Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ για την στήριξη των εποχικών στον τουρισμό

εργαζόμενοι στον τουρισμό
24 Ιουνίου 2020 / 19:16

ΑΘΗΝΑ. Η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τον τουρισμό, τον επισιτισμό και τις μεταφορές. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενίσχυσε παντιοτρόπως τους μεγάλους ομίλους στον τουρισμό στις μεταφορές και τις επισιτιστικές αλυσίδες.

Πρόβλεψε δε την ελάχιστη στήριξη για ένα μέρος των εργαζομένων που εμφανίζονται ως πλήρους απασχόλησης, με την αναστολή της σύμβασης εργασίας και με εισόδημα 534€ και ασφάλιση επ’ αυτού και με μικρή παράταση σε όσους έπαιρναν επίδομα ανεργίας. Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επιδεινώνει όλους τους όρους αμοιβής και εργασίας αφού καταργεί τις ΣΣΕ, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υλοποιούν συνδυαστικά τα μέτρα της αναστολής, της εκ περιτροπής εργασίας με παραπέρα μείωση των μισθών πάνω από 20%, να καταργούν επί της ουσίας το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εργαζομένων με δυνατότητα επαναπρόσληψης ανάλογα των πληροτήτων και μετά από την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπονται στις ΣΣΕ.
Χιλιάδες εργαζόμενοι με συνεχιζόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι από εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, εργαζόμενοι από εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού, εργαζόμενοι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις μιας ημέρας, ενός μήνα (μόνιμα απασχολούμενοι  σε επιχειρήσεις) -εργασιακές σχέσεις που νομοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις- δεν αναγνωρίζονται και βρίσκονται εκτός και αυτής της ανεπαρκούς προστασίας, όπως της ενίσχυσης με τα 800€ για τις 45 ημέρες, της  αναστολής των συμβάσεων εργασίας με την αμοιβή και την ασφάλιση όπως προβλέπεται, της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. 
Σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται όλα τα επαγγέλματα των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι τουριστικοί συνοδοί και ξεναγοί. Μάλιστα οι επαγγελματίες τουριστικοί συνοδοί δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν ούτε στο ταμείο ανεργίας, αφού καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δε δέχτηκε να υλοποιήσει το δίκαιο αίτημα τους για αναγνώριση της εξαρτημένης εργασίας που προσφέρουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε πολλούς εργοδότες. 
Ταυτόχρονα με τη νέα ΚΥΑ βγαίνουν εκτός στήριξης όσοι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο ανεργίας το 2019, λόγω των εμποδίων που βάζουν οι προϋποθέσεις (π.χ. όσοι δούλεψαν πρώτη φορά εποχικά) και δε θα επαναπροσληφθούν από τους εργοδότες. 
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται ηΚυβέρνηση:
· Να καταργήσει τις ελαστικές μορφές εργασίας και να εντάξει στο μηχανισμό στήριξης όλους όσους εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε 12μηνης και εποχικής λειτουργίας. 
· Να εντάξει όλους τους εργαζόμενους στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα.
· Να διασφαλίσει το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. 
· Να δοθεί ταμείο ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν. 
· Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί.