Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά από την Ιατροχ/κή Εταιρεία

ΙΧΕΚ
10 Σεπτεμβρίου 2020 / 11:21
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ευχές για καλή και ασφαλή χρονιά στην εποχή της πανδημίας έδωσε η πρόεδρος της

ΙΧΕΚ Δρ Μαρία Μάνδυλα – Κουσουνή. Σε ανακοίνωσή της τόνισε τα εξής:

«Οι ανθρώπινοι πληθυσμοί, σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας τους, από τη νεολιθική ακόμη περίοδο ήλθαν αντιμέτωποι με επιδημίες ή πανδημίες από λοιμώδη νοσήματα.

Οι επιδημίες  δεν γεννιόνται αυτόματα, αλλά αντικατοπτρίζουν την κοινωνία και τον πολιτισμό μέσα στον οποίο αναπτύσσονται, δηλαδή αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, βιολογικές και  περιβαλλοντικές παραμέτρους που τους καθορίζουν. Από τη  μελέτη της ανθρώπινης ιστορίας γνωρίζουμε ότι οι πανδημίες στο σύνολό τους συνδέονται με ατομικές αντιδράσεις και μαζικές συμπεριφορές, όπως φόβο, πανικό και ποικίλλου τύπου συνωμοσιολογίες.
Σε καιρό πανδημίας η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρχή. Μπροστά σε μια απειλή, τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποκτήθηκαν στην πορεία του χρόνου (ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά) πρέπει να υποχωρούν μπροστά στην απειλή για μαζική ασθένεια ή για  απώλεια της ανθρώπινης ζωής.  Οι ανθρώπινες συμπεριφορές είναι αυτές που αλλάζουν πολλές φορές τα δεδομένα και μπορούν να προκαλέσουν μια μεγάλη έκρηξη με όλα τα επακόλουθά της. Σε καταστάσεις πανδημίας, όπως η πρόσφατη πανδημία του Covid-19, όλοι μας, με συντονιστές τους επιστήμονες και την Πολιτεία και στη συνέχεια ο καθένας από μας, πρέπει να γίνουμε οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί συλλογικά, με σύμπνοια, κατανόηση,
σωστή ενημέρωση, συνεργασία, συγκατάβαση και με  την ενσυναίσθηση της συλλογικής ευθύνης και της προστασίας του συνανθρώπου μας, να διαχειριστούμε σωστά αυτή την κρίση, ώστε να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα και με λιγότερες ανθρώπινες απώλειες, αλλά και με λιγότερο κόστος στην οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ευημερία.

Σ’ αυτή την επιπλέον κρίση, που περνάει σήμερα η ανθρωπότητα, σίγουρα χάνουμε όλοι μας την κοινωνική μας κανονικότητα, κυριευόμαστε από φοβικές συμπεριφορές, σύγχυση και πανικό, χάνουμε την ψυχραιμία μας, χάνουμε τη δουλειά μας, μας κυριεύει η ανασφάλεια, κινδυνεύει η σωματική μας  υγεία και  διαταράσσεται η ψυχική μας υγεία, βιώνουμε όλοι κάτι πρωτόγνωρο, με αβέβαιο το μέλλον, με μια ίσως νέα πραγματικότητα, που μπορεί να είναι πολύ σκληρή για όλο τον πλανήτη.

Γι’ αυτό καλούμαστε ως πολίτες  να πάρουμε κάποιες ηθικές αποφάσεις και να επιδείξουμε κάποιες συμπεριφορές,  που έχουν σχέση με την καθημερινότητά μας, αλλά και να πειθαρχήσουμε συλλογικά στις εντολές των  ειδικών επιστημόνων και στις κρατικές εντολές για να απολαμβάνουμε όλοι μας το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι ακραίες συμπεριφορές και αντιδράσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αμοιβαιότητας, του σεβασμού προς τον πλησίον, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, που είναι θεμελιώδη συστατικά για την κοινωνική συνοχή και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων, μόνο καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν.

Όλοι μας μπορούμε να σταματήσουμε το κακό, αρκεί να πιστέψουμε ότι είναι υπαρκτό. Σ’ αυτή την κατάσταση  που βρισκόμαστε, χωρίς να έχουμε φάρμακα και εμβόλιο για την καταπολέμηση αυτής της νέας καταστροφικής πανδημίας, ας επικρατήσει η σύνεση και η λογική και εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και του ανοίγματος των σχολείων, ας εφαρμόσουμε εμείς και τα παιδιά, τα απλά, αλλά πολύ σημαντικά  και πολύ οικονομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, τη μάσκα, τη διατήρηση της απόστασης, το καλό πλύσιμο των χεριών,  για την προστασία των παιδιών μας, τη δική μας, της οικογενείας μας, των φίλων μας και των ανθρώπων που αγαπάμε, των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, της κοινωνίας μας γενικότερα. Στο χέρι μας είναι η πανδημία να τελειώσει γρηγορότερα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες! 

Η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας (ΙΧΕΚ),  θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, κάνει έκκληση προς όλους τους γονείς να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις τους σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο της πανδημίας και να έχουν ύπ’ όψιν τους ότι η μεγαλύτερη κληρονομιά που μπορούν να αφήσουν στα παιδιά τους είναι το παράδειγμά τους.
Και μη ξεχνάμε αυτό που τόνισε ο Στίβεν Χόκινγκ: «Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης».
Καλή και ασφαλής σχολική χρονιά, γεμάτη  υγεία!

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.