Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο πλευρό του Καλλίνικου Χριστοδούλου

Κλεόπας Ευριπίδης
09 Οκτωβρίου 2020 / 14:09

γράφει ο Ευριπίδης Κλεόπας*

Δεν πρόκειται ν’ ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω αυτούς που κατά λάθος, από κάποιο έλλειμμα, από κάποιο τερτίπι της δημοκρατίας μας, έπεσε στα χέρια του εξουσία.

Θ’ ασχοληθώ με τον άνθρωπο, τον Γιατρό, τον Έντιμο πολίτη, τον Αγωνιστή, τον καλλιτέχνη, τον Φίλο. Τον Καλλίνικο Χριστοδούλου. Γιατί η προσβολή στον Καλλίνικο Χριστοδούλου είναι προσβολή σε όλη την πολιτισμένη Κέρκυρα.

Ειδικός χειρουργός για τριάντα δύο χρόνια στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, πολλές φορές κάτω από αντίξοες κι απάνθρωπες συνθήκες. Έχει συνεργαστεί άριστα με δεκατρείς διαδοχικές διοικήσεις του ιδρύματος. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου. Σαν γιατρός, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλη η Κέρκυρα το γνωρίζει, ανεξάρτητα από πολιτικές συμπάθειες.

Διαρκής η συμμετοχή του και η συμβολή του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου που επέλεξε να γίνει δικός του τόπος και τόπος των παιδιών του.

Το 2013, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, με το μετάλλιο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προσφορά του στην επιστήμη και τον πολιτισμό.

Ο Καλλίνικος όμως έχει ένα ελάττωμα. Ένα μεγάλο ελάττωμα. Δεν αντέχει την αδικία. Κι όταν λέω δεν αντέχει, το εννοώ. Σωματικά. Βιολογικά. Μπροστά στην αδικία καταρρέει. Επιβίωσε, περικυκλωμένος από εχθρούς, στην προδοσία της Κύπρου το ΄74. Δεν αντέχει άλλες αδικίες. Όσοι ζούμε σ’ αυτό το νησί, είμαστε κοντά του. Είμαστε δίπλα του.

Καλώ ακόμα κι αυτόν, που από αμέλεια έστω, προκάλεσε αυτή την αδικία, να ζητήσει συγγνώμη. Απ’ τον Καλλίνικο κι απ’ τον λαό της Κέρκυρας. Ως ένδειξη του εναπομείναντος ανθρωπισμού μας.

Είναι τιμή για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας να έχει στο δυναμικό του γιατρούς σαν τον Καλλίνικο Χριστοδούλου.



Ο Ευριπίδης Κλεόπας γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Κατάγεται από την Αμμόχωστο της Κύπρου. Σπούδασε Φιλοσοφία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σπουδές Φωτογραφίας στην Κολωνία της Γερμανίας. Υπήρξε ερευνητής, στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Το 2013 τιμήθηκε με το μετάλλιο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δημοσιεύει και εκδίδει φωτογραφική δουλειά του. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Παραγωγός της εκπομπής σκέψης και λόγου, Τα ταξίδια που ονειρεύτηκα, στην ΕΡΑ. Εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού, το Καταφύγιο. Από το 1990, διευθύνει τον εκδοτικό οίκο, "Έψιλον".