Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Γεύσεις και Κατακτήσεις» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
01 Αυγούστου 2020 / 11:02

Με επιτυχία ανέβηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, στις 30 και 31 Ιουλίου, στο «Ρένα Βλαχοπούλου», στο Mon Repos, το έργο, που είναι βασισμένο στο βιβλίο της Νινέττας Χ. Λάσκαρι «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, στο θερινό θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Mon Repos, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας παρουσίασε με επιτυχία την παράσταση «Γεύσεις και Κατακτήσεις».

Το έργο, το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο της Νινέττας  Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο»  (εκδόσεις Ποταμός), ήταν μια αναφορά στην πολύπτυχη ιστορία της Κέρκυρας, από την περίοδο των Ενετών έως και τον 20ό αιώνα, όπως αυτή αντανακλάται μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού στις οποίες απεικονίζεται η πολυπολιτισμικότητα που το διέπει.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις «γευστικές επιρροές» που άφησαν στους Κερκυραίους, οι κατακτητές του νησιού όπως Ενετοί, Γάλλοι και Άγγλοι, οι κατά καιρούς πρόσφυγες από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Μικρά Ασία, αλλά και οι Βαλκάνιοι μετανάστες, μέσα από μια πλειάδα συνταγών και διατροφικών συνηθειών που συνδιαμόρφωσαν την τοπική μαγειρική και γαστρονομική  παράδοση.



Όλα αυτά παρουσιάστηκαν εύγλωττα μέσα από τα κείμενα και τη σκηνοθετική ματιά της Βαρβάρας Δούκα, σε ένα σενάριο όπου «συναντιούνται» και «συνδιαλέγονται» (άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με συγκίνηση) οι μαγειρικές προσεγγίσεις δύο εντελώς διαφορετικών γενιών: από τη μία πλευρά της τζίας (την οποία υποδύθηκε εξαιρετικά η Μαριέττα Σαββανή), και από την άλλη της νεαρής ανιψιάς της, Αγγελικής (την υποδύθηκε η Αγγελική Μιχαλοπούλου), η οποία ζητά από τη θεία της τοπικές συνταγές για την εκπομπή μαγειρικής που ετοιμάζει μαζί με τον αγαπημένο της, τον Μανώλη (τον υποδύθηκε ο Γιώργος Βλάχος).

Όλα αυτά σε συνδυασμό με βιντεοπροβολές, στο επίκεντρο των οποίων ήταν πάντοτε τα τοπικά προϊόντα.

Το έργο παρουσιάζεται και σε μορφή 45λεπτου θεατρικού ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία.

Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Άκης Χειρδάρης, τα κοστούμια η Πηνελόπη Μαμάλου, ενώ τους φωτισμούς, την κινηματογράφηση και τα γραφικά, οι Μιχάλης Καπετανίδης και Μιχάλης Κωνσταντίνου, αντίστοιχα.

Το έργο «Γεύσεις και Κατακτήσεις» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του  NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage», με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία Interreg V - A 2014-2020».