Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόκκαλη: «Εν αρχή... η έκπληξη... Γιατί τόσο μένος;»

Κόκκαλη Σπυριδούλα
22 Οκτωβρίου 2020 / 13:34

Η απάντηση της Αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην πρόσφατη ανακοίνωση του Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας για παρεμβάσεις της Αυτοδιοίκησης στην εκπαιδευτική λειτουργία

ΑΧΑΡΑΒΗ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ).  Ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί ν' απαντήσει σε όλα όσα της καταλόγισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας περί παρεμβατικότητας της Αυτοδιοίκησης στην λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας, εξέδωσε η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, Σπυριδούλα Κόκκαλη.

Στην ανακοίνωσή της η Αντιδήμαρχος αναφέρει:

«Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ Κέρκυρας,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την απάντηση μου στην απαξιωτική και προσβλητική ανακοίνωση του ΣΕΠΕ προς το πρόσωπο μου, με τα εμβληματικά λόγια του νομπελίστα ποιητή μας Γ. Σεφέρη  για τη γλώσσα…. «Ὁ Θεός μας χάρισε μια γλῶσσα ζωντανή, εὔρωστη, πεισματάρα καὶ χαριτωμένη, ποὺ ἀντέχει ἀκόμη, μολονότι ἔχουμε ἐξαπολύσει ὅλα τὰ θεριὰ γιὰ νὰ τὴ φάνε. Δὲν εἶναι καινούργια τὰ σημεῖα ποὺ δεῖχνουν πώς, ἂν συνεχίσουμε τὸν ἲδιο δρόμο, ἂν ἀφεθούμε μοιρολατρικὰ στὴν δύναμη τῶν πραγμάτων, θὰ βρεθοῦμε στὸ τέλος μπροστὰ σε μιὰ γλῶσσα ἐξευτελισμένη, πολύσπερμη καὶ ἀσπόνδυλη».

Ο λόγος είναι απλός. Χρησιμοποιήθηκαν τόσο σκληρές –προσβλητικές  λέξεις, φράσεις  και νοήματα αυτής της ίδιας γλώσσας εναντίον μου που η ερμηνευτική οπτική με έκανε ειλικρινά να απορήσω  για το αίτιο που συντηρεί και προκαλεί τόσο  μένος, εκτός κι αν η κατευθυντήρια γραμμή ήταν η φιλοπαίγμονα διάθεση του συντάκτη κι εμπνευστή του κειμένου και η βαθιά ανάγκη του να παρασυρθεί από την ατιθάσευτη δύναμη της γλώσσας.

Τέτοιες εκφράσεις ρυπαίνουν το περιβάλλον, τις ζωές μας με τα διαπλεκόμενα λεγόμενά τους, με το ειρωνικό ύφος του δήθεν κατήγορου που όλα τα ξέρει, τίποτα δεν φοβάται κι έχει το αλάθητο. Εκτοξεύουν τα βέλη τους σε μορφή παρατηρήσεων που χαρακτηρίζονται από πικρά κι άδικα σχόλια.

Για τη συγκεκριμένη επίθεση: Ουδόλως θα σταθώ στο προσωπικό θέμα. Όμως αγαπητοί μου, ανάμεσα «στις μυλόπετρες» έχετε πετάξει και συνθλίβετε την αδιάκοπη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κέρκυρας, για τη δράση της  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Μια προσπάθεια, που μετ’ επιτάσεως μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε, η αυστηρότατη ευρωπαϊκή νομοθεσία, το νομικό πλαίσιο που διέπει τις αποφάσεις της ελληνικής Πολιτείας, οι εγκύκλιοι και του υπουργείου παιδείας (Φ13/14368/Δ7/3-2-2020 ),ο νέος ΕΣΔΑ (ΦΕΚ 185/29-09-2020), οι δημότες μας, που με κάθε τρόπο πρέπει να ελαφρυνθούν από το μεγάλο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και κυρίως το καθήκον μας, ο σεβασμός και η αγάπη μας για το περιβάλλον, που μας κληροδοτήθηκε και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Το να κάνει κανείς κριτική σε μια σειρά υπαρκτών ζητημάτων είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και επιθυμητό. Όμως αυτή η κριτική πρέπει να γίνεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα κι όχι σε μια στρεβλωμένη ή ακόμα και διαστρεβλωμένη συνειδητά βάση.
Μια άστοχη ανάρτηση ή μια λάθος εκτίμηση για τον οποιοδήποτε είναι απολύτως κατανοητή. Όλοι μπορούν να την κάνουν… κανείς δεν έχει το αλάθητο. Αλλά, «Μηδενί δικην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». Το πιθανότερο είναι να μας προφυλάξει από περιττή έκθεση και σύγχυση.

Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας ουδέποτε αναμίχθηκε-στην εκπαιδευτική διαδικασία- ούτε είναι στις προθέσεις της. Αντιθέτως, μέλημα της είναι η συνεργασία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να έχουμε τη καλύτερη συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς για το καλό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κι εσείς μπορείτε να ξεχωρίσετε την ιδιότητα σας ως εκπαιδευτικού από ξένες προς την εκπαίδευση ιδιότητες.

Όσον αφορά στην επιστολή:

Ας υποδειχθεί σε ποιο σημείο του εγγράφου καταδεικνύονται:

• … «η αντιεπιστημονική, έμπλεη αντιεκπαιδευτικού μένους προς τους δημόσιους λειτουργούς, στάση της Αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας υπονομεύοντας την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων» ,

• …«τα φαινόμενα ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς προς Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων και Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων με αφορμή το πρόγραμμα ανακύκλωσης.»

• …« η συμπεριφορά αυτή δεν αρμόζει σε Αντιδήμαρχο που δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης» .

• Επίσης, σε πιο σημείο «εγκαλεί τον σύλλογο διδασκόντων για μηδενική αποκομιδή ανακυκλώσιμου υλικού..»
 
• Για δε τη διατύπωση «ανεδαφικών συμπερασμάτων»: Ο τύπος, τόσο ο τοπικός όσο και ο εθνικός, αναπαρήγαγε συνεχώς τις δυσκολίες που καταγράφονταν καθημερινά στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι δυσκολίες είναι τέτοιες που κατέληξαν σε καταλήψεις αλλά και σε απεργιακές κινητοποιήσεις εκ μέρους των εκπαιδευτικών. Άρα λοιπόν ως προς τι το σχόλιο περί «ανεδαφικών συμπερασμάτων»; 

Επειδή όμως πιστεύουμε πως για να έχει νόημα ένα «ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία» πρέπει να το δούμε πραγματικά και χωρίς υπεκφυγές, παραθέτουμε  την επίμαχη επιστολή.
                                                                                    
«ΘΕΜΑ:  Ανακύκλωση ….......»

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας κάνω κοινωνό σε μια διαπίστωση η οποία δε σας κρύβω αρχίζει να με προβληματίζει (είμαι δε απόλυτα σίγουρη ότι έχει υποπέσει στην αντίληψη σας) .
Έχω συνοδεύσει το κλιμάκιο που συγκεντρώνει την ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες  από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τρεις φορές μέχρι τώρα. Καταγράφηκε λοιπόν  ….......  και τις τρεις φορές μηδενική αποκομιδή ανακυκλώσιμου υλικού, την οποία ειλικρινά τις δυο πρώτες τις θεώρησα δικαιολογημένες με δεδομένο ότι είμαστε στην έναρξη της σχολικής  χρονιάς, (ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί προγράμματα, υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς,κλπ).
Θα θελα λοιπόν στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας μας, να εξετάσουμε από κοινού αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή θέμα που εμποδίζουν τη δράση να υλοποιηθεί ή το θέμα εστιάζεται απλά στο  να βρει το βηματισμό της, όπως προχωρούν οι μέρες λειτουργίας της σχολικής μονάδας.»


Αξιότιμοι,

Ο Δήμοs Βόρειας Κέρκυρας λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης και έχοντας πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που βιώνουμε όλοι. Χωρίς καμία απουσία, ζούμε και δουλεύουμε για την κοινωνία, διεκδικώντας και αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας. Ο αγώνας αυτός πρέπει και εμείς σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θέλουμε, να είναι κοινός και συλλογικός. 

Η  Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας ήταν και παραμένει δίπλα στα παιδιά μας, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, με πράξεις κι όχι με λόγια. Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση σας για συζήτηση σε βάθος όσων σας προβληματίζουν, μια κίνηση που θαρρώ θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της ανακοίνωσης σας».