Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Μόνιμοι Κάτοικοι Π.Πόλης για την καταγραφή των οχημάτων

Παλαιά Πόλη
21 Οκτωβρίου 2020 / 11:53

Χρονοδιάγραμμα για την διευθέτηση του κυκλοφοριακού, οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, πρόσβαση στους Αγ. Πατέρες μέσω Ευγ. Βουλγάρεως, κάποια από τα αιτήματα των μόνιμων κατοίκων της Παλαιάς Πόλης προς τη δημοτική Αρχή

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Π. ΠΟΛΗΣ).  Ανακοίνωση του δ.σ. του Συλλόγου Μόνιμων Κατοίκων της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας αναφορικά με την προτροπή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για καταγραφή των οχημάτων τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιλυση του διαχρονικού προβλήματος της στάθμευσης στην περιοχή.

Αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας επιθυμεί να σας ενημερώσει αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων των μονίμων κατοίκων.

Μετά από πολυετείς προσπάθειες των μονίμων κατοίκων και παρουσίαση προτάσεων για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος και τις παλινωδίες των Δημοτικών Αρχών, η έναρξη μιας διαδικασίας καταγραφής είναι καταρχάς θετική, αλλά η αίσθηση που δημιουργείται μετά την ανακοίνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ότι για άλλη μια φορά το ζήτημα παραπέμπεται στις καλένδες.

Παρ’ όλα αυτά καλούμε τους κατοίκους να ανταποκριθούν έστω και για τελευταία φορά. 

Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων με αίσθημα ευθύνης από την σύστασή του αγωνίζεται για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων της παλιάς πόλης.

Σχετικά με το πρόβλημα της πρόσβασης και στάθμευσης των κατοίκων έχει κατατεθεί σχέδιο προτάσεων καθώς και χάρτης με προτεινόμενα σημεία στάθμευσης.

Το Δ.Σ. συναντήθηκε με την Δήμαρχο για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου 2020. Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο Δημάρχου τότε ανέφερε: «Στην συνάντηση συζητήθηκε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιστορικό Κέντρο, κυρίως τους θερινούς μήνες και ο καθορισμός θέσεων στάθμευσης. Συμφωνήθηκε να γίνει επανακαταγραφή των μονίμων κατοίκων, να δηλωθούν τα στοιχεία βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων (μία θέση για κάθε οικογένεια)».

Στις 27/7/2020 και αφού οι διαδικασίες που είχαν οριστεί να γίνουν αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού, μετά από πλήθος συναντήσεων με την Δήμαρχο (28/1, 16/6, 23/6, 27/7/2020), αλλά και τους Αντιδημάρχους, ανέλαβαν το ζήτημα οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Το  Δ.Τ. των Τεχνικών Υπηρεσιών της 19 /10/2020 αναφέρεται μόνο σε:
«… καταγραφή οχημάτων για στατιστικούς σκοπούς ως υπόβαθρο για εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης».

Η μελέτη για την επίλυση του κυκλοφοριακού σαφώς και είναι αναγκαία. Ο προβληματισμός των κατοίκων παραμένει, όμως, ότι η μελέτη αυτή θα έχει την ίδια τύχη με τις μελέτες του παρελθόντος. Θα προβληθεί ως αιτιολογία για την καθυστέρηση λήψης άμεσων μέτρων ανακούφισης της κατάστασης και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί μόνο το σκέλος απομάκρυνσης των οχημάτων των κατοίκων.

Σε μια περιοχή, όπου η διαχρονική αδιαφορία των αρχών και η συστηματική εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, απομάκρυνε τους κατοίκους της, οι εναπομείναντες αντιμετωπίζονται απλά ως μια στατιστική άσκηση επί χάρτου.

Το Δ.Σ. του συλλόγου ζητά άμεση τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής επί των από το  Νοέμβρη 2019 κατατεθειμένων θέσεων του συλλόγου χωρίς υπεκφυγές και περαιτέρω χρονοτριβή.

Το Δ.Σ. του συλλόγου ζητά χρονοδιάγραμμα σχετικά με την γενικότερη διευθέτηση του κυκλοφοριακού.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ζητά άμεση οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης για μονίμους κατοίκους και απομάκρυνση όλων των οχημάτων που δεν θα τηρούν το μέτρο.
 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ζητά άμεση διευθέτηση της πρόσβασης οχημάτων μονίμων κατοίκων στους Αγ. Πατέρες μέσω Ευγ. Βουλγάρεως.

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και πλήθος άλλων πόλεων το «ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ» το έχουν ήδη κάνει πράξη.

Η πόλη μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς πότε;»