Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σενάρια για αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων

Ποδόσφαιρο
25 Ιουνίου 2020 / 18:22
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Τι γίνεται με την ΑΟ Κασσιόπη ΠΑΕ Κέρκυρα, αλλά και τις τρεις κερκυραϊκές ομάδες (Θιναλιακός, Α.Ε.Λ. και Ο.Φ.Α.Μ.) που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη Γ΄ Εθνική κατηγορία

ΚΕΡΚΥΡΑ.   Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που έφερε τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο και ιδίως στο επαγγελματικό, αλλά και η τάση των ελληνικών ομάδων να βρίσκουν τρόπους με τις αναδιαρθρώσεις να «ικανοποιούν» όλες τις τάσεις.

Οι αναδιαρθρώσεις στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν καταντήσει καθημερινότητα και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βοηθάει αυτό. Ιδίως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπου η περσινή με την δημιουργία τριών κατηγοριών και την αύξηση των ομάδων, έδειξε ξεκάθαρα τη γύμνια του και την αδυναμία του να επιβιώσει.

Παρ΄ όλα αυτά σενάρια για περιορισμό των επαγγελματικών ομάδων δεν ακούγονται, αντίθετα πολλοί μιλάνε για αύξησή τους, είτε σε δυο είτε σε τρεις κατηγορίες.

Ενδιαφέρει την ΑΟ Κασσιόπη ΠΑΕ Κέρκυρα, που σαν τελευταία στην Super League 2, περιμένει τις εξελίξεις για το που θα παίξει την επόμενη χρονιά. Μια χρονιά που δεν ξέρουμε ποιος θα «κάνει κουμάντο» αφού ήδη ο μεγαλομέτοχος, Λάμπρος Γεωργακόπουλος χαριζει το 78% των μετοχών που κατέχει.

Υπάρχουν τρία σενάρια για το τι θα αποφασιστεί και πως θα κινηθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο και ίσως το απόγευμα της Παρασκευής μετά από την σύγκληση του Δ.Σ. της Super League 1 και τις αποφάσεις που θα πάρει, θα δείξει το δρόμο που θα ακολουθηθεί.

Το ένα σενάριο είναι η Super League 1 να δεχθεί εν μέρει την πρόταση της Super League 2 για αύξηση των ομάδων, ζητάει να ανέβουν 4 και να γίνουν 18, εκτιμούμε ότι θα δεχθεί να ανέβουν 2 απ΄ ευθείας χωρίς μπαράζ, να γίνουν 16 και να μην υποβιβαστεί καμιά. Άλλωστε οι «μεγάλες» ομάδες βλέπουν με καλό μάτι κάτι τέτοιο.

Θα έχουμε δηλαδή μια Super League 1 με 16 ομάδες, όπως την έχουμε συνηθίσει τα περισσότερα χρόνια. Έτσι εκτός του ΠΑΣ Γιάννινα θα ανέβει και ο Απόλλωνας.

Γιατί αν μείνουμε στην προκήρυξη που λέει μπαράζ του 2ου της Super League 2 με τον 13ο της Super League 1, δεν πρόκειται να γίνει με βάση την οριστική διακοπή τους πρωταθλήματος της 2ης κατηγορίας.

Από κει και πέρα πρέπει να δούμε τι θα γίνουν οι υπόλοιπες 10 ομάδες της Super League 2, οι 14 της Football League και οι οκτώ της Γ΄ Εθνικής που έχουν κερδίσει την άνοδό τους. Συνολικά 32 ομάδες.

Και εδώ έχουμε το 2ο σενάριο που λέει ότι όλες αυτές θα συγκροτήσουν μια «νέα» κατηγορία, την Β΄ Εθνική η οποία θα έχει δυο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια Βορράς και Νότος από 16 ομάδες. Άρα δεν ενδιαφέρει κυρίως ΑΟΚ ΠΑΕ Κέρκυρα και Απόλλωνα Καλαμαριάς πιθανός υποβιβασμός τους, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Το 3ο σενάριο είναι να έχουμε και πάλι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες από 16 ομάδες η κάθε μια και εδώ θα υπάρξουν ίσως κάποιες ενστάσεις, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν, χωρίς υποβιβασμούς σε Super League 2 και Football League, έτσι θα εξυπηρετηθούν και ομάδες που εκπροσωπούν μεγάλους νομούς.

Ο χρόνος και τα «μαγειρέματα» θα δείξουν, εμείς εκτιμάμε ότι είναι πάρα πολλές 48 επαγγελματικές ομάδες στη χώρα (σε κάθε περίπτωση) και ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τις περισσότερες από αυτές. Οψόμεθα.

Αφού αναφερόμαστε σε αναδιαρθρώσεις, να μην ξεχάσουμε και την Γ΄ Εθνική όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν τρεις ομάδες της Κέρκυρας (Θιναλιακός, ΑΕ Λευκίμμης, ΟΦΑΜ), μια κατηγορία πολυπαθούσα που κανείς δεν μπορεί αν ξέρει τι θα κάνει η ΕΠΟ.

Και αυτό γιατί η εκτίμησή μας είναι ότι πάνω από 10 ομάδες δεν θα δηλώσουν συμμετοχή και αυτό μπορεί να διαφοροποιήσει τα πάντα και κυρίως το σχεδιασμό που μιλούσε για 9 ομίλους.

Εδώ μάλλον θα περιμένουμε πολύ τις αποφάσεις γιατί η ΕΠΟ θα περιμένει τις δηλώσεις και μετά θα ορίσει ομίλους κλπ.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια