Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» με διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη, ο πολιτισμός νικά την πανδημία

Θεοδωράκης Μίκης
24 Αυγούστου 2020 / 17:42

Ο πολιτισμός με όχημα τη μουσική του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη νικάει το φόβο και δίνει κουράγιο στους Έλληνες να συνεχίσουν γιορτάζοντας τον «λυρικό και λαϊκό Μίκη». Μία μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στο ανοιχτό γυμναστήριο του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, στις 21.30

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ένα κονσέρτο υψηλού επιπέδου, μια αυτογραφική συναυλία με σημεία της ζωής του Μίκη πλεγμένα με το λυρικό και το κανταδόρικο τραγούδι του, το οποίο έχει επιρροές από την παιδική του ηλικία στο Ιόνιο, σε συνδυασμό με το λαϊκό του τραγούδι. Τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους Πολιτεία Α,Β,Γ σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και Τάσου Λειβαδίτη όπου είναι η βάση και η συνέχεια του λαϊκού τραγουδιού. 

Ο διακεκριμένος μαέστρος, Παναγής Μπαρμπάτης, μίλησε στο enimerosi.com για τη συναυλία της Τετάρτης 26 Αυγούστου στην Κέρκυρα:

«Μία μαγική στιγμή και για εμένα τον ίδιο που ξαναέρχομαι στο νησί της Κέρκυρας το οποίο υπεραγαπώ και με αγαπάει και το ίδιο διότι έχω ζήσει απίστευτες στιγμές . Στη μεγάλη παράσταση του 2017 «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» που έγινε πρώτα στο Μέγαρο και στη συνέχεια στο Καλλιμάρμαρο , η Κέρκυρα εκπροσωπήθηκε στο μεγάλο αυτό γεγονός  από τη χορωδία San Giaccomo και από τον σπουδαίο Έλληνα βαρύτονο, τον Παντελή Κοντό.

Κατόπιν, η παράσταση δόθηκε και στο Παλαιό Φρούριο τον Σεπτέμβρη του 2017 και η Κέρκυρα έζησε μεγάλες στιγμές. Έτσι, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Ανεμομύλου, σε μία τόσο δύσκολη εποχή εν μέσω πανδημίας, ανέλαβε να σηκώσει το φορτίο και να φέρει ένα σπουδαίο γεγονός στη Κέρκυρα.

Η συναυλία αυτή γίνεται σεβόμενη όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο κόσμος θα πρέπει να φορά τη μάσκα κατά την είσοδο και την έξοδο του από το χώρο της συναυλίας. Να διευκρινίσουμε ότι, πρόκειται για τις ανοιχτές συναυλίες, που ο αριθμός των ατόμων δεν περιορίζεται στα 100 άτομα, αλλά ισχύει το 75% χωρητικότητας του ανοιχτού γυμναστηρίου του ΚΓΣ με αποστάσεις.

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός  Σύλλογος Ανεμομύλου προνόησε ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Κερκυραίους ,που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία, να γιορτάσουν τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη».



Στην ερώτηση που αφορά τη συνεργασία του ίδιου με τον Μίκη Θεοδωράκη και τα τραγούδια που θα ακουστούν στη συναυλία, ο κορυφαίος μαέστρος απάντησε:

«Η σχέση μου με τον Μίκη, κρατά πολλά χρόνια πίσω, κορυφώθηκε το 2017, όταν εμπιστεύτηκε τη μουσική του να την παρουσιάσω με δικό μου τρόπο στο Μέγαρο και στο Καλλιμάρμαρο. Εκεί παρουσιάστηκε το έργο μου, αριθμός 1, δηλαδή ο χορωδιακός συμφωνικός  Μίκης Θεοδωράκης.

Τώρα στην Κέρκυρα, έρχεται το έργο αριθμός 2, το οποίο είναι η συνέχεια του τόμου αυτού που κατ’ επιθυμία του Μίκη, «ο λυρικός Μίκης συναντά τον λαϊκό» . Δηλαδή, ακούμε τον Μίκη όσον αφορά το συνθετικό του έργο πάνω στο τραγούδι που έχει δύο μορφές το λυρικό και το κανταδόρικο το οποίο έχει επηρεαστεί από τα Επτάνησα και το λαϊκό του τραγούδι που βασίζεται στο ρυθμό του ζεμπέκικου.

Στην Κέρκυρα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μορφή κονσέρτου, η σύνδεση των δύο τραγουδιών με λυρικό και συμφωνικό τρόπο.

Τα δύο αυτά είδη, με μπροστάρη το Μίκη, πάνω στη δική μου επεξεργασία, ενώνονται σε μία σκηνή που θα τραγουδήσουν καταπληκτικοί καλλιτέχνες: σοπράνο η Λία Κολυτά, μέτζο σοπράνο η Ελένη Δαβού , τενόρος ο Αντώνης Κορωναίος, τενόρος ο Σπύρος Σούερεφ , βαρύτονος ο Παντελής Κοντός και λαϊκός ερμηνευτής ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Μαζί τους ένας από τους κορυφαίους σολίστ του μπουζουκιού, ο Δημήτρης Λιβανός και όλο αυτό κάτω από τη σκηνοθετική επιμέλεια του μεγάλου ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού, ο οποίος όχι μόνο θα αφηγηθεί τις ιστορίες του Μίκη Θεοδωράκη αλλά θα παίξει κι απόσπασμα από το ρόλο που έχει υποδυθεί στο παρελθόν, «Αλέξη Ζορμπά».



Σε αυτό το σημείο, να  ευχαριστήσω αρχικά τον Μίκη Θεοδωράκη που εμπιστεύτηκε σε εμένα να διαδίδω το έργο του με το δικό μου ταπεινό τρόπο. Να ευχαριστήσω θερμά τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ανεμομύλου και για τη τιμητική βραδιά που έκανε πέρσι, ανακηρύσσοντας με επίτιμο μαέστρο για την προσφορά μου στον πολιτισμό αλλά φυσικά και για τη φετινή του πράξη να αναλάβει ένα τέτοιο βάρος υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες ζούμε.

Να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Συλλόγου, φίλο και συνεργάτη, βαρύτονο Παντελή Κοντό και τις  προσπάθειες του αγαπημένου μου φίλου τενόρου Σπύρου Σουέρεφ και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Κερκυραίους για την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια έρχονται και στηρίζουν οι Κερκυραίοι εμένα, τώρα μέσα στην πανδημία, έρχομαι εγώ  και το έργο μου γι’ αυτούς.

Τέλος, να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθάνε για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση, την εφημερίδα «Ενημέρωση» και όλους τους  χορηγούς επικοινωνίας, οι οποίοι μεταδίδουν το μήνυμα της αγάπης και του πολιτισμού, ώστε ο κόσμος να βγει άφοβα από τα σπίτια του και να έρθει στις 26 το βράδυ στο ανοιχτό γυμναστήριο του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου για να τραγουδήσουμε τα υπέροχα τραγούδια του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη».


Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων:  TICKET BOX