Το project εξωστρέφειας των ελληνικών startup -και- στην Κέρκυρα

Το project εξωστρέφειας των ελληνικών startup -και- στην Κέρκυρα

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας (αριστερά) κατά την παρουσίαση του «Elevate Greece», στο Επιμελητήριο Κέρκυρας, μαζί με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και τον Βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ., Στέφανο Γκίκα

Το «Elevate Greece», το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση, χρηματοδότηση και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups), παρουσίασε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, στους παραγωγικούς φορείς της Κέρκυρας

23
Οκτωβρίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Τη λειτουργία του προγράμματος «Elevate Greece» και τη χρησιμότητα της νέας αυτής πλατφόρμας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που αποτελεί την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, στο Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Χρίστος Δήμας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, μαζί με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και τον Βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ., Στέφανο Γκίκα, πραγματοποίησαν συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων και παρουσίαση από τον Χρίστο Δήμα της κυβερνητικής πολιτικής στην έρευνα και τεχνολογία.

Το νέο πρόγραμμα «Elevate Greece» αποσκοπεί στην ενίσχυση, χρηματοδότηση και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Πρόκειται για την δημιουργία Εθνικού Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων για τον καλύτερο σχεδιασμό ειδικών εργαλείων, στοχευμένων αποκλειστικά σε startup εταιρείες. Σκοπός του είναι να καταγραφούν οι ελληνικές startup εταιρείες, οι δραστηριότητές τους και το προσωπικό που απασχολούν. Οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο Μητρώο θα μπορούν να αιτούνται την ένταξή τους στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα καθως και σε πρωτοβουλίες υποστήριξης.Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, παρέθεσε πολύ αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες καταγραφής με όλα τα στοιχεία του Elevate Greece, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προκύπτουν και το μητρώο καταγραφής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που μέσω αυτής της πλατφόρμας θα συνδεθούν μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός εστίασε στα οφέλη του «Elevate Greece» και στην πολιτική που θα χαράξει η πολιτεία μέσα από αυτή τη βάση που θα δημιουργηθεί, ενώ ανέλυσε τι έχει υλοποιηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας & Καινοτομίας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν.

Ο Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης, στις ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται στην έρευνα, αλλά και στο σύστημα καινοτομίας της Ελλάδας που «παρέμεινε, όπως είπε, «κατακερματισμένο για πολλά χρόνια». Την ίδια ώρα εξήγησε την προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Από τη δική της πλευράς, η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της έχει ανάγκη να ενισχύσει τις δημιουργικές ικανότητες των κατοίκων και να στηρίξει την καινοτομία σε ολες τις παραγωγικές δραστηριότητες.