Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά για τους συμβούλους της Ελληνικής Αυγής στο περιφερειακό συμβούλιο

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά για τους συμβούλους της Ελληνικής Αυγής στο περιφερειακό συμβούλιο

Σχολιασμός για την απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων να μην αποπεμφθούν οι σύμβουλοι της Ελληνικής Αυγής στο Ιόνιο από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

01
Νοεμβρίου / 2020

Η ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων οι επικεφαλής των παρατάξεων, Ιόνιο Δυνατά, ΑΝΑΣΑ, Ιόνιος Συμμαχία   και  Επτανησιακή Πρωτοβουλία χαιρέτησαν την καταδικαστική  απόφαση  της Χρυσής Αυγής   ως εγκληματικής οργάνωσης  και την   ποινή φυλάκισης της ηγεσίας της,  εξυμνώντας τη δημοκρατία με μεγάλα λόγια, χωρίς  όμως να τα  εφαρμόζουν με έργα..

Οι επικεφαλής των προαναφερόμενων παρατάξεων επικαλούμενοι τη νομιμότητα είπαν πως δεν μπορούν να παρανομήσουν αφού ο αποκλεισμός των συμβούλων της Ελληνικής Αυγής για το Ιόνιο είναι αντισυνταγματικός γιατί δεν ταυτίζεται η Ελληνική Αυγή στο Ιόνιο  με τη Χρυσή Αυγή και γιατί  οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι δεν καταδικάστηκαν. Δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία τα  δέκα τελευταία μνημονιακά χρόνια, όταν τα κόμματά τους συμμετείχαν σε  κυβερνήσεις, οι οποίες  με μία σειρά αντισυνταγματικών νόμων έχουν καταδικάσει την πλειοψηφία του λαού σε φτώχεια και το περιβάλλον σε καταστροφή. Όταν τα κόμματα στηρίζουν επίσημα αυτοδιοικητικά  σχήματα και χρίζουν επικεφαλής, είναι αβάσιμο κάθε επιχείρημα περί  κομματικής ανεξαρτησίας.

Είναι αλήθεια ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει  την αποπομπή των συμβούλων της Ελληνικής Αυγής στην παρούσα συγκυρία, όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει πολιτική θέση και να πιέσει την κυβέρνηση για την  αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου.  

Οι παρατάξεις Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια, Ανυπότακτο Ιόνιο και Λαϊκή Συσπείρωση  επανέλαβαν τη θέση τους για αποπομπή των συμβούλων της Ελληνικής Αυγής στο  Ιόνιο,  όπως την  είχαν εκφράσει στις προηγούμενες ξεχωριστές επιστολές τους προς την Περιφερειάρχη και το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα επιχειρήματά τους  επικεντρώθηκαν  στο  ότι είναι υποκριτικό να μιλάμε για κομματική ανεξαρτησία, τα μέλη  του περιφερειακού σχήματος που στηρίζεται από μία  εγκληματική οργάνωση, όπως χαρακτηρίστηκε η Χρυσή Αυγή, δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό όργανο και ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει πολιτική θέση ανεξάρτητα από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε τα σχήματα  που στηρίζονται  από τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου να συμπλέουν ενωμένα μπροστά στην απειλή του κινδύνου διατάραξης των νερών του κατεστημένου. Για άλλη μια φορά είναι αναγκαία η ομοψυχία των  λαϊκών-δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην απειλή της  κατάλυσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και  των εργασιακών κεκτημένων που έχουν κερδηθεί με μακρόχρονους αγώνες, ενάντια στην απειλή της επερχόμενης δριμύτερης ακόμη λαίλαπας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που θα τσακίσει ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον, ενάντια στο φασισμό!
Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια