Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Γκίκα προς Χαρδαλιά για την έδρα του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας

Στέφανος Γκίκας
17 Σεπτεμβρίου 2020 / 20:37

Στέφανος Γκίκας: «Η Κέρκυρα προσφορότερη έδρα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, απέστειλε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, στην οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ζητά να επανεξεταστεί ο ορισμός της έδρας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Γκίκας παρουσιάζει οκτώ λόγους για τους οποίους η Κέρκυρα αποτελεί προσφορότερο τόπο για την έδρα του Επιχειρησιακού Κέντρου:

1. Η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η Περιφερειάρχης, οι Διοικητικές Υπηρεσίες και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ευρίσκονται στην Κέρκυρα.

2. Οι Περιφερειακές Διοικήσεις Ιονίων Νήσων της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τα επιχειρησιακά - συντονιστικά κέντρα αυτών ευρίσκονται στην Κέρκυρα. Καθώς για την ομαλή λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου θα απαιτηθεί η στενή συνεργασία με τις ανωτέρω Υπηρεσίες, η άμεση και φυσική παρουσία των ιθυνόντων στο ίδιο μέρος εκτιμάται αναγκαία.

3. Η Κέρκυρα είναι το μεγαλύτερο νησί των Ιονίων Νήσων και σε αυτό διαβιεί άνω του 50% του πληθυσμού των Ιονίων Νήσων.

4. Οι υπάρχουσες τεχνικές υποδομές στην Κέρκυρα και το έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και την εν συνέχεια υποστήριξη του όποιου προηγμένου Επιχειρησιακού Κέντρου.

5. Η Κέρκυρα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο διεθνή Αερολιμένα, έναν επίσης υπερσύγχρονο Οργανισμό Λιμένος με μεγάλη δυνατότητα ελλιμενισμού Εμπορικών, Πολεμικών Πλοίων, κλπ, και έτοιμο δίκτυο Υδατοδρομίων που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τον Απρίλιο του 2021.

6. Η Κέρκυρα διαθέτει Κεντρικό Λιμεναρχείο με ισχυρή δύναμη σε προσωπικό και μέσα καθώς και Λ/Σ στην Λευκίμμη, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά.

7. Η Κέρκυρα διαθέτει έμπειρο προσωπικό Εθελοντικών Ομάδων Διάσωσης που διαθέτουν προηγμένα μέσα και δυνατότητες και που θα μπορούσαν να στηρίξουν το έργο του Κέντρου.

8. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έκανε γνωστό ότι μπορεί να διαθέσει κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση του Επιχειρησιακού Κέντρου.

Ο Βουλευτής καταλήγει επισημαίνοντας ότι «τα συμφέροντα και το έργο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία του εγχειρήματος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για τα Ιόνια Νησιά εξασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο αν ως έδρα του Κέντρου επιλεγεί η πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων, η Κέρκυρα.»

Ο Στέφανος Γκίκας ζητά από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη να εξεταστεί εκ νέου «ο ορισμός του τόπου του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας των Ιονίων Νήσων, λαμβάνοντας υπόψη την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, την υποστήριξή του και την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού»