Θεσμοθέτηση σχολικών γευμάτων προτείνει η «ΛΑ.ΣΥ.» Βόρειας Κέρκυρας

Θεσμοθέτηση σχολικών γευμάτων προτείνει η «ΛΑ.ΣΥ.» Βόρειας Κέρκυρας

«Το αναγκαίο ποσό που εκτιμάται στα 60.000 ευρώ για δεκατιανό στους μαθητές των σχολείων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να καλυφθεί από ιδίους πόρους και ακολούθως να διεκδικηθούν από την πολιτεία», τονίζει στην πρότασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση»

25
Οκτωβρίου / 2020

ΑΧΑΡΑΒΗ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΛΑ.ΣΥ.»).  Ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, η οποία αφορά στην θεσμοθέτηση σχολικών γευμάτων.

Αναλυτικά η «ΛΑ.ΣΥ.» προτείνει:

«Η κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού σε σίτιση αποτελεί στοιχείο μιας σύγχρονης κοινωνίας και εκπαίδευσης. Αυτό γιατί η σωστή, ισορροπημένη και επαρκής διατροφή των μαθητών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Σήμερα μάλιστα η αντιμετώπιση των επισιτιστικών αναγκών καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει τραγικά αδιέξοδα σε πολλές οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους, όπως η διατροφή στο σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 30% των παιδιών στη χώρα μας ανήκουν σε εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.

Το τεράστιο ζήτημα βέβαια του υποσιτισμού των παιδιών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Ωστόσο η λήψη άμεσων μέτρων είναι ζήτημα επείγοντος χαρακτήρα. 

Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση του γονεϊκού κινήματος, πραγματοποιεί κάποια προγράμματα «σχολικών γευμάτων». Ωστόσο είναι δράσεις αποσπασματικές, επικοινωνιακού χαρακτήρα με προβληματικό τρόπο υλοποίησης. Στην Κέρκυρα με ευθύνη των τοπικών οργάνων του Υπουργείου Παιδείας (διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αλλά και των δημοτικών αρχών δεν υπήρξε καμία αξιοποίηση ούτε και αυτών των ανεπαρκών δυνατοτήτων. Από την άλλη πλευρά στο Δήμο Πάτρας η δημοτική αρχή της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» τα 4 τελευταία χρόνια λειτουργεί πρόγραμμα χορήγησης «δεκατιανού» για 1400 μαθητές.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ως «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να αποφασίσει:

1. Την απαίτηση από την πολιτεία θεσμοθέτησης σχολικού γεύματος για όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με σύγχρονους επιστημονικούς όρους μέσα από δημόσιο φορέα και δημιουργίας της αναγκαίας υποδομής σε κάθε σχολείο.

2. Την παροχή «δεκατιανού» στους μαθητές του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Το αναγκαίο ποσό που εκτιμάται στα 60.000 ευρώ να καλυφθεί από ιδίους πόρους και ακολούθως να διεκδικηθούν από την πολιτεία».