Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες στη Ζάκυνθο (video-photos)

Ζάκυνθος
05 Οκτωβρίου 2020 / 09:31

Έχει οριοθετεί πλέον, σήμερα Δευτέρα (5/10), το πρωί η πυρκαγιά από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχειρούν με κάθε μέσο - Πάνω από 1.500 στρμ. καμένης γης, η πρώτη εκτίμηση

ΖΑΚΥΝΘΟΣ.  Μεγάλη «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής 4 Οκτωβρίου και συνεχίζουν να δίνουν ακόμα και σήμερα, Δευτέρα 5 του μηνός, στη Ζάκυνθο.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν στη θέση Ναυάγιο, στην ευρύτερη περιοχή των Βολιμών, εκεί όπου υπάρχει πλέον το μοναδικό ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η φωτιά, που καίει δασική έκταση, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχει καταστρέψει περισσότερα από 1.500 στρέμματα.



Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας οι ισχυροι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή αναζωπύρωναν εστίες κάνοντας το έργο των πυροσβεστών ακόμα πιο δύσκολο.

Στη Ζάκυνθο βρίσκονται από χθες (4/10) το βράδυ και συντονίζουν όλες τις επιχειρήσεις, τόσο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όσο και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.



Από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε ο Διοικητής της Π.Υ. Ζακύνθου, Χρ. Καλογερόπουλος, ο Βουλευτής, Δ. Ακτύπης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Γ. Στασινόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμ. Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου Μ. Μουζάκη, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Ν. Αρβανιτάκης και ο Πρόεδρος του χωριού, Ν. Θεοδόσης.



Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε μόλις έφτασε στο νησί: «Γίνεται προσπάθεια να την οριοθετήσουμε. Έχει πέσει ο αέρας. Μέχρι το πρωί θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα και με τη συνδρομή των εναέριων να την ελέγξουμε πλήρως. Έρχονται και δυνάμεις από την Αθήνα. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. Δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά. Δεν εννοώ μόνο τις πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος αλλά και εκείνες των προηγούμενων ετών στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά».



Ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, είπε: «Το σημαντικό είναι ότι δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Ήρθαν πολλές δυνάμεις στο νησί και από νωρίς επιχείρησαν πολλά εναέρια και συγκεκριμένα 6 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς ώστε σε πιθανή αλλαγή του ανέμου να μην κινδυνεύσει άλλη έκταση».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε έκτακτο δρομολόγιο πλοίου προκειμένου να μεταβούν στη Ζάκυνθο ενισχύσεις για την Πυροσβεστική προερχόμενες από την Πελοπόννησο.



Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (5/10) επιχειρούν 69 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 16 οχήματα αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή των εναέριων μέσων (PZL, ελικόπτερο Ericsson, Canadair), που με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν και πάλι τις ρίψεις από αέρος.



*Φωτογραφίες και πληροφορίες από Ermisnews.gr και Imerazante.gr
* Video από Ionian Channel