Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό των εποχικών επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή

ΟΕΤΚ
15 Οκτωβρίου 2020 / 15:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν οι Ομοσπονδίες Τουριστικών Καταλυμάτων Ζακύνθου, Παγκρήτια, Πανελλήνια «Αριστοτέλης», Κέρκυρας, Πανελλήνια Κύκλος, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας

με σχετική επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για την αντινομία η οποία ανακύπτει από τις κείμενες διατάξεις του νόμου για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, για επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού κλάδου, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να μην δύνανται να επωφεληθούν του ευεργετήματος, σε μια δύσκολη τουριστική περίοδο με μηδαμινά έσοδα και τεράστιες υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ΦΕΚ 4471/Β/11-10-2020 που καθορίζει τις υποχρεώσεις των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς και τις κυρώσεις αυτών, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την επιστρεπτέα προκαταβολή  δεσμεύονται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν την 1η Αυγούστου, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρακτικά αντίκειται σε κάθε λογική όταν ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, τουλάχιστον σε όλη την νησιωτική Ελλάδα,  ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου 2020, με την ολοκλήρωση του προγράμματος των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν, έστω, αυτούς τους λιγοστούς τουρίστες στα νησιά μας.

Πώς λοιπόν θα επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό προσωπικού και εργαζομένων με τον περασμένο Αύγουστο, όταν δεν υπάρχουν τουρίστες και επομένως οικονομικό αντικείμενο και έσοδα της επιχείρησης; Ή όταν ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου  έχει μειωθεί αισθητά η τουριστική κίνηση.

Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη διάταξη εμποδίζει τις εποχικές επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού κλάδου, οι οποίες έχουν συνάψει με τους εργαζομένους τους συμβάσεις αορίστου χρόνου να προβούν σε καταγγελίες της σύμβασης των εποχικά εργαζομένων, ώστε αυτοί να λάβουν την ανεργία τους, ως είθισται, καθώς και οι επιχειρήσεις την επιστρεπτέα προκαταβολή του τρίτου κύκλου, χωρίς να συντρέχει λόγος ακυρότητάς της.  

Ο τρίτος αντικειμενικός παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι ο συντάκτης ή οι συντάκτες του άρθρου 10 της  απόφασης που επιβάλλει τους συγκεκριμένους όρους και τις προϋποθέσεις για την είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής, όχι μόνο καταστρατηγούν τον όρο της εποχικότητας και κυρίως στα νησιά, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την τουριστική πραγματικότητα και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας covid-19. Αλλά και η πανδημία να μην μας ταλάνιζε, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο δεν υπάρχουν τουρίστες στα νησιά μας.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με βάση την πραγματική κατάσταση, όπως σας την περιγράψαμε ανωτέρω, προτείνουμε την τροποποίηση της απόφασης και ο έλεγχος της εποχικότητας του εργοδότη να γίνεται μέσω ελέγχου των οικονομικών στοιχείων, όπως κατατίθενται στην ΑΑΔΕ με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ του τριμήνου κατά την περίοδο από την καταγγελία της σύμβασης έως και την 31/12/2020.
Με εκτίμηση,
                                                                                    
Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών
Κοτσώνης Ανδρέας, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ  ΖΑΚΥΝΘΟΥ
 
Κουκουράκης Ιωάννης, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
 
Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ  « Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
 
Κατσαρός Περικλής, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 
Καρατάσος Αντώνιος, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ "ΚΥΚΛΟΣ"
 
Βογιατζή Όλγα, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -  ΕΥΒΟΙΑΣ
 
Σπύρου Αθανάσιος, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ