ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Θ΄ απαλλαγούν αγρότες & αλιείς από το Τέλος Επιτηδεύματος;»

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Θ΄ απαλλαγούν αγρότες & αλιείς από το Τέλος Επιτηδεύματος;»

Ερώτηση 38 Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταξύ των οποίων και αυτός της Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

26
Ιουνίου / 2020

ΑΘΗΝΑ.  Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Θέμα της Ερώτησης είναι η ανάγκη απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών και αλιέων.

Μεγάλος αριθμός αγροτών θα κληθεί να καταβάλει φέτος τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και μάλιστα εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που προκάλεσε μέχρι τώρα η πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συνδράμει τους αγρότες με συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμά μας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ».

Είναι απαραίτητη η νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014, καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Οικονομικών
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών»

Το τέλος επιτηδεύματος αφορά σε ένα οριζόντιο τέλος, το οποίο εφαρμόστηκε το 2011, κατόπιν πιέσεων της τρόικας, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή λόγω αδυναμίας περιορισμού της με άλλα πιο δίκαια μέσα.

Από την επιβολή αυτού του τέλους εξαιρέθηκαν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια τη συνταξιοδότησής τους κατά το 65ο έτος.

Επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απαλλάχτηκαν, επιπλέον, από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Από φέτος και βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας, θα κληθούν να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014 (ολοκληρώνεται η 5ετία ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ) και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (ολοκληρώνεται επίσης η 5ετία τους). Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένος αριθμός αγροτών θα κληθεί να καταβάλει φέτος ένα τέλος, το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και μάλιστα εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που προκάλεσε μέχρι τώρα η πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι προφανές ότι δεν προτίθεσθε να ενισχύσετε τους αγρότες με συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμά μας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ».

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προχωρήσουν στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2014, καθώς και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 1-1-2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία;»