«Πόρτα» Αυγενάκη σε Super League 2 - Football League

«Πόρτα» Αυγενάκη σε Super League 2 - Football League

ΑΘΗΝΑ. Την Πέμπτη 17/9 αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί

15
Σεπτεμβρίου / 2020

και βρίσκεται σε διαβούλευση τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή. Από αυτή τη διαδικασία ο Λευτέρης Αυγενάκης εξαίρεσε την ΕΠΟ, τη Super League 2 και τη FL, σε αντίθεση με τη Super League 1 που συμμετέχει κανονικά στις συζητήσεις.
Προκαλεί απορία το γιατί δεν προσκλήθηκαν SL2 και FL να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις για το αθλητικό νομοσχέδιο. Φαίνεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού να έχει βαρεθεί να περιμένει τις απαντήσεις που ζήτησε για να εξετάσει ενδεχόμενη αναδιάρθρωση και θέλει να αποφύγει την καυτή πατάτα της αναδιάρθρωσης που έχει στα χέρια του και αφού δεν παίρνει θέση, δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.

Μάλιστα τη Δευτέρα 14/9 υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Υπήρξαν αντιδράσεις με τον εισηγητή της μειοψηφίας, Θ. Μωραΐτη, να κατηγορεί τον Λ. Αυγενάκη ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει το διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Μίλησε για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα», ενώ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στον νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος του Κινήματος Αλλαγής  κατηγόρησε τον κ. Αυγενάκη λέγοντας «Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορρύθμισης», τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Θεώρησε θετικό το ηλεκτρονικό μητρώο, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.

Ο Μ. Συντιχάκης του ΚΚΕ επεσήμανε πως «στόχος του νομοσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» Από την Ελληνική Λύση, ο Κ. Μπούμπας επισήμανε ότι «οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες στις κινήσεις τους, από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Τέλος, για το ΜέΡΑ 25, η Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στον χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού. Το νομοσχέδιο, θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17/9.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ