Δίχτυα-φαντάσματα απειλούν και τους κερκυραϊκούς βυθούς (video)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων στη θάλασσα, τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» θεωρούνται θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.

29
Μαΐου / 2020

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε χρόνο 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Τα δίχτυα αυτά δεν βιοδιασπώνται και παραμένουν στο βυθό για εκατοντάδες χρόνια καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σ΄ αυτά εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες.

Τα δίχτυα-φαντάσματα δεν λείπουν ούτε από τους κερκυραϊκούς βυθούς, όπως μαρτυρά το βίντεο του Χρήστου Σιμάτη, λάτρη των ελεύθερων καταδύσεων, ο οποίος αποφάσισε να τα περισυλλέγει, όπου τα βρίσκει μπροστά του. Τα δίχτυα αποτελούν μια διαρκή απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, αλλοιώνουν το υπόστρωμα και θέτουν ζητήματα ασφαλείας σε λουόμενους, δύτες αλλά και διερχόμενα σκάφη.

Για να μην υπάρχει ενδεχόμενο βλάβης και σε άλλα διερχόμενα σκάφη, οι αλιείς οφείλουν, όταν επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους, να μην πετάνε τα κατεστραμμένα μέρη στη θάλασσα γιατί η πρόκληση ζημιάς σε σκάφη συναδέλφων τους, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που παραλαμβάνουν τα δίχτυα αυτά, και έχουν εφαρμόσει δράσεις κατά τις οποίες συνεργάζονται με αλιείς, ώστε να συγκεντρώνουν τα δίχτυα που δεν χρησιμοποιούνται ή έχουν εγκαταλειφθεί και να τα στέλνουν για ανακύκλωση στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Τα δίχτυα φαντάσματα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή σαν ...μαγιό, κάλτσες ή και χαλιά!