ΕΚΚΙΝΗΣΗ: «Σκοτώνουν τα άλογα μετά την κούρσα;»

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: «Σκοτώνουν τα άλογα μετά την κούρσα;»

«H πολιτική που θεωρεί την υγεία, ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας, εμπόρευμα, χρεοκόπησε...» υπογραμμίζει η παράταξη του Λευτέρη Μαρκάτη

05
Ιουνίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της παράταξης «ΕΚΚΙΝΗΣΗ», με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τις συμβάσεις και τις προσλήψεις στον τομεά της καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαρκάτη έχει ως εξής:

«H πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας - εμπόρευμα χρεοκόπησε

Αυτή είναι που ευθύνεται για την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα ράντζα, τις  λίστες αναμονής, τις  ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις υπέρογκες πληρωμές για τους ασθενείς.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης όπως εντέχνως καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση και τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα αλλά κυρίως κρατική. Η θωράκιση του ΕΣΥ που καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία και να σώσει ζωές, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Αυτή την ευθύνη η κυβέρνηση δεν την αναλαμβάνει. Προσπαθεί να περάσει την πανδημία με το ελάχιστο δυνατό κόστος και χωρίς να ξεφεύγει ούτε βήμα από τον προγραμματισμό της για ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Οι προσλήψεις (αποκλειστικά επικουρικού) ήταν σταγόνα στον ωκεανό για ένα ΕΣΥ από το οποίο λείπουν πάνω από 7000 γιατροί και πολλαπλάσιοι νοσηλευτές.

Ενδεικτικά, το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με κάλυψη στο 50% του οργανισμού έχει ενισχυθεί με…0 γιατρούς και 27 συνολικά προσλήψεις!! Επί της ουσίας λειτούργησε εν μέσω πανδημίας με το προσωπικό που ήδη υπήρχε, ενώ για να καταφέρει να λειτουργήσει το νοσοκομείο στις συνθήκες κρίσης, επιστρατεύτηκαν νοσηλευτές από άλλες μονάδες και ‘’ελευθερώθηκαν’’ από την αναστολή  τακτικών ιατρείων και  χειρουργείων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική.

Ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ. Το Νέο ΕΣΥ που οραματίζονται έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων χωρών στη Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό, που έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλια τους εκατόμβες νεκρών.                                                                  

Πήραμε μία πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας ποιους ενισχύει η πολιτική της κυβέρνησης.  Τα παραδείγματα από τη σχέση της με τους μετόχους - ιδιοκτήτες δομών ιδιωτικής υγείας και μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, είναι σκανδαλώδη. Αντί να τους επιτάξει, τους έδωσε δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τους άφησε ανεξέλεγκτους να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά test, τους άφησε ανενόχλητους να συνεχίζουν να πουλάνε ακάθεκτοι τις υπηρεσίες τους, να ξεζουμίζουν το προσωπικό τους, χωρίς κανένα έλεγχο στη λειτουργία τους.

Σκοτώνουν τα άλογα .... μετά την κούρσα;;

Ενδεικτική είναι η μεθοδευμένη προσπάθεια για απόλυση των 37 εργαζομένων της καθαριότητας και τραπεζοκομίας. Οι  εργαζόμενοι που έδωσαν τη μάχη εν μέσω της πανδημίας, πολλές φορές χωρίς επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας, στην πρώτη γραμμή,επιβραβεύονται με τον εμπαιγμό και την απόλυση.

Στο νέο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την καθαριότητα,κατόπιν αιτήματός τους, όπως λένε οι ίδιοι, δόθηκε από το διοικητή του νοσοκομείου με προφορική εντολή στο πρωτόκολλο του νοσοκομείου, η δυνατότητα οι εργαζόμενοι αυτοί να καταθέσουν αυτοπροσώπως τις αιτήσεις τους, αντί της ηλεκτρονικής υποβολής που προέβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως είχε γίνει και σε παλαιότερους διαγωνισμούς. Έτσι και έπραξαν, παίρνοντας μάλιστα τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους. Τελικά η επιτροπή του διαγωνισμού και η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου τους απέκλεισαν από το διαγωνισμό. Προφανώς δεν πρόκειται για κάποιο γραφειοκρατικό «παράδοξο», αλλά για στοχευμένη απόλυση εργαζομένων που είναι οργανωμένοι σε σωματείο και διεκδικούν το αυτονόητο αίτημα όλων μας για μόνιμη και σταθερή εργασία αλλά και μόνιμη απαλλαγή από το μεσαιωνικό καθεστώς των ιδιωτικών συνεργείων στο ΕΣΥ.

• Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων. Να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις που το νοσοκομείο αποδέχτηκε, χορηγώντας τους αριθμούς πρωτοκόλλων.

• Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

• Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

• Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας οφείλει να δηλώσει εκ νέου την αμέριστη συμπαράσταση  στον δίκαιο αγώνα τους»