διαδικασίας, παρά το διορισμό των εφορευτικών επιτροπών χωρίς  τη θέληση τους, κόντρα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, πιέζοντας τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν, οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε με ψηλά το κεφάλι.

Οι θλιβερές εξαιρέσεις ορισμένων υποψήφιων, συγκεκριμένων παρατάξεων, οι οποίοι κόντρα στην ομόθυμη θέληση του κλάδου επιδίωξαν να μαζέψουν ψήφους για την «καρέκλα» και να στηρίξουν τους χρεοκοπημένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περνούν σε δεύτερη μοίρα και δεν μπορούν να επισκιάσουν την μεγάλη νίκη των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος έχει τη δύναμη και θα βρει τον τρόπο να τους απομονώσει.

Καλούμε τους “εκλεγμένους” συναδέλφους καθώς και τους αναπληρωματικούς τους, να παραιτηθούν άμεσα, καθώς είναι προφανές ότι δεν νομιμοποιούνται να εκπροσωπήσουν τον κλάδο.

Η σημερινή νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε νου και κρίση. Υπερασπιστήκαμε σήμερα, με τη μαζική μας αποχή, το δικαίωμά μας να δρούμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία. Από αυτή την διαδικασία αποδείξαμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι όταν θέλουν οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους, να κουρελιάσουν τους σχεδιασμούς κάθε κυβέρνησης. Αυτή η μάχη είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακυρώσαμε κάθε προσπάθεια να εισαχθούν τέτοιες νόθες διαδικασίες στα σωματεία μας, συνολικά στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε, όπως ενωμένοι απαντήσαμε στις εκλογές – παρωδία, ενωμένοι και πιο αποφασιστικά, με βαθιά γνώση της δύναμης που έχουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για υγεία – μόρφωση – δουλειά με δικαιώματα.

Συνεχίζουμε τον μαζικό αγώνα για να επιβάλουμε lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική».


«Οι εκπαιδευτικοί απάντησαν στην Κεραμέως»

Ανακοίνωση για την αποχή των εκπαιδευτικών της Κέρκυρας εξέδωσε και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών:
 
«Η ΕΑΚ Εκπαιδευτικών συγχαίρει το 94% της ΕΛΜΕ Κέρκυρας που γύρισε την πλάτη στην φαρσοκωμωδία υπηρεσιακών εκλογών, που οργάνωσε η Υπουργός Παιδείας.

Η απάντηση των εργαζομένων στην εκπαίδευση ήταν σχεδόν καθολική και ήταν η απάντηση στην αλαζονεία, τον αυταρχισμό και την απαξίωση που έδειξε και δείχνει  όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση προς αυτούς.

Οι αριθμοί όμως μιλούν από μόνοι τους. Τα κλικ που ακούστηκαν στην Κέρκυρα ήταν μόλις 56 στα 944. Δεν υπάρχει καμιά νομιμοποίηση σε εκλεγμένους παρατάξεων ή μεμονωμένους».
 

Ούτε ένας στους δέκα δεν ψήφισε

Σύμφωνα με το alfavita.gr, το οποίο κάλυψε την εκλογική διαδικασία, η αποχή έφτασε το 92,5%, καθώς από 171.000 εκπαιδευτικούς ψήφισαν μόλις 13.000 (7,5%).

Υπουργείο Παιδείας: «Μεγάλη τομή στην Εκπαίδευση»

Από την άλλη, το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μεγάλη τομή στον χώρο της Εκπαίδευσης και μάλιστα, με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αυτή η νέα ηλεκτρονική διαδικασία ψηφοφορίας συνέπεσε με την πρώτη μέρα του lockdown στη χώρα.

Αναλυτικά:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας που παρείχε το εκλογικό ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ».

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία. Δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες για την ανάδειξη αιρετών των εκπαιδευτικών σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, καθώς και για τους αντίστοιχους εκπροσώπους για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους.

Η απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών κατέστη εφικτή, με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας.  Και αυτό, παρά τα συνεχή προσκόμματα, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακίνησης σε αποχή, τις απειλές για διαγραφή και τις εκφοβιστικές τακτικές όσων  αντιτίθενται συστηματικά σε κάθε αλλαγή.

Έχει, δε, ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του περιορισμού κυκλοφορίας και εφαρμογής των νέων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιστορικής σημερινής εκλογικής διαδικασίας, αλλά και όσους συμμετείχαν σε αυτήν, ως ψηφοφόροι ή υποψήφιοι. Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!».