Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο -και όχι μόνο!- οι αναλύσεις των στραγγιδίων από τον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου (video)

Χ.Υ.Τ.Α.
11 Ιουνίου 2020 / 12:21

Η συλλογή και η ανάλυση των δειγμάτων από τα στραγγίδια του Βιολογικού του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμπλονίου στις 18 Μαΐου με αφορμή το απαλλακτικό βούλευμα που υπήρξε για όλους όσοι κατηγορήθηκαν για βαρύτατη μόλυνση του περιβάλλοντος

ΤΕΜΠΛΟΝΙ (ΚΕΡΚΥΡΑ).  Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των στραγγισμάτων που ρέουν (και λιμνάζουν) σε διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή κάτω από την εγκατάσταση του Βιολογικού στον Χ.Υ.Τ.Α. (με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Μπρετάνου), δημοσιοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου.

Η συλλογή και η ανάλυση των δειγμάτων από τα στραγγίδια του Βιολογικού του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου έγινε στις 18 Μαΐου με αφορμή το απαλλακτικό βούλευμα που υπήρξε για όλους όσοι κατηγορήθηκαν για βαρύτατη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου καταθέτει σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουνίου, τις αναλύσεις των στραγγιδίων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων ενόψει της συνεδρίασης της προσεχούς Κυριακής 14 Ιουνίου. Παράλληλα τα κοινοποιεί στην Περιφερειακή Αρχή, στις υπόλοιπες Δημοτικές Αρχές του νησιού, στους Βουλευτές Κέρκυρας, στην Εισαγγελία Κέρκυρας, στο Ιατρικό Σύλλογο, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στους περιβαλλοντικούς φορείς του νησιού, αλλά και στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του Υπουργείου.





Το σχετικό δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου


Αποτελέσματα αναλύσεων ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων ΧΥΤΑ

Μετά το απαλλακτικό βούλευμα ο Σύλλογός μας αποφάσισε να προβεί σε αναλύσεις των στραγγισμάτων που ρέουν και λιμνάζουν σε διάφορα σημεία στην περιοχή κάτω από τον βιολογικό του ΧΥΤΑ με τελικό αποδέκτη την λίμνη Μπρετάνου.

Έτσι λοιπόν στις 18 Μαίου 2020 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας συνέλεξαν δείγμα (βίντεο) από σημείο με συντεταγμένες 39.647254Πλάτος-19.80398Μήκος (φωτο καταγραφή GPS και απεικόνιση σημείου στο Google maps) και στάλθηκε για ανάλυση στο χημικό εργαστήριο Ανδρέου Ι.Κ.Ε στην Αθήνα για εξέταση 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 παραλάβαμε τις απαντήσεις που αποδεικνύουν την εγκληματική μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα κάτι που συμβαίνει για τουλάχιστον 20 έτη στην περιοχή μας.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν:

PH 8,3
Αγωγιμότητα 15930
B.O.D5 2100 mg O2/l
C.O.D. 5880 mg O2/l
Αμμωνιακά (Ν – ΝΗ4) 1280 mg/l
Νιτρικά (Ν – ΝΟ3) 43,6 mg/l
Νιτρώδη (Ν – ΝΟ2) 0,69 mg/l
Χλωριούχα (Cl-) 2220 5 mg/l

ΒAΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Νικέλιο (Ni) 0,580 mg/l
Αρσενικό (As) 0,163 mg/l
Κάδμιο (Cd) 0,0224 mg/l
Μόλυβδος (Pb) 0,223 mg/l
Υδράργυρος (Hg) 0,0086 mg/l
Χρώμιο ολικό (Cr) 0,0722 mg/l

Τα ποσοστά αυτά είναι πάρα πολύ υψηλά και δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων με σκοπό να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι με το θέμα και να ενημερωθεί ο Κερκυραϊκός για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία όλων μας.

Ως Σύλλογος καταθέτουμε σήμερα 11 Ιουνίου 2020 στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδριάζει την Κυριακή 14 Ιουνίου τα αποτελέσματα των αναλύσεων και με κοινοποίηση στους

α) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχη κυρία Κράτσα Ρόδη Τσαγκαροπούλου, Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Ιωάννου Σπυρίδων, κλιμάκιο ελέγχου ΠΕΣΧΩ

β ) στου Δημάρχους Βόρειας Κέρκυρας Μαχειμάρη Γεώργιο, Νότιας Κέρκυρας Λέσση Κωνσταντίνο και Παξών Βλαχόπουλο Σπυρίδων

γ)τους βουλευτές του Νομού Κέρκυρας Γκίκα Στέφανο, Αυλωνίτη Αλέξανδρο , Μπιάνκη Δημήτριο

δ) Εισαγγελία πρωτοδικών Κέρκυρας, Εισαγγελία εφετών Κέρκυρας Εισαγγελία Αρείου Πάγου

ε) Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ
στ)τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας

ζ) το Τεχνικό επιμελητήριο Κέρκυρας

η) τους Περιβαλλοντικούς φορείς και συλλόγους της Κέρκυρας και κάθε ενδιαφερόμενο έτσι ώστε άμεσα να παρθούν αποφάσεις και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για αποτροπή της βαρύτατης μόλυνσης και για την απορρύπανση της περιοχής