Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης για την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Δικαίου

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
25 Οκτωβρίου 2020 / 13:47

«Ειλικρινά, φοβάμαι ένα τσουνάμι εκρηκτικών διαστάσεων για το χειμώνα. Ένα τσουνάμι φτωχοποίησης που δεν αρκεί για τη ΝΔ μπροστά στην υφαρπαγή της ατομικής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας...», τονίζει ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Η άποψη  του Βουλευτή Κέρκυρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του κόμματος, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και συνολικά τη ΝΔ, με αφορμή την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Δικαίου:

«Και τι δεν έχουμε ακούσει από την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών της ΝΔ κ. Σταϊκούρα και το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα μας. Νομίζω πως ένα είδος πολιτικού αυτισμού έχει καταλάβει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Τους είδαμε να αλληλοσυγχαίρονται και παρεμπιπτόντως να γκρινιάζουν σαν κακομαθημένα παιδιά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε αιφνιδιαστικά για αυτούς, ο Αλέξης Τσίπρας. Λες και τους πήραμε το γλειφιτζούρι από το στόμα, λες και δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε.

Μέχρι και γελοίους μας αποκάλεσε ο κατέχων εξ ορισμού τον τίτλο αυτό Υπουργός Υπανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Προσωπικά, θεωρώ ως τον απόλυτο ορισμό μιας πρότασης μομφής, την αμφισβήτηση στην πολιτική του κ. Σταϊκούρα. Ξέρετε γιατί; Διότι έχει μεταβληθεί το Υπουργείο Οικονομικών στο πιο λαοκτόνο εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης. Διότι ο κ. Σταϊκούρας έχει γίνει ένας υποτακτικός των Τραπεζών που ωραιοποιεί, επιχειρηματολογώντας περιχαρής ένα νομοσχέδιο που πτωχεύει το λαό μας. Κι όλα αυτά, εν μέσω πανδημίας, με γονατισμένους ψυχικά και οικονομικά τους συμπολίτες μας, με τη δυστυχία να καταγράφεται γύρω μας.

Να το πω ξανά, ένα νομοσχέδιο που πτωχεύει το λαό μας.

Κι όταν, μάλιστα έχουν προηγηθεί τρία ολόκληρα σκληρά μνημόνια, που οι ίδιοι μας επέβαλαν και τα οποία δεν πέτυχαν να συνθλίψουν το λαό μας για να το καταφέρουν τώρα με το εξευτελιστικό νομοσχέδιο που θεσπίζουν για τους Έλληνες. Έναν πτωχευτικό οδοστρωτήρα.

Από την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους μέχρι και σήμερα πτώχευαν μόνον έμποροι και επιχειρηματίες. Σήμερα, η ΝΔ φροντίζει να πτωχεύουν και οι εργαζόμενοι και οι οικογενειάρχες. Οι εκατοντάδες χιλιάδες αδικημένοι της χώρας.

Η ΝΔ ισχυριζόμενη υποκριτικά πως με το νέο πτωχευτικό της νόμο χαρίζει μία δεύτερη ευκαιρία, επιβάλλει τον κοινωνικό και οικονομικό θάνατο των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και του συνόλου των φυσικών προσώπων. Τους βάζει σε μια οικονομική φυλακή, τους προσθέτει και από πάνω και έναν τιμητικό τίτλο. Πτωχός και με τη βούλα.

Άραγε, έχουν ακούσει πόσο απαξιωτική κοινωνικά ήταν και είναι η λέξη πτώχευση για έναν έμπορο; Γνωρίζουν πόσο ταυτίζεται με την έννοια του αποτυχημένου, του ανάξιου να κατέχει τον τίτλο του εμπόρου, του πολίτη, δηλαδή του πολίτη αυτού που είναι επιζήμιος για την κοινωνία.  

Αυτόν τον τίτλο λοιπόν θα απονέμει πλέον με το νομοσχέδιό της, η ΝΔ σε χιλιάδες Ελλήνων πολιτών. Αξίζετε «επαίνων» και «συγχαρητηρίων» κ. Σταϊκούρα!

Θυμίζω και κάτι άλλο. Ο πτωχευτικός νόμος που ίσχυε για εμπόρους-πτωχούς επέβαλε και την αφαίρεση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ευτυχώς που καταργήθηκε πριν μερικά χρόνια η διάταξη, αυτή. Αν ίσχυε σήμερα, είμαι βέβαιος πως η ΝΔ θα αφαιρεούσε στους μελλοντικούς πτωχούς και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Επανέρχομαι λοιπόν στο ότι παραξενεύτηκαν οι κύριοι και οι κυρίες της Ν.Δ. για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Τι περιμένανε δηλαδή να τους στέλναμε δώρο και ευχετήρια κάρτα στη γιορτή τους;

Χωρίς ντροπή ισχυρίζονται ότι το πράξαμε για κομματικούς λόγους εν μέσω πανδημίας και εν μέσω απειλών από πλευράς Τουρκίας που οι στρατιώτες, οι ναύτες και οι αεροπόροι μας φυλάττουν «Θερμοπύλας».

Και εγώ τους ερωτώ ευθέως. Δεν ντρέπονται που εν μέσω πανδημίας και εν μέσω ανυπαρξίας πολιτικής για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών περνούν ένα τέτοιο αντεθνικό νομοσχέδιο;

Και είναι αντεθνικό γιατί τσακίζει το ηθικό φρόνημα των συμπολιτών μας, κηρύσσοντας τους πτωχούς και ανάξιους μη ισότιμους πολίτες κάτω από τέτοιες συνθήκες προς χάριν τραπεζών και ξένων funds. Γιατί πέρα από τα σπίτια και την περιουσία που θέλουν να τους πάρουν, θέλουν να τους πάρουν και την ψυχή.

Όλα τα παραπάνω έχουν σοβαρές συνέπειες για τον Τουρισμό που είναι και ένας τομέας που έχω την τιμή να συνεποπτεύω για χάριν της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και στον οποίο αντικατοπτρίζεται σχεδόν το άπαν της οικονομίας, της επιχείρησης και της εργασίας;

Ποιος δεν έζησε και δεν ζει τη διεθνή υγειονομική κρίση του covid-19 που βύθισε την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση. Και όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ λειτούργησε αποσπασματικά και προπαντός χωρίς αποτέλεσμα.

Καθώς, βρίσκομαι σε επαφή με τον κόσμο του Τουρισμού είτε στην Κέρκυρα που ζω, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα εισπράττω την αγανάκτηση εργαζόμενων και επαγγελματιών. Το έχω ξαναπεί δημόσια, το ξαναγράφω κιόλας, οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες από την οικονομική κρίση του 2008.

Τα στοιχεία, τα ξεχωρίζει η ΝΔ που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Η επαναλειτουργία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων έγινε μόνο στο 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας. Η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει ταφόπλακα στην τουριστική σεζόν δυσφημώντας μας στο εξωτερικό με το κλίμα υγειονομικής ανασφάλειας που διαχύθηκε στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Τα κατάφερε, κάνοντας το κέφι των μεγάλων τουριστικαών γραφείων.

Οι αριθμοί στα αεροδρόμιά μας μαρτυρούμ τις μειωμένες αφίξεις. Αθήνα 67%, Ηράκλειο 77,7% , Ρόδος 82,6%, Θεσσαλονίκη 67,1%, Κέρκυρα 74%. κ.ο.κ. Κάπου 13,8 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις. Στο τελικό αμείο μείωση 79,7 % από το 2019 φυσικά.

Αναρωτιέμαι αν ακούνε τους επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι ομολογούν πως θα χρειαστούν τρία χρόνια, ίσως και παραπάνω για να αποδώσει οικονομικά ο Τουρισμός. Αναρωτιέμαι αν σκέφτονται τους υπό πτώχευση επιχειρηματίες που δρομολογούν σήμερα, αλλά και τους πενόμενους εργαζόμενους στην Περιφέρεια και τα νησιά που ζουν στην κυριολεξία από τον Τουρισμό.

Πως θα ζήσουν όλοι αυτοί, πάνω στο στήθος των οποίων, το περιούσιο κόμμα της ΝΔ και ο Μωυσής αρχηγός της κ. Κ. Μητσοτάκης βάζουν και την ταμπέλα του πτωχευμένου. Είναι δυνατόν αυτό το νομοσχέδιο να περνάει έτσι; Κάποιοι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο μέλλον θα ντρέπονται και θα λογοδοτούν που υποτάχθηκαν στην κομματική πειθαρχία. 

Ειλικρινά, φοβάμαι ένα τσουνάμι εκρηκτικών διαστάσεων για το χειμώνα. Ένα τσουνάμι φτωχοποίησης που δεν αρκεί για τη ΝΔ μπροστά στην υφαρπαγή της ατομικής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας.

Τους συνιστώ όπως το κάναμε ως ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους, όλο το δύσκολο περασμένο χειμώνα να υιοθετήσουν ένα σχεδιασμό εμπροσθοβαρή και οριζόντιας στήριξης προκειμένου να αποφύγουμε την ανθρωπιστική κρίση. Τους προτρέπω να το κάνουν και να πάρουν πίσω αυτό, το άθλιο νομοσχέδιο. Τους προστάζω να σταματήσουν να κοροϊδεύουν άλλο τον κόσμο, δεν αντέχει!

Προτείνω στον κ. Σταϊκούρα να ψηφίσει αυτός και η ΝΔ την πρότασή μας!»,