Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαιδευτικοί: «Να μην ανοίξουν τα σχολεία» - Υδραίου: «Έγινε ό,τι έπρεπε από την πλευρά του Δήμου» (videos - photos)

Σχολεία
10 Σεπτεμβρίου 2020 / 16:40

Για τις συνθήκες υγιεινής και την καθαριότητα στα σχολεία διαμαρτύρονται ενόψει της νέας χρονιάς ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και Ένωση Γονέων - Διαβεβαιώσεις της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων ότι όλα θα είναι όπως πρέπει τη Δευτέρα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η εκπαιδευτική κοινότητα -και- στην Κέρκυρα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την προσεχή Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. 

Το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, αλλά και οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων της Κέρκυρας, βρέθηκαν στο Μαράσλειο Δημαρχιακό Μέγαρο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καθαριότητα και τις συνθήκες υγιεινής, που επικρατούν στα σχολεία του νησιού λίγο πριν το πρώτο κουδούνι και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.



Η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ο επαρκής αριθμός καθαριστριών, με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχχων, αλλά και με επιπλέον προσλήψεις, όπως φυσικά και μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αποτελούν τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργάνων της Εκπαίδευσης, ζητώντας μάλιστα, ακόμα και να μην ανοίξουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός των σχολείων, που -όπως καταγγέλουν- δεν έχει γίνει εδώ και μήνες.



ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και Ένωση Γονέων ζήτησαν επί της ουσίας από τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, ν' αναβάλει το άνοιγμα των σχολείων μέχρι αυτά να προλάβουν να καθαριστούν και να τηρούνται σ' αυτά όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Όπως, βέβαια, και μέχρι να αντιστοιχεί μία καθαρίστρια ανά σχολείο, κάτι που -όπως επισημαίνει η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ- δεν συμβαίνει επί του παρόντος.



Στην αντίπερα όχθη, η Μερόπη Υδραίου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στα χέρια της κανένα επίσημο αίτημα από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης (σ.σ. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), ούτε από τις Σχολικές Επιτροπές προκειμένου ν' αναβάλει την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Κέρκυρα, κάτι που, όπως είπε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος, θ' αποτελούσε πανελλαδική πρωτοτυπία για το νησί των Φαιάκων.

Η Μερόπη Υδραίου υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Δήμου σε ότι αφορά τον καθαρισμό κι ευπρεπισμό των σχολικών κτιρίων υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι αρμοδιότητα της δημοτικής Αρχής ν' αποφασίσει πόσοι μαθητές θα βρίσκονται σε κάθε τάξη, ούτε να θέσει τα κριτήρια για τις προσλήψεις των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας.



Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, εξάλλου, έριξε στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ, του ΣΕΠΕ και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και το «χαρτί» της ανάθεσης σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού εφόσον, όμως, διαπιστωθει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη και βέβαια φτάσει σα δικά της χέρια επίσημο αίτημα από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης για διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.



Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μετά τη σύσκεψη μεταξύ της εντεταλμένης συμβούλου για θέματα Παιδείας, Μαρίας Ζερβού, των Αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών και Καθημερινότητας, Νίκου Καλόγερου και Χάρη Γιώτη, αντίστοιχα και των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα ΚΑΠΗ του Δήμου, σε δύο αίθουσες, θα λειτουργήσει το παράρτημα του Νηπιαγωγείου Παλαιάς Πόλης, ενώ το παράρτημα του Νηπιαγωγείου Καναλίων θα λειτουργήσει στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής. Η απόφαση αυτή ελήφθη μέχρι να τοποθετηθούν οι αίθουσες προκάτ, τις οποίες αναμένει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.