Πέμπτη 22.02.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε μαζική αποχή από τις «εκλογές-παρωδία», καλεί η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

ΕΛΜΕ
03 Nov 2020 / 09:39

Έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών για την διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΛΜΕ).  Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει το μοντέλο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 7 Νοεμβρίου.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ παράληλλα καλεί σε μαζική αποχή από τις «εκλογές παρωδία», όπως τις χαρακτηρίζει.

Αναλυτικά:

«Το Υπουργείο Παιδείας, προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 7/11 μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Κωφεύει απέναντι στις ενστάσεις σύσσωμου του κλάδου για την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου, τη δυνατότητα να παραποιηθούν τα αποτελέσματα, τη δυνατότητα εξαναγκασμού και εξαγοράς ψήφων. Δε σέβεται το δικαίωμα των συναδέλφων να ελέγχουν δια ζώσης τους εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης, να επιλέγουν αυτοί τον τρόπο με τον οποίο θα τους εκλέξουν.

Η Υπουργός Παιδείας με αυταρχικό τρόπο, απαξιώνει τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, τις αποφάσεις δεκάδων ΕΛΜΕ και ΣΥΛΛΟΓΩΝ, που εκφράζοντας την καθολική θέση του κλάδου, συντεταγμένα αιτήθηκαν στη διοίκηση την απόσυρση των υποψηφιοτήτων όλων των παρατάξεων που εκφράζονται στις Ομοσπονδίες. Η πάνδημη θέση του κλάδου απεικονίζεται ακόμα και στη δυσκολία του Υπουργείου να ορίσει εφορευτικές επιτροπές σε αρκετές Διευθύνσεις, αφού οι συνάδελφοι αρνούνται μαζικά τη συμμετοχή τους σε αυτές, αναγκάζοντας το Υπουργείο, να νομοθετήσει προκλητικά, τη θέσπιση 2μελών εφορευτικών επιτροπών!

Το Υπουργείο λοιπόν, προχωρά σε μία κίνηση – πραξικόπημα, που θυμίζει εποχές φίμωσης, διοργανώνοντας εκλογές που οι υποψήφιοι δε θέλουν να συμμετέχουν, οι συνάδελφοι δε θέλουν να ψηφίσουν, ούτε να ελέγξουν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας μέσω των εφορευτικών επιτροπών. Και όλα αυτά σε εκλογές που δια ζώσης οι συνάδελφοι συμμετείχαν με ποσοστά που άγγιζαν το 85%. Είναι πραγματικά αστείο το επιχείρημα της Υπουργού ότι την παίρνουν τάχα συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και της λένε ότι «τώρα επιτέλους θα ψηφίσουμε με ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Ο εμμονικός τρόπος που προσπαθεί η Υπουργός να περάσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι προϊόν της ιδιοσυγκρασίας της αλλά ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού, που στοχεύει να τσακίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, να παρεμβαίνει το κράτος στη ζωή και τη δράση των σωματείων. Η κυβέρνηση επέλεξε αυτές τις εκλογές ως «πρόβα τζενεράλε», ώστε να επεκτείνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις ΓΣ και τις εκλογές των σωματείων, στην απόφαση για τη λήψη απεργίας. Εντάσσεται σε ένα σχέδιο που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια με την ψήφιση του νόμου για την παρεμπόδιση του δικαιώματος στην απεργία (Αχτσιόγλου – ΣΥΡΙΖΑ για 50%+1), τον πρόσφατο νόμο για τις διαδηλώσεις της ΝΔ αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο που προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας.

Η συγκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποτελεί μέρος του συνδικαλιστικού νόμου, που στόχο έχει να διαλύσει τη λειτουργία των σωματείων. Θέλουν τα σωματεία μας να μην έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τη δράση τους για τα προβλήματα των εργαζομένων, απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, την αλληλεγγύη τους σε άλλους κλάδους. Με τις απαγορεύσεις που περιέχει ο νέος συνδικαλιστικός νόμος ακόμα και η απεργιακή κινητοποίηση για τη δίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής θα αντιμετώπιζε πολλά εμπόδια για την πραγματοποίηση της. Θέλουν σωματεία σφραγίδες, γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, μαριονέτες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές δε θα νομιμοποιηθούν από τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία, όπως δεν τις νομιμοποιεί και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τη μυστικότητα και τη δια ζώσης ψηφοφορία. Το πραξικόπημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. δε θα περάσει! Η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της.Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, παίρνοντας πρακτικά μέτρα για την οργανωμένη αποχή από τις εκλογές, καλεί:

- Όλους τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από τις ηλεκτρονικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Για το λόγο αυτό οργανώνει περιοδείες και επισκέψεις στα σχολεία προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους.

- Όλα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να παραιτηθούν, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές – παρωδία χωρίς τη σύσταση των εφορευτικών επιτροπών.

- Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, στη 1:30 μ.μ., στη ΔΔΕ Κέρκυρας

- Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Κέρκυρας και στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, στη 1:30 μ.μ. με την απαίτηση να γίνουν δεκτές οι αποσύρσεις των υποψηφιοτήτων που έκαναν όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ. Για τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προκηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

- Καμία συμμετοχή – μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδια για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ!

Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές μας διαδικασίες»