Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΛΑ.ΣΥ.: «Με κροκοδείλια δάκρυα δεν σβήνουν οι φωτιές στον Ερημίτη»

«ΛΑ.ΣΥ.»
25 Αυγούστου 2020 / 12:36

Για υποκρισία κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η παράταξη με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού σε ότι αφορά το ψήφισμα που κατατέθηκε (και υπερψηφίστηκε) από τις παρατάξεις Κράτσα-Σπύρου και Αλεξάκη για τις φωτιές στον Ερημίτη

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΛΑ.ΣΥ.»).  «Βέλη» κατά της περιφερειακής Αρχής της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εξεπέλυσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή τις φωτιές, που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα στον Ερημίτη.

Η «ΛΑ.ΣΥ.» στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα, αναφορικά με όλα όσα διαδραματίστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της 20ης Αυγούστου και το ψήφισμα, τόσο της παράταξης, όσο κι αυτό, το οποίο υπερψηφίστηκε τελικά από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας (Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκη).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού αναφέριει:

«Η υποκρισία της πλειοψηφίας του Π.Σ. ξεχείλισε για μια ακόμη φορά στη συζήτηση που προκάλεσε, η Λαϊκή Συσπείρωση με την ολοκληρωμένη πρόταση ψηφίσματος που κατάθεσε με αφορμή την πυρκαγιά στον Ερημίτη, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Π.Σ. στις 20 Αυγούστου 2020.

Μια πρόταση που μαζί με την επιδημιολογική κατάσταση στα νησιά μας, κατά την άποψή μας, ήταν ουσιαστικά κατεπείγοντα θέματα από όσα δήθεν « κατεπείγοντα » θέματα υπήρχαν στην Η.Δ. αφού το θέμα της υπ’ αρ. οικ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/70/οικ.15048/29-07-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού αποδείχθηκε πως ήταν γνωστό στην Περιφερειακή αρχή πριν ακόμη και από την συνεδρίαση του Π.Σ. που έγινε στην Ζάκυνθο.

Στο ψήφισμά της η ΛΑ.ΣΥ. έβαλε «το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων», έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους κατονομάζοντας τις αιτίες και τους ενόχους της πρόκλησης των πυρκαγιών και γενικότερα της εκτεταμένης καταστροφής του περιβάλλοντος στην χώρα μας. Οι ένοχοι αυτοί είναι γνωστοί σε όλους. Διαχρονικά και κλιμακωτά όλες οι αστικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) εξυπηρετώντας την «επιχειρηματικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου ακολούθησαν και ακολουθούν περιβαλλοντοκτόνα πολιτική. Παρθένες περιοχές, βιότοποι και οικοσυστήματα, περιοχές Natura, παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο για «αξιοποίηση».

Στη πρόταση ψηφίσματος της ΛΑ.ΣΥ. χαρακτηριστικά αναφέρονται και τα εξής:

«….Στη σημερινή όμως “οικονομική κανονικότητα” που θεοποιεί το κέρδος, η εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές δεν είναι μόνο τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά, ούτε τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι κυρίως η πολιτική και οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που:

• επιτρέπουν την πραγματοποίηση «εμβληματικών» επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA,

• μετά τις πυρκαγιές, ακολουθεί η αποψίλωση δασών, ο αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και η οικοδόμηση. Στην καλύτερη περίπτωση αναδασώνεται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, ενώ καταπατητές και οικοπεδοφάγοι μεγαλοεργολάβοι κάνουν χρυσές δουλειές με την ανοχή του κράτους.

• οι ελλείψεις σε πυροπροστασία και πυρασφάλεια, σε έργα υποδομής για την πρόβλεψη των πλημμυρών και γενικά σε έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιες.

• οδήγησαν στην εγκατάλειψη της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με αποτέλεσμα το λόγγιασμα των περιοχών και την έλλειψη αγροτικών δρόμων.

• με την εμπορευματοποίηση της γης και του περιβάλλοντος παραδίδουν το φυσικό πλούτο βορρά στα σχέδια των επενδυτών και της κερδοφορίας τους αφού πρώτα τον αφήνουν και ρημάζει.

• με την διαρκή υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, υπονομεύουν τις ακούραστες προσπάθειες των πυροσβεστών, βάζοντάς ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Μπροστά στα μάτια μας συντελείται ένα έγκλημα καταστροφής του φυσικού και πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Κέρκυρας, σε βάρος των κατοίκων της και δεν μπορεί να σιωπούμε. Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει σήμερα:

• Να απαιτήσει να διαλευκανθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που κάηκε.

• Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

• Να εναντιωθεί στην ιδιωτικοποίηση και την παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής…»

Στο ξεκάθαρη αυτή πρόταση ψηφίσματος της ΛΑ.ΣΥ. οι παρατάξεις που απαρτίζουν την συμπαγή πλειοψηφία στο Π.Σ. (οι 2 παρατάξεις της ΝΔ (Κράτσα, Σπύρου) και η παράταξη του ΚΙΝΑΛ) απάντησαν με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Μας είπαν πως « θα το ψήφιζαν αν δεν είχε πολιτικό περιεχόμενο»! Λες και υπάρχει κάτι που συζητιέται στο Π.Σ. και δεν εμπεριέχει πολιτική.

Στο τέλος, άρον-άρον, όπως τελευταία το συνηθίζουν, ετοίμασαν δικό τους, υποτίθεται, «απολίτικο» ψήφισμα με το οποίο «… ( το Π.Σ. )Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις δόλιες ενέργειες όσων ενεργούν ως ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των καταστροφικών αυτών πράξεων, υποκινούμενοι από ταπεινά ένστικτα και από ιδιοτελή κίνητρα…» (!!!). Τόσο απολίτικο μάλιστα που ξεχνούν να ζητήσουν, έστω και για τους τύπους, την αναδάσωση του καμένου τμήματος του Ερημίτη! Εκτός και αν εκφράζονται από την προστατευόμενή τους, NCH Capital, που προκλητικά το αναφέρει σε ανακοίνωσή της ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου. Τώρα τι είδους αναδάσωση είναι αυτή που έχει υπόψη της και υπόσχεται πως θα αναλάβει η εταιρία είναι « άλλου παπά ευαγγέλια ». Και γι αυτό καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό να είναι σε εγρήγορση και να επιμείνει η αναδάσωση να γίνει και να γίνει σωστά από την δασική υπηρεσία.

Όπως γράψαμε και στην αρχή, η υποκρισία των παρατάξεων που απαρτίζουν την πλειοψηφία του Π.Σ. ξεχειλίζει όσον αφορά τον Ερημίτη:

1. Σε σχετική συζήτηση για τον Ερημίτη, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ.- και από τότε σε κάθε περίπτωση- τάχθηκαν και τάσσονται αναφανδόν, υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης.

2. Τάχθηκαν υπέρ των νομοθετικών ρυθμίσεων (Γεωργιάδη-Θεοδωρικάκου) αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από την τοπική διοίκηση για να εξυπηρετηθεί η συγκεκριμένη «εμβληματική» επένδυση.

3. Έδωσαν μάχη με νύχια και με δόντια υπέρ του πρόσφατα ψηφισθέντος περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που αποδεικνύεται «δαδί» στα χέρια των εμπρηστών.

4. Αν οι κύριοι της πλειοψηφίας πονούσαν πραγματικά για την τεράστια οικολογική καταστροφή του Ερημίτη θα έφερναν από μόνοι τους το θέμα, ως κατεπείγον, στην συνεδρίαση του Π.Σ. Όχι μόνο δεν το έκαμαν, αλλά αντί αυτού άρπαξαν την ευκαιρία να αλλοιώσουν πλήρως το νόημα της πρότασης ψηφίσματος της ΛΑ.ΣΥ.
Σαν έτοιμοι από καιρό τάχθηκαν για μια ακόμη φορά, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ των «επενδύσεων» σε προστατευόμενες περιοχές, ανεξαρτήτως τιμήματος που θα πληρώσει λαός και περιβάλλον.
Και το χειρότερο, με ευθύνη του Προεδρείου, όπως δίνεται στην δημοσιότητα το ψήφισμα της πλειοψηφίας του Π.Σ., παραπληροφορείται ο Κερκυραϊκός λαός αφού εμμέσως πλην σαφώς υπονοείται ότι ήταν η μοναδική πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε.
Αποσιωπείται πλήρως η πρόταση ψηφίσματος της ΛΑ.ΣΥ. που υπήρξε το έναυσμα που υποχρέωσε το Προεδρείο να αποδεχτεί την συζήτηση για το θέμα. Αποφεύγει επιμελώς, να αναφέρει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και τι ψήφισε η κάθε παράταξη.

Τελειώνοντας και επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, επισυνάπτουμε την αφίσα για τον Ερημίτη που κυκλοφόρησε η ΛΑ.ΣΥ. του Δήμου Β. Κέρκυρας και καλούμε τα λαϊκά στρώματα της Κέρκυρας να αγωνισθούν για να γυρίσουμε στην πρώτη φωτογραφία της αφίσας και όχι μοιρολατρικά να περιμένουμε την στιγμή που οι αστικές κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο θα μας σύρουν στη τρίτη φωτογραφία της αφίσας».