Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας, ο ξεριζωμός - κανιβαλισμός της οικογένειας

Νίκος Σαμοΐλης
29 Σεπτεμβρίου 2020 / 12:16

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε, ότι αναστέλλει τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, κατόπιν σχετικής αίτησης του δανειολήπτη και μέχρι τις 31/12/2020,δηλαδη για 112 ημέρες.

Ευάλωτος δανειολήπτης είναι αυτός που έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.000ευρω και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 120.000€.
Η παραπάνω ιστορικών διαστάσεων ‘’γενναιοδωρία’’ των τραπεζών, εμπεριέχει στον πυρήνα της την αθλιότητα , τον κανιβαλισμό, τον ξεριζωμό της οικογένειας και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος , κοινοποίησε πλειστηριασμό, παλαιάς Α’ κατοικίας που βρίσκεται σε χωριό του νομού μας, ενός συνανθρώπου μας ο οποίος είναι μακροχρόνια άνεργος, ανάπηρος με πολλά προβλήματα υγείας και με μηδενικό ετήσιο εισόδημα. O πλειστηριασμός αυτός θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2021.
Στην Ελλάδα δεν αναπτύχτηκε ποτέ συγκροτημένη κοινωνική πολιτική κατοικίας. Το ρόλο αυτό αναγκάστηκε να τον παίξει η οικογένεια, όχι μόνο στον τομέα της στέγασης, αλλά και στην εύρεση εργασίας, στην φροντίδα των ηλικιωμένων, των ασθενών, της μόρφωσης των παιδιών.
Όποιον ορισμό και να υιοθετήσει κανείς για την οικογένεια, ισχύει πάντα ότι η οικογένεια είναι οι ρίζες μας, είναι όσα κουβαλάμε , είναι το πατρικό μας σπίτι που κληρονομείται από γενιά σε γενιά , είναι το σημείο αναφοράς μας, είναι αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι οι παιδικοί μας φίλοι. 
Γι’ αυτό και το Σύνταγμα των Ελλήνων περιγράφει θεμελιώδη και κατοχυρωμένα δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη. 
Άρθρο 17 : «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία κράτους».
Άρθρο 21: «H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς , αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους «.
Άρθρο 25: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους».
Επίσης στο άρθρο 34 του χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε, αναφέρονται τα εξής : «Η Ε.Ε, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια, αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κοινωνικής αρωγής και στεγαστικής βοήθειας προς εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους όσους δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους..»
Το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στη στέγαση, εξαφανίστηκε από το μνημονιακό πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Όλοι οι νόμοι, από το έτος 2010 και μέχρι σήμερα, που ψηφίστηκαν από τους εκάστοτε βουλευτές , δεν έχουν στο κέντρο της φιλοσοφίας τους το δικαίωμα της στέγασης όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αντίθετα το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με σκοπό την μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Τις τράπεζες όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ο Ελληνικός λαός αναγκάστηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές . 
Δυστυχώς, τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα (άνεργοι, ανάπηροι, φτωχοί αγρότες, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, κτλ) θα χάσουν τα σπίτια τους από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή από την πώληση των δανείων σε εξευτελιστικές τιμές στα funds χωρίς να προτιμούνται στην πώληση αυτή οι δανειολήπτες.
Αυτοί οι πλειστηριασμοί Α’ κατοικίας που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο προσεχές διάστημα, που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της ανεργίας, λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περεταίρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και εν μέσω υγειονομικής κρίσης-πανδημία Covid 19 -είναι βίαιοι και βάρβαροι.
Οδηγούν τις οικογένειες στον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, σε πλήρη διάλυση της κοινωνίας, σε ακραία φτώχεια, απόγνωση και μετανάστευση.
Η εικόνα αυτή ζωντανεύει μνήμες του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Πραγματική προστασία ολόκληρης της περιουσίας υπάρχει από το έτος 1920 και μάλιστα έχει ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ.
Με τον νόμο 2190/1920, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ν.4587/2018, περί ανωνύμων εταιρειών, οι μέτοχοι απαλλάσσονται της οποιασδήποτε ευθύνης με την προσωπική τους περιουσία κινητή και ακίνητη. Γι ‘ αυτό ο σοφός λαός μας λέει συχνά:
«H εταιρεία πτώχευσε, οι εταίροι είναι πάμπλουτοι».
Όμως δεν ισχύει το ίδιο για την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων που έχουν ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρείες γιατί ο επιχειρηματίας και τα μέλη των εταιρειών αυτών ευθύνονται για τα χρέη και με την προσωπική τους περιουσία κινητή και ακίνητη. Γι’ αυτό το λόγο όλοι οι μικροεπιχειρηματίες και τα μέλη των προσωπικών εταιρειών θα χάσουν ολόκληρη την περιουσία τους. Αφού λοιπόν υπάρχει ρητή νομοθεσία από το έτος 1920 και μέχρι σήμερα η οποία προστατεύει την οποιαδήποτε περιουσία μόνο των ευκατάστατων και των πλουσίων, (ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ) δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε και να φωνάζουμε ότι ‘’ο πόλεμος είναι ταξικός’’.
Ο Νέος Πτωχευτικός Νόμος που ετοίμασαν οι δανειστές και οι τραπεζίτες έρχεται προσεχώς για ψήφιση στη βουλή, με εντολή ‘’ξεριζώστε τις ευάλωτες οικονομικά οικογένειες από τα σπίτια τους’’.
Για ποια δεύτερη ευκαιρία μιλάνε;
Ποια οικογένεια που έχει μια πολύ μικρή επιχείρηση, που πτώχευσε και έχασε όλη την περιουσία της και φυσικά το σπίτι της θα είναι σε θέση στις σημερινές συνθήκες πανδημίας και φτώχειας να ανακάμψει, να ζήσει, να επιβιώσει; Πίσω από την περιβόητη διαγραφή χρεών, κρύβεται η εξυπηρέτηση των τραπεζών, οι οποίες δεν θα έχουν πλέον γραμμένα αυτά τα ανείσπρακτα βάρη στους ισολογισμούς τους.
Μπροστά σ’ αυτή την βαρβαρότητα, την συρρίκνωση της δημοκρατίας στη χώρα μας και την καταπάτηση του Συντάγματος και του πνεύματος του, το ίδιο το Σύνταγμα μας δείχνει τον δρόμο με το 120 άρθρο του το οποίο ρητά αναφέρει: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία». 
Μπήκαμε στην πιο άγρια εποχή της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση με διάφορα προγράμματα ‘’γέφυρα’’ κτλ δεν αντιμετωπίζει ριζικά το ξεσπίτωμα των οικογενειών, αλλά ’’αγοράζει’’ χρόνο για να δημιουργεί επικοινωνιακές εντυπώσεις και να δίνει μικρή αναβολή στην αρπαγή των κατοικιών τους. 
Ενώ ο ελληνικός λαός βιώνει όλα τα παραπάνω το μνημονικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας παραδομένο στις απαιτήσεις των δανειστών σκέπτεται αδιάκοπα την νομή της εξουσίας και τα λάφυρα της. Αυτό το σύστημα εξουσίας αφού θα σου έχει αρπάξει το σπίτι θα σου λέει συνεχώς: «Για να είμαστε ασφαλείς μένουμε σπίτι, μένουμε σπίτι…». Σε ποιο σπίτι;
Η αναγκαιότητα αλλαγής της σημερινής πολιτικής και βεβαίως της πολιτικής στέγασης θα πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο σε μια δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία . Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την επίλυση των τοπικών μας προβλημάτων (υγείας, περιβάλλοντος, κτλ) συνδυάζοντας τον αγώνα μας με την πάλη των κινημάτων της πατρίδας μας και του εργατικού κινήματος, για να ανατρέψουμε τη σημερινή πολιτική και να εξαφανίσουμε τη ταξική, απάνθρωπη και ντροπιαστική κατάσταση. Οι άνθρωποι γεννιούνται όχι για να επιβιώνουν αλλά για να ζουν με αξιοπρέπεια.
Έλληνες Βουλευτές.
Ήρθε η ώρα να πείτε επιτέλους ΟΧΙ στους δανειστές και στους τραπεζίτες. Να επιτελέσετε το ρόλο σας, ως βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να μην υπακούσετε στους αρχηγούς των κομμάτων σας και όλοι μαζί στις εντολές των δανειστών και των τραπεζιτών.
Να βρείτε το ανάστημα σας και να αντισταθείτε. Αναφέρομαι στο πολιτικό ανάστημα που κατακτιέται καθημερινά στους κοινωνικούς αγώνες.
Να πείτε ΟΧΙ στον ξεριζωμό των οικογενειών από τις εστίες τους. 
Έλληνες Βουλευτές, το ΟΧΙ στο νόμο των δανειστών, των τραπεζιτών και των προσκυνητών τους, είναι πράξη πατριωτική, γιατί προστατεύει την οικογένεια που αποτελεί το κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας, την ιδία την ελληνική κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράξη που υπαγορεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Έχει στον πυρήνα της την ίδια τη ζωή και τον άνθρωπο.
Όχι στον ξεριζωμό της οικογένειας.
Κανένας πλειστηριασμός Α’ κατοικίας.
Διαγραφή χρεών και 2η ευκαιρία με την αρωγή του κράτους.
Δημοκρατία-Ελευθερία-Ισότητα.
ΚΕΡΚΥΡΑ 28/09/2020