Από Σεπτέβριο και... βλέπουμε για κρουαζιέρα στην Κέρκυρα

Από Σεπτέβριο και... βλέπουμε για κρουαζιέρα στην Κέρκυρα

Ουδέν νεότερον λέει ο Ο.Λ.ΚΕ., που έχει, ήδη, διαγράψει τον Αύγουστο και περιμένει τις όποιες εξελίξεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου - Μέσα στην εβδομάδα το «πράσινο φως» από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στις οδηγίες της Ε.Ε. για την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων της κρουαζιέρας

27
Ιουλίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το restart της κρουαζιέρας αποτελεί ένα από τα μεγλαύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, διακύβευμα, για την τουριστική «βιομηχανία» στη -μετά τον κορωνοϊό- νέα πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει οδηγίες, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων. Οδηγίες, οι οποίες κινούνται προς την κατέυθυνση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης του ενδεχόμενου διασποράς του ιού, αν υπάρξει κρούσμα πάνω στο πλοίο.

Οι οδηγίες αυτές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» εντός της εβδομάδας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα υπάρξει καθολικό restart του τομέα της κρουαζιέρας από την επόμενη μέρα.

Θ. Κόντες: «Οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα δεν σημαίνουν επανεκκίνηση»

Όπως τονίζει με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες η εφαρμογή των πρωτοκόλλων επιβατών για την κρουαζιέρα που, ήδη, έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να εγκριθούν δεν σημαίνει ότι αυτό θα σημάνει και επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη χώρα μας από 1ης Αυγούστου, καθώς χρειάζεται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας για τα πληρώματα αλλά και για τις εταιρείες.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγραμματισμένοι πλόοι κρουαζιεροπλοίων για την Ελλάδα ο κ. Κόντες ανέφερε ότι ορισμένες μικρές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν μικρές κρουαζιέρες τριήμερες η τετραήμερες χωρίς ωστόσο να πιάνουν λιμάνια της Ελλάδας, αλλά να πραγματοποιούν μόνο θαλάσσια περιήγηση εν πλω και επιστροφή στο λιμάνι από όπου ξεκίνησαν λόγω των αυξημένων μέτρων για προστασία των επιβατών.

Αναφορικά με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων ο κ. Κόντες τόνισε ότι νωρίτερα από το Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καμμία εταιρεία που να έχει ανακοινώσει την έναρξη δρομολογίων για τη χώρα μας.

Ο.Λ.ΚΕ.: «Δεν υπάρχει ακόμα τίποτα προγραμματισμένο για την Κέρκυρα»

Το enimerosi.com επικοινώνησε με τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας -συγκεκριμένα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ο.Λ.ΚΕ., Κωνσταντίνο Κουρή- από τον οποίο προκύπτει ότι δεν υπάρχει -προς το παρόν τουλάχιστον- κανένα νεότερο σχετικά με τις εταιρείες κρουαζιέρας και δεν υφίσταται καμία προγραμματισμένη άφιξη στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Όλες οι κρουαζιέρες που ήταν κλεισμένες για τον Αύγουστο είναι, ήδη, ακυρωμένες και στον Ο.Λ.ΚΕ. περιμένουν τις εξελίξεις από Σεπτέμβριο χωρίς να υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο μέχρι σήμερα. Ενδιαφέρον υφίσταται, αυτό ωστόσο, δεν έχει προς το παρόν μετουσιωθεί σε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο ή επίσημο.

Το πρόγραμμα «Healthy Gateway's» και οι οδηγίες

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύνταξη του προγράμματος οδηγιών, που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος HEALTHY GATEWAYS εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές.

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν και από το υπουργείο Ναυτιλίας και που αφορούν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

- Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.

- Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.

- Επίσης, στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.

- Περιλαμβάνει επίσης την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Τέλος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον δεν θα υπάρχουν γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΆΓΑΣ