Συντονισμός & ετοιμότητα για την Πολιτική Προστασία στην Κέρκυρα

Συντονισμός & ετοιμότητα για την Πολιτική Προστασία στην Κέρκυρα

Η δεύτερη -σε σύντομο χρονικό διάστημα- πυρκαγιά στο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου, απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας (φωτό αρχείου)

Το θέμα της πυρκαγιάς στο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου απασχόλησε τη χθεσινή (1/8) έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας - Συζητήθηκε το «Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών» της Περιφέρειας

02
Aυγούστου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη η έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4) που καταγράφεται στα Ιόνια Νησιά σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς  της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα–Τσαγκαροπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Μηλιώτης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Κέρκυρας, Γιώργος Ναούμ, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων, Ιωάννης Πανόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας, Μάνθος Γιαννούλης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Κέρκυρας, Ιωάννης Σταθούρος  και ο Υπολιμενάρχης Κωνσταντίνος Μπερετούλης, υπηρεσιακοί παράγοντες των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών και  εθελοντικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου από την Π.Ι.Ν., έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου και την επικρατούσα κατάσταση, όπου επισημάνθηκε ότι σήμερα η  κατάσταση είναι ομαλή και το σημείο που ξέσπασε η φωτιά δεν καπνίζει καθόλου. Τονίστηκε η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των φορέων για την αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ άμεση ήταν και η συνδρομή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην κατάσβεση της φωτιάς παρέχοντας σκαπτικά μηχανήματα έργου και ερπιστριοφόρα. 

Επιπλέον στη σύσκεψη συζητήθηκε το «Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ο αυξημένος βαθμός ετοιμότητας και ο καλός συντονισμός μεταξύ των φορέων για την αποτροπή και την αντιμετώπιση του κινδύνου από την εκδήλωση τυχόν πυρκαγιών, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους από τις 3 μ.μ. του Σαββάτου (1/8) έως και την Κυριακή (2/8) στις 7 π.μ. στις περιοχές Δάσος Αγίου Ματθαίου και Αρκουδίλας Δήμου Νότιας Κέρκυρας, Μον Ρεπό, Νήσος Λαζαρέτο, Νήσος Βίδος και Νήσος Ποντικονήσι Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Ερημίτη, Νήσοι Παναγία, Άγιος Νικόλαος και Αντίπαξοι Δήμου Παξών.