Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Μην αφήσετε τους Παξούς χωρίς τραπεζικό κατάστημα»

Μπιάγκης Δημήτρης
05 Nov 2020 / 13:05

Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝ.ΑΛ. προς τους αρμόδιους Υπουργούς για το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στο νησί, το οποίο κλείνει

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με θέμα: το επικείμενο κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στους Παξούς.

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε, στα πλαίσια εφαρμογής γενικότερης περιοριστικής πολιτικής, να προχωρήσει στο κλείσιμο διαφόρων υποκαταστημάτων της σε όλη την επικράτεια.

Μεταξύ των υποκαταστημάτων αυτών, βρίσκεται και αυτό των Παξών, γεγονός που αναμένεται να έχει άμεσα, σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των κατοίκων του νησιού, αφού οι Παξοί θα απομείνουν καθώς χωρίς κανένα υποκατάστημα τραπέζης στην περιοχή τους.

Στο νησί λειτουργεί ένα και μόνο κατάστημα τραπέζης το οποίο λειτούργησε το 1967 ως υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του είτε ως υποκατάστημα της Αγροτικής είτε της Τράπεζας Πειραιώς, το κατάστημα στηρίχθηκε απο τους κατοίκους.

Τόσο οι πολίτες όσο και οι τοπικές αρχές, μετά την είδηση του κλεισίματος του καταστήματος είναι ανάστατοι, δεδομένου ότι το κλείσιμό του θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές τους, εξαιτίας της νησιωτικότητας και των συγκοινωνιακών δεδομένων αλλά και της εξυπηρέτησης των κατοίκων του νησιού που σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Ο Βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1) Πως προτίθενται τα Υπουργεία σας να αντιμετωπίσουν τη δυσμενή εξέλιξη του κλεισίματος του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στους Παξούς;

2) Ποιες είναι οι τυχόν προγραμματισμένες περαιτέρω ενέργειες της Κυβέρνησης με σκοπό την ανάκληση της απόφασης κατάργησης του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς των Παξών, που ναι μεν είναι ιδιωτικός χώρος επιχειρηματικότητας, αλλά δεν παύει το αντικείμενο παροχής τραπεζικών συναλλαγών, να έχει ευρύτατες κοινωνικές συνέπειες, που δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορη την Πολιτεία.

3) Υπάρχουν από τα Υπουργεία σας κάποιες προτάσεις - λύσεις ώστε να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι τραπεζικές συναλλαγές των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των Παξών απρόσκοπτα;

4) Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής να σεβαστεί το γράμμα του Συντάγματος (άρθρο 101) έτσι ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα;