Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη δίνη του «Ιανού» τα νησιά του Ιονίου (videos - photos)

«Ιανός»
18 Σεπτεμβρίου 2020 / 09:29

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν από τις πρώτες βραδυνές ώρες της Πέμπτης (17/9) τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη - Επί ποδός ο κρατικός και αυτοδιοικητικός «μηχανισμός»

ΖΑΚΥΝΘΟΣ / ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.  Στη δίνη του «Ιανού» βρέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.





Το βράδυ της Πέμπτης στη Ζάκυνθο οι θυελλώδεις άνεμοι και η πολύ δυνατή βροχή δημιούργησαν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.



Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.



Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου, όπως Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωπόδο, Καταστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ επιχερούν υπό αντίξοες συνθήκες να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Στην περιοχή του Καλαμακίου στη Ζάκυνθο πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες σήμερα. Από την βλάβη αυτή, έμεινε χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Ακόμη, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, έχουν πραγματοποιήσει άνοιγμα σε χαντάκια στις περιοχές του Αργασίου και του Αλυκανά που είχαν πλημμυρίσει.



Το Λιμενικό, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία πραγματοποιούν συνεχείς περιοπολίες, ενώ από χθες, υπάρχει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Σημειώνεται ότι από χθες τα σχολεία στο νησί είναι κλειστά.




Στην Κεφαλονιά, καταγράφονται ισχυροί άνεμοι και βροχές από το βράδυ της Πέμπτης.





Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο οποίος μίλησε στο Mega συνεργεία του δήμου έχουν βγει στους δρόμους για να μαζέψουν τα κλαδιά από τα δέντρα που έπεσαν, ενώ το κάτω μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει από την υπερβολική ποσότητα νερού.



Η κυκλοφορία σε επικίνδυνα σημεία έχει διακοπεί, ενώ υπήρξαν πολλές διακοπές ρεύματος.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και στο νησί της Ιθάκης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Διονύση Στανίτσα, που μίλησε στο «Mega» είναι μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Επίσης, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι και σπίτια, καθώς έχουν φύγει κεραμίδια από τις οροφές.






Από τις 3 τα ξημερώματα έχει πέσει το ρεύμα στο νησί, ενώ πολλά δέντρα έχουν ξεριζωθεί.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει κινδυνεύσει κανείς.

Αγκυροβόλημενο ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους
Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης.

Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.






Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Νεώτερες εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισχωρήσει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ το πιθανότερο είναι ο κυκλώνας να ακολουθήσει μια νότια τροχιά μετά την είσοδό του στη Δυτική Ελλάδα και τη Στερεά και να μην επηρεάσει την Αθήνα.

Εκτιμά δε, πως αν αποκτήσει αυτή την τροχιά οι ζημιές θα είναι πολύ έντονες, καθώς οι κυκλώνες που αναπτύσσονται παράλληλα προς την ακτογραμμή είναι οι κυκλώνες που επιφέρουν τις μεγαλύτερες καταστροφές και αποδεσμεύουν μεγάλα ποσά βροχής προς τον χερσαίο χώρο. 

Γι' αυτό και ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «είναι πιθανόν κάποια στιγμή να εξεταστεί και το φαινόμενο της εκκένωσης των παράκτιων περιοχών».


με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτογραφίες / videos:  Imerazante.gr / Kefaloniapress.gr / Inkefalonia.gr