Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

To πρόγραμμα των παραστάσεων του 2020 στο Μον Ρεπό (video)

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
17 Ιουλίου 2020 / 15:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας έκρουσε η Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Βαρβάρα Δούκα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας έκρουσε η Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Βαρβάρα Δούκα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Η κυρία Δούκα αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης και υποδομών που αντιμετωπίζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τα οποία ήρθε να επιδεινώσει η πρωτόγνωρη κατάσταση και τα νέα δεδομένα που τέθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, αφενός ακυρώνοντας σχέδια για θεατρικές παραγωγές το προηγούμενο διάστημα, αφετέρου καθιστώντας  τις μετακινήσεις και τις εξωτερικές συνεργασίες για μεγάλες παραγωγές σχεδόν αδύνατες και, εν τέλει, κάνοντας τον προγραμματισμό για το μέλλον επισφαλή.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ιδιαίτερα το ζήτημα της αδυναμίας πρόσληψης νέων ηθοποιών και τεχνικών, κάτι που οδηγεί αυτομάτως σε δέσμευση του 30-40% του προϋπολογισμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποκλειστικά για συμβάσεις με αναδόχους. Επίσης, υπογραμμίστηκε η μέχρι σήμερα αδυναμία λήψης των ήδη εγκεκριμένων παλαιότερων πιστώσεων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξαιτίας γραφειοκρατικών λαθών προηγούμενων ετών. Ακόμη, επισημάνθηκαν τα προβλήματα από πλευράς υποδομών, τόσο στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., όσο και ως προς την έλλειψη οργανωμένων χώρων για παραστάσεις στην ύπαιθρο του νησιού. Γι’ αυτό το τελευταίο ζήτημα ζητήθηκε η συνδρομή των Δήμων Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας.

Στα ζητήματα αυτά στάθηκε και η νέα Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Παναγιώτα Τζάνε, η οποία τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των νέων μελών του, καθώς και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του καλλιτεχνικού αυτού οργανισμού. Επίσης, προανήγγειλε την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παραγωγές και παραστάσεις
Στο αμιγώς καλλιτεχνικό κομμάτι, τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην επανάληψη περυσινών παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, από 15 έως 19 Ιουλίου παρουσιάζονται στο ανοικτό θέατρο του Mon Repos, οι «Σταχτάρες», ένα έργο βασισμένο στην ιστορία της Ιωάννας Ετμεκτσόγλου, «Ό Άπους Πάππους και ο Πάππους Αpus». Το έργο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή της ποιήτριας Ιφιγένειας Ντούμη και σε σκηνοθεσία της  Κερκυραίας σκηνοθέτιδας, Χρυσάνθης Αυλωνίτη, αποτελώντας μια παιδική παράσταση με τέσσερις αφηγητές που πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον καθώς και το βίωμα του αποκλεισμού στις σύγχρονες κοινωνίες.

Από 22 έως 26 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Μία Ιλιάδα». Το έργο της Λίζα Πήτερσον, διαχειρίζεται με σύγχρονο  τρόπο το μεγαλείο  της αρχετυπικής αφήγησης του Ομήρου, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του πολέμου και του πόνου που προξενεί ανά τους αιώνες. Τον σχετικό συγκλονιστικό μονόλογο του Νίκου Αρβανίτη συνοδεύουν οι ήχοι των κρουστών του Νίκου Μεταλληνού.

Όσον αφορά τις νέες παραγωγές, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα παρουσιάσει 30-31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου το έργο «Γεύσεις & Κατακτήσεις», βασισμένο στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας και την πολυπολιτισμικότητα που αυτή αντανακλά ακολουθώντας την πορεία του νησιού μέσα στον χρόνο και την επιρροή των διαφόρων ξένων κατακτητών και επισκεπτών του.

Το έργο βασίστηκε στο βιβλίο της Νινέττας  Χ. Λάσκαρι, «ΚΕΡΚΥΡΑ, μια ματιά μέσα στο χρόνο», με την παραγωγή να υλοποιείται στο πλαίσιο του  NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage», με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία Interreg V - A 2014-2020». Στόχος της δράσης αυτής είναι η υποστήριξη της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενίσχυση της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με καινοτόμες πρακτικές. Το έργο θα παρουσιαστεί επίσης και ως 45λεπτο θεατρικό ντοκυμαντέρ, με ξεχωριστό σενάριο και γυρίσματα σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Κέρκυρας, που έχουν σχέση με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τη γευσιγνωσία.
Ακόμη, στις 30-31 Ιουλίου διοργανώνεται θεατρικός περίπατος σε διάφορα σημεία της πόλης, μια δράση που ξεκίνησε ως ένα βιωματικό εργαστήριο με εμψυχώτρια τη σκηνοθέτιδα Τζωρτζίνα Κακουδάκη, και η οποία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της «ΠΟΛΗΣ-ΣΚΗΝΗΣ 2021», που θα αφιερωθεί στην ιδέα της Ελευθερίας και θα σηματοδοτήσει τις δράσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για το έτος «ΕΛΛΑΔΑ-21».

Το διήμερο 9-10 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Υπηρέτρια είναι η μνήμη», που είναι βασισμένη σε κείμενα της Κερκυραίας συγγραφέως Άννυς Νούνεση, η οποία με την ιδιωματική της γλώσσα συντηρεί την μνήμη και ολοζώντανα κομμάτια της ιστορίας της Κέρκυρας. Ερμηνεύει η Λίζυ Ξανθοπούλου, ενώ τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Νέστορας Κοψιδάς και τις χορογραφίες η Μαίρη Ράντου, συνεπικουρούμενοι από τον video artist Παντελή Μάκκα.
Τέλος, προαναγγέλθηκαν τα σχέδια για μια μεγάλη σύμπραξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας και αρκετών ακόμη ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας, με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνική Λυρικής Σκηνής τον ερχόμενο Οκτώβριο, για την οποία περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

Το πρόγραμμα 

1. GARAGE PERFORMING ARTS CENTER (3-4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
2. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ (5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
3. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ (6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
4.  ΟΡΝΙΘΕΣ (7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
5. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ (12-13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
6. ΑRT (17 AΥΓΟΥΣΤΟΥ)
7. ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ (18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )
8. Ο ΡΟΒΙΝΣΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΟΥΣΟΣ (22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
9.  ΛΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ (23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )
10. ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  (24-25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
11. Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ (26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )
12. ΙΟΝΙΟ ΩΔΕΙΟ (27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
13.  ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)