Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συναυλία της Φ/Ε «Μάντζαρος» για το Ολοκαύτωμα

Συναυλία
25 Οκτωβρίου 2020 / 10:50

Στο πλαίσιο των τριήμερων επίσημων εορτασμών, που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, με τους οποίους τιμήθηκε η τραγική μνήμη του Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο δράσεων της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (I.H.R.A.), φέτος υπό Γερμανική Προεδρία

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ήταν αφιερωμένη η συναυλία που πραγματοποίησε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των σχετικών τριήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε στην Κέρκυρα από 23 έως 25 Οκτωβρίου η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (I.H.R.A.), σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας, και με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που είναι και η προεδρεύουσα χώρα της I.H.R.A. για το 2020.



Οι εκδηλώσεις αυτές περιλάμβαναν επίσης κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, εκθέσεις φωτογραφικού και λοιπού αρχειακού υλικού, καθώς και βιντεοπροβολές σχετικές με την εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας.

Άμεσα συναφές με τη θεματολογία των τριήμερων αυτών εκδηλώσεων ήταν και το μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» στη σαββατιάτικη συναυλία της, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη.



Το πρόγραμμα άνοιξε με το παραδοσιακό ισραηλίτικο Hatikva σε διασκευή του John Williams, για να ακολουθήσει η σουίτα Rikudim του Jan Van der Roost, βασισμένη σε τέσσερις παραδοσιακούς ισραηλίτικους χορούς. Ως soloists στο κλαρινέτο εμφανίστηκαν οι Harald Hendrichs και Δημήτρης Αργυρός, με τη μουσική του John Williams από την ταινία Η λίστα του Schindler και με το Sholem-aleihem του Bela Kovacs, αντίστοιχα. Επίσης, με την Φιλαρμονική «Μάντζαρος» συνέπραξε και η soprano Μαριάντζελα Χατζησταματίου, ερμηνεύοντας το Coro di schiavi Ebrei από την όπερα Nabucco του Giuseppe Verdi, το Yerushalayim shel Zahar της Naomi Shemer και τα παραδοσιακά Adio querida και Cuando el Rey Nimrod, με το οποίο και έκλεισε η βραδιά. Η μπάντα ερμήνευσε επίσης και το Exodus του Ernest Gold.

Στη συναυλία παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε και τηλεοπτικά προκειμένου να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και όσοι δεν βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο λόγω και των περιορισμό στον αριθμό του κοινού που επέβαλλαν τα τηρούμενα μέτρα αποφυγής διάδοσης του  COVID-19.



Τέλος, άξια ιδιαίτερης μνείας ήταν η αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», Γιάννης Τριβιζάς, προλογίζοντας τη συναυλία, στη διαχρονική σχέση του σωματείου με την εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας, από την ίδρυση του έως και σήμερα.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» δεχόταν χωρίς καμία διάκριση και Εβραίους στο θρήσκευμα μουσικούς στις σχολές και στο Μουσικό Σώμα της, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, ούσα το πρώτο αντίστοιχο κερκυραϊκό σωματείο που έπραττε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά ιστορικά στοιχεία. Η ροή Εβραίων μουσικών στις τάξεις της συνεχίστηκε ακόμη και εν μέσω Κατοχής, αλλά και μεταπολεμικά (συμπεριλαμβανομένων πλέον και γυναικών μουσικών) παρ’ ότι η εδώ εβραϊκή κοινότητα ήταν πια αποδεκατισμένη.