Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφέρεια ή Περιπέτεια Ιονίων Νήσων;

Κωστής Παυλίδης
05 Nov 2020 / 17:46

Στην Κέρκυρα και τα Ιόνια, η Περιφέρεια ως οργανισμός στρατηγικής σημασίας, ουσιαστικής διοίκησης και εύρυθμης λειτουργίας, παρουσιάζει έντονα τα σημάδια μιας μεγάλης απουσίας.

Η απαξίωση θεμελιωδών θεσμών της Δημοκρατίας, όπως αυτών της αυτοδιοίκησης είναι πια κοινή συνείδηση των κοινωνιών. Οι αγώνες για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων πρώτου και δεύτερου βαθμού των οργανισμών που ζουν και λειτουργούν δίπλα και μαζί με τους πολίτες, είναι πια τραγικό γεγονός αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Παρακολουθούμε έκπληκτοι αυτήν την κατηφόρα των δήμων και των περιφερειών και την γιγάντωση ταυτόχρονα ενός κράτους ανέλικτου και ακανθώδους. Αντί οι βασικοί στόχοι θεμελίωσης και διεύρυνσης των δημοκρατικών διαδικασιών να διευρύνονται και να κατακτώνται, παρακολουθούμε συρρίκνωση και εξαφάνιση λειτουργιών που θα έπρεπε σήμερα να έχουν λύσει βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τις κοινωνίες, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και ταλαιπωρούν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Στην Κέρκυρα και τα Ιόνια, η Περιφέρεια ως οργανισμός στρατηγικής σημασίας, ουσιαστικής διοίκησης και εύρυθμης λειτουργίας, παρουσιάζει έντονα τα σημάδια μιας μεγάλης απουσίας. Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της περιφερειακής αρχής απ' την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δύσκολα αναγνωρίζεις πράξεις κι αποτελέσματα στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Κέρκυρα. Υπενθυμίζω μάλιστα ότι την σημερινή αρχή διευκολύνουν με την συμμετοχή τούς στην εξουσία η παράταξη υπό τον κ. Σπύρου και η προσωπική συμμετοχή του κ. Αλεξάκη. Μια διευρυμένη αρχή που υπηρετεί πιστά την ανυπαρξία, την αδράνεια και την εξαφάνιση της περιφέρειας μας.

Σε κανένα χώρο αρμοδιότητας δεν υπάρχει ούτε ίχνος παρουσίας της σημερινής περιφερειακής αρχής. Κανένας στρατηγικός σχεδιασμός δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη, και κανένα απ' τα λιμνάζοντα προβλήματα δεν δείχνει να κινείται. Υποδομές κατεστραμμένες, οδικό δίκτυο επιεικώς επικίνδυνο, συγκοινωνιακός σχεδιασμός ανύπαρκτος, λιμάνια και υδατοκομία αφημένα στην αφάνεια, παιδεία και υγεία σε επίπεδα χαμηλής λειτουργίας, πρωτογενής τομέας αφημένος στην ανυπαρξία του, τουριστική ανάπτυξη στα χέρια ξένων συμφερόντων, ευρύτερη ανάπτυξη όνειρο θερινής νυκτός.
Δυσκολεύεται κανείς να αντιληφθεί γιατί υπάρχει αυτή η περιφέρεια; Ειλικρινά τι επιδιώκει; Αν η κρατική πολιτική είναι η σταδιακή αφαίρεση αρμοδιοτήτων απ' τις περιφερειακές αρχές, τότε πώς αντιδρά η δική μας Ιόνια; Ας απολογηθεί η υπάρχουσα αρχή για τα πεπραγμένα της. Τι ακριβώς διαχειρίζεται; Ποιος είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός στο επίπεδο του νησιού; Πώς υλοποιείται η οδική - συγκοινωνιακή λύση σημαντικών προβλημάτων που αλλοιώνουν την εικόνα της Κέρκυρας; Ποια είναι η αθλητική αναβάθμιση; Τραγική συμπεριφορά αδύναμων να αντιδράσουν παραγόντων, που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Κέρκυρας και των Ιονίων νησιών.

Αλήθεια, πώς αισθάνεται σήμερα ο Κερκυραίος και Ιόνιος πολίτης ως ενεργός άνθρωπος για την επιλογή του σ αυτήν την περιφερειακή αρχή;
Οι σχέσεις επίσης της περιφερειακής αρχής με τους δήμους της Κέρκυρας εμφανίζονται από κακές έως ανύπαρκτες. Παλινωδίες σε όλα τα θέματα και άρνηση βασικών συνεργασιών. Φοβάμαι ότι στο τέλος θα δικαιωθεί η άποψη ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οδεύει προς κατάργηση. Δεν μπορείς εύκολα να ερμηνεύσεις αυτήν την τραγική αδράνεια. Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Ηπείρου υπηρετεί με κάθε σοβαρότητα και όραμα την τύχης της.

Έχετε ακούσει, έχετε πληροφορηθεί ποτέ μια στοιχειώδη συνάντηση των δύο περιφερειών, που οφείλουν να προωθήσουν κοινούς στρατηγικούς στόχους; Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στρατηγικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή που ούτε καν αγγίζονται. Οδικός άξονας Τεργέστης- Ιωαννίνων, σιδηροδρομική σύνδεση με Ευρώπη, Μακεδονία και Πελοπόννησο. Ναυτικές συνδέσεις στην ζώνη των Ιονίων και άλλα προβλήματα που θα μπορέσουν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή των γειτονικών κοινωνιών.

Η κερκυραϊκή και επτανησιακή κοινωνία οφείλει να αντιδράσει, να θέσει το σύνολο αυτών των άλυτων προβλημάτων και να απαιτήσει δρομολόγηση των σημαντικών αυτών λύσεων. Αν οι αρχές είναι ανίκανες ή υπονομεύουν το μέλλον μας συνειδητά, ας τους απαντήσουμε με την καθολική και παραγωγική αντίδραση μας.
Δεν πάει άλλο. Αυτή η πορεία δεν οδηγεί πουθενά. Να αντιδράσουμε ΤΩΡΑ!
*Μέλος Ν.Ε. Κέρκυρας Κινήματος Αλλαγής