Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επτά ερωτήματα στον προηγούμενο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Γ. Βραδή

Γιώργος Καλούδης
31 Ιουλίου 2020 / 19:44

Στον προκατοχό του στον δικηγορικό σύλλογο, απευθύνεται ο πρόεδρος του, αναφερόμενος κυρίως στο ζήτημα των δικογραφιών που αναζητούνται και την λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα.

Ο διάλογος είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Συμβάλλει στη διαφάνεια που είναι καθημερινό ζητούμενο στην εποχή μας. Προϋποθέτει ελευθερία και κλίμα ελευθερίας έκφρασης, το οποίο με κόπο καθιέρωσα στη Προεδρία μου παρά τις μέχρι και σήμερα αντιδράσεις.

Πέραν από τη χολή φθόνου που αποπνέει το κείμενο του προκατόχου μου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γ. Βραδή με αφορμή τη δήλωσή μου να εξετασθεί η υπόθεση με τις 502 εξαφανισμένες ποινικές δικογραφίες, πριν απαντήσω ως δει, αποτελεί δημοκρατικό καθήκον να τον καλέσω να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

1ο: Ο Άρειος Πάγος εφαρμόζει τον κανόνα οι Εισαγγελικοί και Δικαστικοί λειτουργοί να μετατίθενται (ή να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κάθε τρία (3) χρόνια, το πολύ κάθε 5 χρόνια. Σχετικό άρθρο και του αρχαιότερου Δικηγόρου της Κέρκυρας κ. Μάριου Παιπέτη.
Ο λόγος: Να μην παραγνωρίζονται, να μην δημιουργούνται χαλαρότητα και προσωπικές σχέσεις (προς κάποιους φιλικές προς άλλους δυσμενείς) οι οποίες διαταράσσουν την απροσωπόληπτη απονομή της δικαιοσύνης και δημιουργούν αδικίες και προτιμησιακές καταστάσεις. Εν τέλει για να μην δημιουργούνται καθεστώτα. Να μην δημιουργείται η εντύπωση περί προσωπικού εισαγγελέα ή δικαστή που πρωτίστως βλάπτει και τρώττει στο λαό το κύρος της δικαιοσύνης αλλά ζημιώνει σοβαρά και τους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους!
Συμφωνεί ? Και εάν ναι, τί πολιτική ακολούθησε στην 10ετή θητεία του;

2ο: Πέρυσι στενοί συνεργάτες του πήραν θέση και μάλιστα μετέβησαν και στην Αθήνα και άσκησαν και παρέμβαση στον Άρειο Πάγο για να παραμείνει το ίδιο 15ετές καθεστώς!
Συμφωνεί;

3ο: Από πότε επιτρέπεται να εξαφανίζονται δικογραφίες εάν εκτιμηθεί ότι είναι ήσσονος σημασίας;
Ούτε μία δεν έπρεπε να εξαφανισθεί. Ούτε μία.
Και όχι 502 για έντεκα συνεχή έτη από το 2007 μέχρι και το 2017, δηλ. κατά μέσο όρο 47 ποινικές δικογραφίες το χρόνο!
Πανελλήνιο αρνητικό ρεκόρ της Κέρκυρας. Ίσως και ρεκόρ Γκίνες!

4ο: Αλήθεια είναι ασήμαντα εγκλήματα αυτά όπως η ζωή (υπάρχει εξαφανισμένη
δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια), σωματικές βλάβες, σωματικές βλάβες από τροχαία, η τιμή και η υπόληψη των πολιτών, η δημόσια υγεία, ληστείες, κλοπές κατ’ εξακολούθηση, οικονομικά εγκλήματα κατόπιν μηνύσεων του Σ.Δ.Ο.Ε., μη απόδοση Φ.Π.Α. (δεκάδες), μη απόδοση φόρων, προμήθειες φαρμάκων σε νοσοκομεία, νόμος περί ναρκωτικών και πάρα πολλά άλλα. Όλα αυτά είναι ασήμαντα;

5ο: Οι Δικηγόροι ορκιζόμαστε πίστη και υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Έχουμε και καθήκον αληθείας.
Πρέπει να κουκουλώνονται υποθέσεις εν γνώσει των παρανομιών; 

6ο: Εξ όσων είδα είχε κάνει ένα διάβημα στην Αστυνομική Διεύθυνση για να υπάρχει ανεπηρέαστη ελευθερία επιλογής δικηγόρου των συλλαμβανόμενων για κακουργήματα και πλημμελήματα και να μην τους υποδεικνύεται δικηγόρος. Πάγιο αίτημα 35 χρόνων και με αποφάσεις Συνελεύσεων από τη δεκαετία του ‘80. Ορθά.
Προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών (που έχει και την αρμοδιότητα για την άσκηση της ποινικής δίωξης, το σημαντικό δικαίωμα να θέσει μία υπόθεση στο αρχείο (άρθρα 27,51 κ.α. Κ.Ποιν.Δικ.) συνεχίστηκε το διάβημα;
Υπήρξε καθαρός δημόσιος λόγος ;

7ο: Ποιοί πήραν τις δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών; Για ποιο λόγο; Γιατί τις εξαφάνισαν;
Μπορεί να λεχθεί από συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης «μπείτε μέσα σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μη δώσετε;» 
ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ 502 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ!

31 Ιούλη 2020
* Γιώργος Ν. Καλούδης, Δικηγόρος Α.Π. και Σ.τ.Ε., Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας