Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρίσιμες ώρες για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Αναδιάρθρωση
15 Σεπτεμβρίου 2020 / 18:07
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Η Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου θα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας, κυρίως για τη Superleague 2

και Football League. Πραγματοποιείται Δ.Σ. από τη Super League 2, καθώς μετά την απόφαση του Διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ θα πρέπει το πρωτάθλημά να γίνει μόνο με 12 ομάδες. Ήδη είναι έτοιμο το προσχέδιο της προκήρυξης του πρωταθλήματος, το οποίο στάλθηκε από τη διοργανώτρια στις ομάδες. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα είναι κομβικές, αν και από τις 12 ομάδες έχουν πει «όχι» στην αναδιάρθρωση οι 11.

Όπως είναι γνωστό, οι 22 ομάδες της Football League, επισκέφθηκαν τη ΓΓΑ και παρέδωσαν συμβολικά τις σφραγίδες τους στη γραμματέα του Λ. Αυγενάκη, ενώ με ανακοινώσεις των ΠΑΕ αλλά και των παικτών, εκφράζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση, με την απειλή ότι αν δεν γίνει, δεν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα.

Ο Υφυπουργός περιμένει ακόμη την απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας για να προχωρήσει ή όχι στην αναδιάρθρωση, παρόλο που ουσιαστικά η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου του δένει τα χέρια. Βέβαια μία απόφαση κατάργησης μίας επαγγελματικής κατηγορίας θα του λύσει τα χέρια, αλλά είναι ακόμα πολύ επιφυλακτικός.

Το θέμα κατά τη δική μας εκτίμηση είναι καθαρά οικονομικό. Αυτό είναι που καίει τις 22 ομάδες της FL, ανάμεσά τους και τον ΑΟΚ Κέρκυρα. Υπήρχε μια πληροφορία εδώ και δύο μήνες περίπου ότι θα γινόταν SL2 με δύο ομίλους και η ΕΡΤ θα έδινε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ για τα τηλεοπτικά, σχεδόν 350.000€ για κάθε ομάδα, αλλά ίσως άλλαξε ο σχεδιασμός. Έτσι οι 12 ομάδες της SL2 φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα, καθώς πέρυσι πήραν περίπου 380.000€ και λογικό είναι να μη θέλουν να τα μοιραστούν.

Η δική μας εκτίμηση είναι πως αν δοθούν 350-400 χιλιάδες ευρώ σε κάθε ΠΑΕ από τα τηλεοπτικά και αναδιάρθρωση γίνεται και όλοι μένουν ευχαριστημένοι. Είναι δηλαδή ζήτημα κρατικής επιχορήγησης μέσω ΕΡΤ στις 34 συνολικά επαγγελματικές ομάδες των δυο κατηγοριών. Βέβαια είναι τηλεοπτικό προϊόν που δεν «πουλάει» και θα υπάρχουν αντιδράσεις με μια τέτοια κρατική χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αλλά βάζοντας 2-3 επιπλέον εκατομμύρια στο τραπέζι η ΕΡΤ όλα θα φαντάζουν ιδανικά.

Ο Λ. Αυγενάκης έχει δείξει υπομονή και σοβαρότητα στο συγκεκριμένο θέμα, περιμένει να έχει στα χέρια του όλα όσα ζήτησε από τη διοργανώτρια και οι αποφάσεις του Δ.Σ. των ομάδων της SL2 θα παίξουν το ρόλο τους. Παρόλα αυτά όλα έχουν πάει πολύ πίσω, πέρασε ο μισός Σεπτέμβριος και όλα είναι στον αέρα.

Οι ομάδες της FL, δείχνουν αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω, αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση. Το να μην κατέβουν στο πρωτάθλημα θα είναι τεράστιο πλήγμα, όχι για τις ομάδες, αλλά για πάνω από 600-700 άτομα που θα μείνουν χωρίς δουλειά και φυσικά για τις οικογένειές τους.
Μάλιστα έχει δοθεί σιωπηλή παράταση, καθώς η προθεσμία έληξε την Παρασκευή 11/9, για την κατάθεση δήλωσης συμμετοχής στο πρωτάθλημα μέχρι την Τετάρτη 16/9, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και κατά πόσον θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα. Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες για όλους.

Όσο για τον ΑΟΚ Κέρκυρα, δεν μπορεί παρά να περιμένει. Από κει και πέρα, αν και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, πρέπει σε 2-3 μέρες να κλείσει πάνω από 15 παίκτες και προπονητές και να τακτοποιήσει ένα κάρο θέματα που υπάρχουν, ανάμεσά τους και μια οφειλή προς το ΕΑΚΚ για να πάρει άδεια χρήσης του γηπέδου σαν έδρα. Κάτι που δεν είναι εύκολο, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει η διάθεση, χωρίς να προδικάζεται τίποτα πλέον.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια