Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λήψη μέτρων λόγω Covid19 στα σχολικά λεωφορεία ζητά η «ΑΝ.Α.Σ.Α.»

«ΑΝ.Α.Σ.Α.»
25 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:27

Το θέμα εισηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου, η παράταξη με επικεφαλής τον πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝ.Α.Σ.Α.»).  Το θέμα της άμεσης λήψης μέτρων για τα σχολικά λεωφορεία λόγω του Covid19 φέρνει στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο ως εισήγηση η «ΑΝ.Α.Σ.Α.».

Αναλυτικά η εισήγηση της παράταξης με επικεφαλής τον πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, έχει ως εξής:

«Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο κάναμε την επισήμανση ότι, εν μέσω πανδημίας, ο αριθμός των σχολικών λεωφορείων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι ΙΔΙΟΣ με την περσινή χρονιά.

Λάβαμε την απάντηση από τον  κ. Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας ότι η διαδικασία έγινε ήδη το καλοκαίρι. Επίσης λάβαμε την ανησυχητική απάντηση ότι η πληρότητα στα σχολικά λεωφορεία θα είναι στο 100%!

Πέραν του απαράδεκτου αυτού ποσοστού πληρότητας επισημάναμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι τις προηγούμενες χρονιές είχαμε το φαινόμενο των όρθιων μαθητών. Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι «εδώ είμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα».

Υφίσταται λοιπόν ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων:

Στο μεγαλύτερο σχολείο της Ζακύνθου, το 2ο Λύκειο (520 μαθητές), έχουμε φέτος αύξηση κατά 45-50 μαθητές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών μετακινείται με τα σχολικά λεωφορεία (περίπου 70-75%).

Δυστυχώς εμφανίζεται το φαινόμενο των ΟΡΘΙΩΝ μαθητών, δηλ. βρισκόμαστε  πολύ πέραν της πληρότητας ακόμη και αυτού του απαράδεκτου 100%. Να σας επισημάνω επίσης ότι η Ζάκυνθος από τις 28/8  βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Είναι προφανές ότι ο  αριθμός των σχολικών λεωφορείων πρέπει να αυξηθεί.

Ακόμη -αν θέλουμε στα σοβαρά να έχουμε αξιόπιστα υγειονομικά μέτρα- επιβάλλεται η άμεση πρόσληψη από την Περιφέρεια -σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ- ΣΥΝΟΔΩΝ στα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται ως σχολικά.

Οι οδηγοί είναι προφανές ότι δεν μπορούν όταν οδηγούν να ελέγχουν αν οι μαθητές/τριες φορούν τις μάσκες τους. Και, κατά συνέπεια, όποια μέτρα προφύλαξης κι αν λαμβάνουμε μέσα στα σχολεία, τα λεωφορεία αποτελούν -εν δυνάμει- κινούμενες υγειονομικές βόμβες.

Επίσης είναι προφανές ότι η Αστυνομία/Τροχαία μπορεί να διενεργεί ελέγχους για το -επιδημιολογικά απαράδεκτο- θέμα των όρθιων μαθητών/τριων.

Επειδή όλα τα προηγούμενα είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της ΠΙΝ, καλείται η Περιφέρεια να λάβει σχετική ενημέρωση από τις σχολικές μονάδες και τη Διοίκηση της εκπαίδευσης και να λάβει άμεσα μέτρα.

Το υγειονομικό θέμα είναι επείγον και δεν μπορεί να αναμένει το επόμενο
Περιφερειακό Συμβούλιο».