Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Στο περιθώριο, για άλλη μια φορά, σε θέματα Υγείας, η Κέρκυρα»

Μπιάγκης Δημήτρης
22 Οκτωβρίου 2020 / 12:20

Κίνητρα από το Υπουργείο Υγείας για τη στελέχωση των Νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα, όχι όμως και για την Κέρκυρα - «Βέλη» από τον Βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝ.ΑΛ. κατά Κικίλια και Γκίκα

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Την Τρίτη 20/10/2020, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λίγο πριν την ψηφοφορία του, κατατέθηκε Βουλευτική Τροπολογία από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Παναγή Καππάτο (Κεφαλληνίας), Διονύσιο Ακτύπη (Ζακύνθου) και Αθανάσιο Καββαδά (Λευκάδας).

Με αυτήν την τροπολογία, χαρακτηρίζονται τα Γενικά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας Κεφαλληνίας (Αργοστολίου), Ζακύνθου και Λευκάδας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών Α’ ζώνης

Η εισηγητική της έκθεση παρατίθεται αυτούσια.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δυσκολία προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που συνεπάγεται για το προσωπικό η τοποθέτηση στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα από την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με τη δυσκολία ανεύρεσης στέγης και τα αντικίνητρα του νησιωτικού χαρακτήρα των νομών Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας.

Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Λευκάδα πλήττονται συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν καταστροφές, ενώ χαρακτηρίζονται ως οι πλέον επικίνδυνες περιοχές της χώρας όσον αφορά τη σεισμικότητά τους. Επιπροσθέτως, στην Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και την Λευκάδα, λόγω της αύξησης του αριθμού επισκεπτών την τελευταία δεκαετία, έχουν αυξηθεί περαιτέρω οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για παράγοντες που επιβαρύνουν έντονα είτε σε εποχική βάση, είτε σε έκτακτες περιπτώσεις τα τοπικά συστήματα παροχής υγείας.

Τα τελευταία χρόνια παρά τις προκηρύξεις θέσεων ιατρών, οι θέσεις κατά κανόνα δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα βασικές κλινικές των νοσοκομείων να υπολειτουργούν ή να καλύπτονται από έναν μόνο ιατρό.

Προκύπτει η ανάγκη παροχής κινήτρων που προβλέπονται για τα νοσοκομεία άγονων περιοχών Α’ ζώνης για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με την προτεινόμενη τροπολογία χαρακτηρίζονται τα Γενικά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας Κεφαλληνίας (Αργοστολίου), Ζακύνθου και Λευκάδας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών Α’ ζώνης, καθώς και Γενικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Νομού Κοζάνης».


Η εν λόγω Τροπολογία έγινε αποδεκτή, όταν ανάλογης θεματολογίας Τροπολογία που είχε κατατεθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής στις 11 Ιουνίου του 2020, είχε απορριφθεί, χωρίς καν να αιτιολογηθεί η απόρριψή της.

Την ίδια ώρα, που ακριβώς τα ίδια προβλήματα, αν όχι μεγαλύτερα, βιώνουν οι δομές Υγείας της Κέρκυρας, από το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, μέχρι τα Περιφερειακά Ιατρεία των Διαποντίων Νήσων.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κικίλιας και οι συν αυτώ, αλλά και ο Βουλευτής της πλειοψηφίας ή «κυβερνητικός» Βουλευτής, όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, ο κ. Γκίκας, γιατί η Κέρκυρα απουσιάζει από τον εν λόγω σχεδιασμό; Ποιο είναι το πολιτικό παιχνίδι που παίζουν στις πλάτες των ανθρώπων του Νομού μας;

Το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλει αυτές τις πρακτικές και υπόσχεται στην κερκυραϊκή κοινωνία, ότι το συντομότερο δυνατό, με πρωτοβουλία που θα παρθεί σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα φέρει και πάλι την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και την κυβέρνηση των «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας προ των ευθυνών τους.

Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και έχουμε δικαίωμα πρόσβασης όλοι σ’ αυτήν.