Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι ψήφισαν οι παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Διαχείριση απορριμμάτων
06 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:47
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στην τακτικη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την βούληση πως το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί πρωτίστως πολιτική στόχευση συνδυασμού βέλτιστων λύσεων, αναμόχλευσης πόρων, επιλογής και εφαρμογής αποτελεσματικών πρακτικών τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και του τρόπου διαχείρισης εξέφρασε κατα πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτικη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr.
 
Η Περιφερειακή Αρχη θεωρεί ότι η αυτοδιοικητική αρμοδιότητα με την συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων για την ποιότητα ζωής του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μια πρακτική με θετικά και άμεσα αποτελέσματα, όπως εφαρμόζεται στον προηγμένο κόσμο.
 
Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου αναφέρθηκαν στο νέο πλαίσιο εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών που θα φέρει ο νέος ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) και ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του νέου Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, θα πράξει ότι είναι δυνατόν και ότι καλύτερο για τα νησιά μας τόσο στη διαχείριση όσο και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
 
Στο Ψήφισμα που εισήγαγε η Περιφερειακή Αρχή, μετά από επερώτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, αναφέρονται τα ακόλουθα:
 
«- Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι τόσο πολιτικό όσο και τεχνικό και  αποτελεί πρωτίστως πολιτική στόχευση συνδυασμού βέλτιστων λύσεων, αναμόχλευσης πόρων και επιλογής αλλά και εφαρμογής αποτελεσματικών πρακτικών τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και του τρόπου διαχείρισης.
 

- Θεωρεί ότι η αυτοδιοικητική αρμοδιότητα με την συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων για την ποιότητα ζωής του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος,  είναι μια πρακτική με θετικά και άμεσα αποτελέσματα, εφαρμοζόμενη σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Το αυξημένο κόστος υπηρεσιών είναι μάλλον χαρακτηριστικό του βραδυκίνητου δημοσίου τομέα και λιγότερο του ελεύθερου ανταγωνισμού και για τον λόγο αυτό στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εφαρμόζεται πλέον η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και λιγότερο η ιδιωτικοποίηση.
 

- Όσον αφορά στα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του νέου Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν και ότι καλύτερο για τα νησιά μας τόσο στη διαχείριση όσο και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ώστε πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή ως βάση της σύγχρονης διαχείρισης.
 

- Επιπλέον, προσδοκούμε ότι, αλλά και θα επιδιώξουμε, με την προσαρμογή σε επίπεδο Περιφέρειας του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για την Διαχείριση των Αποβλήτων, να δρομολογηθούν πολιτικές περαιτέρω μείωσης και αξιοποίησης των υπολειμμάτων προς ταφή σε όλα τα νησιά του Ιονίου, ώστε οι Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να είναι βιώσιμες και περιβαλλοντικά αειφόρες.
 

- Θεωρούμε ότι η διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, η εναλλακτική διαχείριση, ο μηχανολογικός εξοπλισμός συλλογής, τα πράσινα σημεία κλπ είναι στοιχεία που συμπληρώνουν μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, σε καμιά, όμως, περίπτωση, και σε κανένα μέρος του πλανήτη, δεν αποτελούν από μόνα τους λύση δίχως σύγχρονες Μονάδες επεξεργασίας, ανάκτησης, αξιοποίησης και χώρους για την ταφή των υπολειμμάτων επεξεργασίας.
 

- Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών εξοπλισμού και υποδομών στη διαχείριση των απορριμμάτων σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ακριβή χρονοδιαγράμματα το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και προωθεί σε Περιφέρειες και Δήμους, διαθέτοντας πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία ψηφίστηκε από την ΑΝΑΣΑ και την Αντικαπιταλιστική Αριστερά:

«Θεωρούμε απαράδεκτη και υποτιμητική προς το λαό των Ιονίων νησιών, τη στάση της περιφερειακής Αρχής να μην δώσει ουσιαστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις για το σχέδιό της στη διαχείριση των απορριμμάτων, καμία απάντηση, σε κανένα από τα ερωτήματα της εισήγησης.

Θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό, ενώ η κυβερνητική διαβούλευση για τον ΕΣΔΑ έχει ολοκληρωθεί, η περιφερειακή Αρχή, να προτείνει συμμετοχή στη διαβούλευση στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΣ!
Καταθέτουμε τη διαφωνία μας με το νέο ΕΣΔΑ που συνεχίζοντας τον προηγούμενο, προωθεί την καρκινογόνα καύση και τις ΜΕΑ σύμμεικτων αποβλήτων ενταφιάζοντας έτσι την ανακύκλωση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρει αναλυτική, ολοκληρωμένη επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων με κύριο στοιχείο την ανακύκλωση - διαλογή στην πηγή.
-        ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης που προωθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ.
-        ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω" "ειδικό τέλος ταφής"’, "περιβαλλοντική εισφορά" και άλλα χαράτσια. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους όρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
-        Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
-        Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
-        Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η αναγκαιότητα της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
-        Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους.
-        Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. Καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης ανά είδος εγκατάστασης για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων χώρων με σαφή και δεσμευτικό οδηγό της βαθμολόγησης που αντιστοιχεί στο κάθε κριτήριο. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών ή δήμων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (i) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος καθώς και (ii) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους.
-        Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.
-        Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. Το κεφάλαιο να καλύπτει το σύνολο του κόστους για τις μελέτες, την υλοποίηση και τη λειτουργία, σύμφωνα με τα παραπάνω, των σχετικών έργων.
-        Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.
 


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.