Η «Εκκίνηση» για τις φωτιές στον ΧΥΤΑ: Η διαχείριση απορριμμάτων δεν γίνεται με ψέματα

Η «Εκκίνηση» για τις φωτιές στον ΧΥΤΑ: Η διαχείριση απορριμμάτων δεν γίνεται με ψέματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα χρόνια ζητήματα που αναδεικνύονται με τις δύο πυρκαγιές στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η παράταξη Εκκίνηση-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο.

05
Aυγούστου / 2020

Η ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαρκάτη  

Δυστυχώς, μετά από σχεδόν ένα μήνα εκδηλώθηκε και δεύτερη φωτιά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, και πιο συγκεκριμένα στα απορρίμματα που βρίσκονται στην ‘πλατεία’ του δεματοποιητή. Μεγαλύτερη από την πρώτη, κάλυψε και αυτή τη φορά με τοξικά αέρια τις γύρω περιοχές και σήμερα συνεχίζει να σιγοκαίει. Δεν ξέρουμε αν θα βρεθούν οι ένοχοι ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, πάντως οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν και τις  προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και την παρούσα διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας συνεχίζει να γίνεται με επικοινωνιακούς όρους. Μεγάλες εξαγγελίες, με κατασπατάληση χρημάτων, αλλά στην ουσία δε γίνεται τίποτα.

Αξίζει εδώ να τονίσουμε λίγα πράγματα που έχουν σχέση με την πυρκαγιά:

• Στο χώρο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δε θα έπρεπε να βρίσκονται σκουπίδια καθώς σύμφωνα με τη σύμβαση ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να δεματοποιεί καθημερινά την εισερχόμενη ημερήσια ποσότητα. Παρά ταύτα με την ανοχή και της προηγούμενης και της παρούσης δημοτικής αρχής συνεχίζουν να δημιουργούνται βοϋνα χύδην απορριμμάτων

• Ο χώρος αυτός της προσωρινής εναπόθεσης πρέπει επίσης από τη σύμβαση να έχει στέγαστρο ώστε να αποφευχθεί η έκθεση ήλιο, κάτι που θα απέτρεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς.

• Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας της εγκατάστασης έχει ανακληθεί από την Πυροσβεστική από το 2018 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε ποτέ.

• Τα καμένα απορρίμματα απαιτούν ειδική διαχείριση και μεταφορά σε ΧΥΤΕΑ. Καμία τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει από το δήμο.

• Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ΧΥΤΑ απαιτείται η πραγματοποίηση μετρήσεων στην ατμόσφαιρα για τα επίπεδα διοξινών και φουραινίων που εκλύονται κατά την πυρκαγιά από εξειδικευμένα εργαστήρια ειδικά αν αυτή έχει εκδηλωθεί σε κατοικημένη περιοχή. Πλήρης η αδιαφορία της δημοτικής αρχής και ως προς αυτό.

Ελάχιστα έχουν αλλάξει στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο πυρκαγιών. Τα χύδην απορρίμματα και τα δέματα παρέμειναν στο χώρο του δεματοποιητή και αποδεικνύονται πρώτης τάξης καύσιμη ύλη. Ταυτόχρονα, ακόμα παραμένει άγνωστο το μέρος που κατέληξαν και ο τρόπος επεξεργασίας των καμμένων απορριμματων της πρώτης πυρκαγιάς.

Η Εκκίνηση με δελτία τύπου και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ. Το σύνολο της αντιπολίτευσης παραμένει στο σκοτάδι όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των όποιων κρισιακών καταστάσεων προκύπτουν από αυτά, όπως οι δύο πυρκαγιές. Η Δήμαρχος επανειλημμένα έχει ερωτηθεί για το μέλλον των δεμάτων, της μεταφοράς και της δεματοποίησης αλλά τα λεγόμενά της δημιουργούν σύγχηση και περισσότερα ερωτήματα.

Αν παρόλο που άρχισε η μεταφορά και συνεχίζεται η δεματοποίηση παραμένουν συσσωρευμένα απορρίμματα, τότε μήπως τελικά αυτές είναι αναποτελεσματικές;

Και αν δεχτούμε πως ο όγκος των απορριμμάτων είναι δύσκολα διαχειρίσιμος, τι κινήσεις και ποιές πρωτοβουλίες έχουν γίνει για να αυξηθεί η ανακύκλωση και να μπει η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση στην καθημερινότητα μας, ώστε επιτέλους να μειωθούν οι τόνοι που καταλήγουν στο τέταρτο ‘κυτταρο’ του Τεμπλονίου; Μειώνοντας τις ποσότητες των απορριμμάτων αυτόματα σημαίνει λιγότερα χρήματα σε μεταφορά και δεματοποίηση.

Η διαχείριση των απορριμμάτων δε γίνεται με ψέματα για να καλύψουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν. Η δήμαρχος έχει επιδοθεί σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις που τα ψέματα διαδέχονται το ένα το άλλο μόνο και μόνο για να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με γνώμονα την επίλυσή τους και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού και εξυπηρέτησης συμφερόντων, όπως κάνει η παρούσα δημοτική αρχή.

Απο την πλευρά μας, ζητάμε να μπει επιτέλους ένα τέλος σ' αυτόν τον παραλογισμό που υπάρχει γύρω από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ζητάμε να μάθουμε ποιό είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Ζητάμε να μάθουμε τι θα γίνει με τα δέματα. Τι γίνεται με τη μεταφορά. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, στο σύντομο χρόνο ζωής της, μας έχει συνηθίσει σε ανακρίβειες, λάθη και κινήσεις εντυπωσιασμού άνευ ουσίας. Έτσι, μόνο επιζήμια θα είναι για τον Κερκυραϊκο Λαό και το μόνο που θα καταφέρει  θα είναι να επιστρέψουν τα απορρίμματα στους δρόμους μες στο  καλοκαίρι, παρόλο που οι τουρίστες είναι ελάχιστοι. 
 
ΕΚΚΙΝΗΣΗ, Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ