Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το στοίχημα της Γ΄ Εθνικής για τους τρεις της Κέρκυρας

Γ΄ Εθνική
11 Ιουνίου 2020 / 19:05
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μπορεί η παραμονή του Θιναλιακού και της ΑΕ Λευκίμμης στη Γ΄ Εθνική, να θεωρείται επιτυχία, αλλά με την άνοδο του ΟΦΑΜ

θα υπάρχουν πλέον τρεις ομάδες στην κατηγορία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο κερκυραϊκό ποδόσφαιρο. Σε άλλες εποχές, μια τέτοια επιτυχία θα ήταν αιτία πανηγυρισμών, αλλά τώρα όλοι είναι σκεπτικοί και κοιτάν την προοπτική και τους δρόμους που ανοίγονται σε μια κατηγορία που τείνει να ξεφτίσει. Και αυτό γιατί η προοπτική ανόδου στη συνέχεια σε μια επαγγελματική κατηγορία, σημαίνει δυσκολίες, τεράστιο κόστος και είναι άγνωστο αν θα άντεχε κάτι τέτοιο μία ομάδα του νησιού. Μην ξεχνάμε ότι ο Κρόνος που ήταν άξιος πρωταθλητής το 2019, τελικά δεν έπαιξε στην κατηγορία, αφού το κόστος συμμετοχής ξεπερνάει τις 500.000€.
Θεωρητικά και τις τρεις ομάδες, τις ενδιαφέρει η συμμετοχή και η παραμονή και δε θα βάλουν υψηλότερους στόχους, αφού γνωρίζουν ότι η υπέρβαση δύσκολα μπορεί να γίνει, εκτός και αν βρεθεί γερός χρηματοδότης.
Θα είναι μια περίεργη χρονιά όσον αφορά τη συμμετοχή και των τριών ομάδων και τα Διοικητικά Συμβούλια θα εστιάσουν κυρίως στο κόστος συμμετοχής. Τηρουμένων των αναλογιών και με μεγάλη περικοπή των εξόδων, χρειάζονται έναν προϋπολογισμό 120-150 χιλιάδων ευρώ για να σταθούν.
Τα μαντάτα για τον τουρισμό είναι μαύρα και τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για όλους, οπότε είναι λογικό να μην περισσεύουν χρήματα για να ενισχυθούν οι ομάδες. Ποιος θα ξεκινήσει μια σεζόν που ίσως τον Δεκέμβριο δε θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τα νερά των ποδοσφαιριστών; Λογικά, θα το σκεφτούν πολύ καλά και θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και οι τρεις, με τον ΟΦΑΜ να έχει ένα κίνητρο, καθώς είναι η πρώτη του συμμετοχή στην κατηγορία, έχει πίσω του ένα ολόκληρο μεγάλο χωριό που τον στηρίζει και θα βρει τον τρόπο να προχωρήσει έστω και δύσκολα.
Για ΑΕ Λευκίμμης και Θιναλιακό τα πράγματα δε θα είναι ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα, αναλόγως των συνθηκών. Η ΑΕΛ έχει Γ.Σ. και εκλογές την Κυριακή 14/6 και ίσως προκύψει ένα σχήμα που θα μπορεί οικονομικά να βρει τα χρήματα να «τρέξει» την ομάδα. Όμως οι δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων είναι γνωστές, παρόλο που υπήρξε μεγάλη συσπείρωση και ο λαός της Λευκίμμης ήταν δίπλα στην ομάδα. Άγνωστο αν αυτό φτάνει για την ιστορική αυτή ομάδα, που έχει τεράστια προσφορά στο κερκυραϊκό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η ανάδειξη νέου Δ.Σ. θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Το οικονομικό, αλλά και η συμμετοχή για τέταρτη χρονιά, που λίγο πολύ μετράει, θα παίξουν τον δικό τους ρόλο.
Τέλος, ο Θιναλιακός που με βάση την κατάταξη, θεωρείται ο πιο δυνατός από τους τρεις, έχει δώσει δείγματα μίας πολύ νοικοκυρεμένης ομάδας, που τη σέβεται ο καθένας εντός και εκτός νησιού, με τον πρόεδρο Χ. Ανεμογιάννη και το Δ.Σ., να δίνουν τη δική τους μάχη. Μια ομάδα που στο οικονομικό κομμάτι λειτούργησε άψογα, φέτος ίσως παρουσιάσει διαφορετικό πρόσωπο. Και αυτό γιατί η περιοχή της Αχαράβης στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, ήδη χάθηκαν δυο μήνες και στο τέλος Ιουνίου θα είναι τρεις, ενώ κανείς δε γνωρίζει πώς θα πάει τους τρεις επόμενους και από αυτό ίσως εξαρτηθεί ακόμη και η συμμετοχή της ομάδας. Βέβαια δεν μπορεί ένας άνθρωπος να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθούν συμπαραστάτες τη φετινή χρονιά.
Και στις τρεις περιπτώσεις το οικονομικό θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Στη φετινή προσπάθεια θα πρέπει οι Δήμοι να στηρίξουν οικονομικά τις ομάδες τους, αναλογικά πάντα με την κατηγορία που παίζουν, ενώ θα πρέπει να βρεθούν και άλλες λύσεις για οικονομικές μετακινήσεις. Ο χρόνος θα δείξει καθώς περιμένουμε τον Αύγουστο για τις δηλώσεις συμμετοχής, ενώ ήδη 4-5 ομάδες σε όλη την Ελλάδα, δήλωσαν ότι δε θα παίξουν στη Γ΄ Εθνική. Και σε αυτό να προσθέσουμε και τον Αστέρα Πετριτή, ο οποίος ενώ αρχικά είχε ζητήσει να του δοθεί εισιτήριο ανόδου, τελικά απέσυρε το αίτημά του, αφού προφανώς κοστολόγησε και το κόστος μιας τέτοιας συμμετοχής την επόμενη σεζόν.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια