Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό συνέδριο GeNeDis 2020

Συνέδριο
12 Οκτωβρίου 2020 / 11:56

Διαθέσιμες πλέον στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, 37 βίντεο-παρουσιάσεις και πέντε πόστερ-παρουσιάσεις, όπως και μέρος των 118 άρθρων, που θα δημοσιευτούν στα πρακτικά του συνεδρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ).  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, η τελευταία ημέρα του 4ου παγκόσμιου συνεδρίου GeNeDis 2020.

Οι έντεκα κεντρικοί ομιλητές μίλησαν για την ανθρώπινη γνωστική επιστήμη, για την επιστήμη υγείας, αλλά και τη γενετική. Σημαντικές ομιλίες εστίασαν γύρω από την ψυχική υγεία, αλλά και το στρες. Επιστήμονες και ερευνητές, από κορυφαία ιδρύματα και ινστιτούτα, μίλησαν για καινοτόμες έρευνες γύρω από την ψυχική υγεία και την επίδραση της σε ασθένειες, όπως η άνοια και πιο συγκεκριμένα στον ρόλο του στρες και των βασικών μεσολαβητών του στο Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ. Γιάννης Σωτηρόπουλος από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής και Υγείας, του Πανεπιστημίου Minho, που μελετά τον ρόλο του στρες στην εγκεφαλική λειτουργία υπό φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, παρουσίασε, μέσα από την ομιλία του, το θέμα «Στρες και παθολογία του εγκεφάλου: διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κατάθλιψης και της νόσου Αλτσχάιμερ», τη σύνδεση μεταξύ του στρες και του Αλτσχάιμερ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Καθηγητή παιδιατρικής, ενδοκρινολογίας και νευροβιολογίας και Πρόεδρο του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιου  Χρούσου, που παρουσίασε μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Σηματοδότηση υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών. Κλινικές επιπτώσεις», επικεντρώνεται στο στρες και τη φυσιολογία των γλυκοκορτικοειδών. 

Ακολούθησε η ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή στο Εργαστήριο Γενετικής στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριου Βλαχάκη με τίτλο «Σηματοδότηση υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών. Γενετικοί και δομικοί παράγοντες». 

Ο καθηγητής Δρ. Χρήστος Ζουμπούλης, Διευθυντής των Τμημάτων Δερματολογίας, Αφροδισιολογίας, Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Dessau ανέλυσε καινοτόμες ιδέες για την έρευνα στο Αλτσχάιμερ με την ομιλία του :«Το δέρμα αντανακλά τον εγκέφαλο: μια ευκαιρία για την έρευνα σχετικά με το Αλτσχάιμερ».

Ταυτοχρόνως έγιναν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, 37 βίντεο-παρουσιάσεις και πέντε πόστερ-παρουσιάσεις, μέρος των 118 άρθρων, που θα δημοσιευτούν στα πρακτικά του συνεδρίου. Οι παρουσιάσεις αυτές σχετίζονται με το σύστημα υγείας, την ψυχική υγεία των ασθενών και των φροντιστών τους, αλλά και με τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τις ασθένειες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Οι παρουσιάσεις των πόστερ εστίασαν στον τομέα της γενετικής.

Τις κεντρικές ομιλίες της 4ης ημέρας του συνεδρίου GeNeDis 2020 μπορείτε να τις βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/G9jhDfuT_uo.

Οι βίντεο-παρουσιάσεις, όπως και οι παρουσιάσεις-πόστερ, είναι διαθέσιμες στο https://www.genedis.eu.