Δάσκαλοι: «Δεν θα γίνουμε... online χωροφύλακες των μαθητών!»

Δάσκαλοι: «Δεν θα γίνουμε... online χωροφύλακες των μαθητών!»

Στο πλευρό των μαθητών, στον αγώνα που κάνουν για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία εν μέσω πανδημίας, στέκεται ο Σ.Ε.Π.Ε. (φωτό αρχείου / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, «αγωνιζόμαστε μαζί με τους μαθητές για την αναστροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής»

06
Οκτωβρίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ (Σ.Ε.Π.Ε.).  Ανακοίνωση του δ.σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Π.Ε.), με την οποία οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι συμπαρίστανται στους μαθητές και στον αγώνα, που δίνουν για όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες στα σχολεία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας, δεν πρόκειται να γίνουν χωροφύλακες των μαθητών και των μαθητριών. Αναλυτικά:

«Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού. Τα προβλήματα στα σχολεία κάνουν την καθημερινότητα αφόρητη. Τα διαρκή κρούσματα στα σχολεία, τα πρωτόκολλα ανοσίας της αγέλης, ο συνωστισμός στις τάξεις, η πλημμελής καθαριότητα το νομοθετικό πλαίσιο που επιχειρεί την υποχρεωτική επιβολή της on line αναμετάδοσης του μαθήματος, καθώς και υποβολή εξάωρου καθημερινού προγράμματος «σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Το κίνημα των μαθητικών κινητοποιήσεων φουντώνει καθημερινά. Τα αιτήματά τους σωστά και δίκαια! Ζητούν 15άρια τμήματα, μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία, να μην εφαρμοστεί η λαιμητόμος της τράπεζας θεμάτων και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του ΥΠΑΙΘ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζουν το μαθητικό κίνημα ως εχθρό. Πρώτα εξαπέλυσαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τους εισαγγελείς για να τρομοκρατήσουν τους μαθητές. Στη συνέχεια αξιοποίησαν τους λεγόμενους «αγανακτισμένους» γονείς για να τραμπουκίσουν τη νέα γενιά. Τα πληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ λασπολογούν ασύστολα σε καθημερινή βάση για να κατασυκοφαντήσουν το μαθητικό σκίρτημα και να κάμψουν τις αντιστάσεις της νεολαίας.

Και τώρα, που όλη η κυβερνητική εκστρατεία προσκρούει στα βράχια της αγωνιζόμενης νεολαίας, η υπουργός Παιδείας προχώρησε στο αδιανόητο. Με μια fasttrack Υπουργική Απόφαση επιδιώκει να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες των μαθητών, σε όργανα καταστολής και  επιχειρεί να εκβιάσει τη νέα γενιά και να τσακίσει τις κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Εκβιάζει τους εκπαιδευτικούς και απειλεί τους μαθητές για μαθήματα  τα Σάββατα, στις αργίες και στους σχολικούς περιπάτους. Σαν να μην έφταναν όμως αυτά, καλεί τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» υποχρεωτικά στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, και επιπλέον, να φακελώσουν και να καταγράψουν ως απόντες τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη (!!), κουνώντας αυστηρά το δάχτυλο ώστε να συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις».

Φαίνεται τελικά πως η «εξ αποστάσεως» αποτελεί για το ΥΠΑΙΘ «φάρμακο διά πάσαν νόσον». Η αυταρχική και ακραία αντιδημοκρατική στάση της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ αποδεικνύει τόσο την ανικανότητά τους όσο και το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται εξ αιτίας της πολιτικής που επέβαλαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

- Καλούμε τον κλάδο να καταγγείλει απερίφραστα τα αντιδημοκρατικά μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων που μετατρέπουν τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες των μαθητών.

- Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να καταδικάσει τα νέα υπουργικά «φιρμάνια».

- Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τους συναδέλφους/ισσες της Δευτεροβάθμιας στις αποφάσεις τους να μην αποδεχτούν να εφαρμόσουν τις αυταρχικές εντολές του ΥΠΑΙΘ.

- Δηλώνουμε στην υπουργό Κεραμέως και σε κάθε υποστηρικτή αυτής της πολιτικής ότι θα έχει την τύχη του Αρσένη, του Κοντογιαννόπουλου, της Γιαννάκου και της Διαμαντοπούλου. Καλά θα κάνει να κρατήσει την μάσκα – σεντόνι για να κρυφτεί από τη γενικευμένη οργή των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί δεν θα γίνουν οι χωροφύλακες των μαθητών τους!».ΑΝΤΩΝΗΣ ΆΓΑΣ