Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το reopening της κρουαζιέρας από 1/8 ανακοίνωσε ο Θεοχάρης

Κρουαζιέρα
28 Ιουλίου 2020 / 11:02

Επιτρέπονται τα κρουαζιερόπλοια σε έξι λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Κέρκυρας από το Σάββατο - Παραμένει «παγωμένη» σε παγκόσμιο επίπεδο η κρουαζιέρα - «Χλωμός» ο Αύγουστος

ΑΘΗΝΑ.  Με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, η Ελλάδα επιτρέπει και πάλι τις κρουαζιέρες από την 1η Αυγούστου.

Μια κίνηση, η οποία προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, καθώς αφ' ενός η κρουαζιέρα είναι «παγωμένη» σε παγκόσμιο επίπεδο στην παρούσα χρονική στιγμή, αφ' ετέρου σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη -όπως και η Ελλάδα- βρίσκονται αντιμέτωπες με προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Σύμφωνα με όσα είπε διευκρινιστικά ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το Σάββατο 1/8 επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια, όταν εισέρχονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τα λιμάνια Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κατάκολου και το λιμάνι της Κέρκυρας.

Για την απόφαση αυτή, εξάλλου, η ηγεσία του Υπουργείου απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν δεκτά τα πλοία στα εν λόγω λιμάνια, είναι ότι όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ τουλάχιστον 72 ώρες πριν την επιβίβαση, ενώ παράλληλα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εν λόγω λιμάνια.

Βέβαια, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναστείλει ακόμα και για το σύνολο του 2020 τη δραστηριότητά τους, κάτι που σημαίνει ότι το άνοιγμα της Ελλάδας για την κρουαζιέρα δεν σημαίνει αυτομάτως και τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Όπως έλεγε, άλλωστε, μόλις χθες στο enimerosi.com ο Κω/νος Κουρής, υπεύθυνος επικοινωνίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ.), το σύνολο των προγραμματισμένων αφίξεων για τον Αύγουστο έχει, ήδη, ακυρωθεί, ενώ πέρα από κάποιες διευρενητικές κρούσεις κι ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για κάποιες μικρές - κοντινές- κρουαζιέρες, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή κάτι «χειροπιαστό« ή επίσημο στον Ο.Λ.ΚΕ.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, υπογράμμισε με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η εφαρμογή των πρωτοκόλλων επιβατών για την κρουαζιέρα που, ήδη, έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να εγκριθούν δεν σημαίνει ότι αυτό θα σημάνει και επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη χώρα μας από 1ης Αυγούστου, καθώς χρειάζεται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας για τα πληρώματα αλλά και για τις εταιρείες.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγραμματισμένοι πλόοι κρουαζιεροπλοίων για την Ελλάδα ο κ. Κόντες ανέφερε ότι ορισμένες μικρές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν μικρές κρουαζιέρες τριήμερες η τετραήμερες, χωρίς ωστόσο να πιάνουν λιμάνια της Ελλάδας, αλλά να πραγματοποιούν μόνο θαλάσσια περιήγηση εν πλω και επιστροφή στο λιμάνι από όπου ξεκίνησαν λόγω των αυξημένων μέτρων για προστασία των επιβατών.

Αναφορικά με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων ο κ. Κόντες τόνισε ότι νωρίτερα από το Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καμία εταιρεία που να έχει ανακοινώσει την έναρξη δρομολογίων για τη χώρα μας όντας στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είπε στο enimerosi.com ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ο.Λ.ΚΕ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού

«Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).

Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι από 01/08/2020 επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.

«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» αναφέρει στην επιστολή του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που αφορά στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών Homeporting στην Ελλάδα. Επίσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ζητά από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης».