580.000 ευρώ για τη Γύρα της Λευκάδας και την προστασία της παραλίας του Αϊ-Γιάννη

580.000 ευρώ για τη Γύρα της Λευκάδας και την προστασία της παραλίας του Αϊ-Γιάννη

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Μία μεγάλη παρέμβαση για την ανάπλαση, διαμόρφωση και προστασία της Γύρας και του Αϊ-Γιάννη, εγκρίθηκε

03
Aυγούστου / 2020

κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, του Σαββάτου 1 Αυγούστου.
Με την απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή τη χρηματοδότηση 580.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2020, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και ενέταξε το έργο στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της ΠΙΝ.
 
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο που αποτελεί τον διακαή πόθο των Λευκαδίων. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Περιφερειακή Αρχή, έθεσα ως προτεραιότητα το εν λόγω έργο και σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη, κα. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, και το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, κ. Μανώλη Ορφανουδάκη, επιτύχαμε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την εκπόνηση των μελετών. Στόχος και όραμά μας είναι η ανάδειξη του φυσικού κάλους της ευρύτερης περιοχής της Γύρας, η προστασία του Αϊ-Γιάννη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Λευκαδιτών. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την εικόνα και τη λειτουργικότητα της εισόδου του νησιού, δίνοντάς της πνοή και προοπτική» ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.
 
Τα 580.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (γεωτεχνικών, περιβαλλοντικών, αρχιτεκτονικών, ηλεκτρομηχανολογικών, κλπ.) και τη σύνταξη των σχετικών τευχών δημοπράτησης για:
την προστασία των πρανών του παραλιακού δρόμου του Αϊ-Γιάννη που διαβρώνονται, και την αστική ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής Γύρας και Αϊ-Γιάννη, με τη διαμόρφωση πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου, σύγχρονων δικτύων ηλεκτροφωτισμού και φωτιστικά σώματα, αστικού εξοπλισμού, χώρων αναψυχής, κλπ.«Αξιοποιήσαμε μια ευκαιρία που έμοιαζε ‘χαμένη’ για να ωριμάσουμε σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Παρότι η πρόσκληση του Υπουργείο Ανάπτυξης για χρηματοδότηση της ωρίμανσης έργων για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, υπήρχε από τον Οκτώβριο του 2018 η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Όταν αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2019 δεχθήκαμε αυστηρή επιστολή από το ΥΠΑΝ ότι η πρόσκληση έκλεινε τον Οκτώβριο 2019. Για να έχουμε σήμερα σε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα και να έχουμε χρηματοδότηση πάνω από 5 εκατ. ευρώ για μελέτες, εργάστηκαν εντατικά και συνεισέφεραν πολλοί, συχνά πέραν του τυπικού υπηρεσιακού καθήκοντος, τόσο στην Έδρα όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων, Μανώλης Ορφανουδάκης.